ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΡΜΟΤΕΡΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΑ «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2017» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΚΕΩΝ

Το κλασικό αριστούργημα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» παρουσίασαν ιοι ηθοποιοι της Νεανικής Σκηνής του δήμου Νεάπολης-Συκεών ανοίγοντας τα φετινά «Μερκούρεια»

Η αύρα των νεαρών ηθοποιών της Νεανικής Σκηνής του δήμου Νεάπολης-Συκεών συνεπήρε το κοινό, που χειροκρότησε παρατεταμένα τους συντελεστές της παράστασης «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» με την οποία «άνοιξαν» τα 23α «Μερκούρεια» στις 9 το βράδυ της Κυριακής 20 Αυγούστου 2017 στο κατάμεστο Ανοιχτό Θέατρο «Μάνος Κατράκης».

Τους εκατοντάδες θεατές από το δήμο και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης καλωσόρισε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών, Δημήτρης Απατσίδης.

«Τα Μερκούρεια αποτελούν την απόδειξη ότι όπου υπάρχει διάθεση και έμπνευση, μπορούν να προκύψουν εκπληκτικά αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Απατσίδης και «στάθηκε» στη φλόγα, καθώς  και στο μεράκι των  ταλέντων της Νεανικής Σκηνής του δήμου.

Ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΔΗΠΕΘΕ

Κατόπιν, το λόγο πήρε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος είπε: «Η αγάπη, η συμμετοχή και η υποστήριξή σας, μάς δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε σε δύσκολους καιρούς τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από 23 χρόνια». Ευχαρίστησε, δε, το κοινό γιατί όλα αυτά τα χρόνια τιμά σταθερά με την παρουσία του το θεατρικό θεσμό.

«Όταν το 1995 την πρώτη χρονιά της διοίκησής μας είπαμε ότι πρέπει να καθιερώσουμε κάτι σοβαρό κάτι ποιοτικό, κάτι διαχρονικό και αφιερωμένο στη μεγάλη Ελληνίδα, τη Μελίνα Μερκούρη, εμπνεόμενοι από τα οράματά της για επένδυση στην παιδεία, στον πολιτισμό και στην καλλιτεχνική αποκέντρωση, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο τα θεατρικά παιδιά της, που είναι τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, τότε η πρότασή μας θεωρήθηκε μικρομεγαλισμός και ανέφικτος στόχος για τις αντοχές ενός δήμου μεσαίου μεγέθους, όπως ήταν τότε ο δήμος Συκεών», ανέφερε ο δήμαρχος.

Μετά παρουσίασε στοιχεία για την ιστορική αναδρομή του θεσμού, που «μετρά» πλέον 23 χρόνια, 230 παραστάσεις και περισσότερους από 230.000 θεατές.

«Συμμεριζόμαστε ακράδαντα τη «διδαχή» της Μελίνας ότι ‘‘η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός’’ και πιστεύουμε ότι ακόμα και σε καιρούς κρίσης, η παιδεία και ο πολιτισμός δεν πρέπει να παραγκωνίζονται, καθώς μόνον  έτσι μπορεί να υπάρξει ελπίδα για το μέλλον της χώρας», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.

Κραυγή αγωνίας για τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

«Επί 23 χρόνια είμαστε σταθεροί σε αυτό το θεσμό παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, χωρίς να έχουμε υποστήριξη από πουθενά. Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.,όμως,  δεν πάνε καλά», συμπέρανε ο κ. Δανιηλίδης, επαναλαμβάνοντας το σήμα κινδύνου και την κραυγή αγωνίας, που εκφράζει τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας :

«Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 16 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που είχαν ιδρυθεί αρχικά, φέτος μόνο πέντε είχαν δικές τους παραγωγές, εκ των οποίων τα τέσσερα κατάφεραν να έρθουν στα φετινά ‘‘Μερκούρεια’’».

Συνέχεια με Ζ. Φεϋντώ, Α. Καρκαβίτσα και Λ.Α.Ναρ

Τα 23α «Μερκούρεια» συνεχίζονται με τις παραστάσεις των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης και Ρούμελης, καθώς και με τη σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Σημειωτέον ότι όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9 το βράδυ.

Τη  Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017 «ανέβηκε» το έργο «Γουρούνι στο σακί», του Ζωρζ Φεϋντώ από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

► ΤΡΙΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

«Ο Ζητιάνος», του Ανδρέα Καρκαβίτσα

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ/ομάδα ANIMA

► ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

«Δεν σε ξέχασα ποτέ», του Λέοντα Α. Ναρ

Κ.Θ.Β.Ε.

► ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

«Οι Έλληνες», του Παναγιώτη Μακρυγιάννη

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

► ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

«Ο Φιάκας», του Δημοσθένη Κωνσταντίνου Μισιτζή

Κεντρική Σκηνή δήμου Νεάπολης-Συκεών «Μελίνα Μερκούρη»

► ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

«Βάκχες», του Ευριπίδη

ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ/ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

©Typologos.com 2017

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

four + 8 =