Νίκολα Τέσλα: Ο άνθρωπος που εφηύρε το μέλλον στο Νόησις!
Νίκολα Τέσλα: Ο άνθρωπος που εφηύρε το μέλλον στο Νόησις!
01:21:24,11/02/2017
Nikola Tesla (10 Ιουλίου 1856 – 7 Ιανουαρίου 1943). Μαζί με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν θεωρούνται οι δύο φυσικοί, που «σημάδεψαν» την ιστορία της ανθρωπότητας. Την ιστορία του Σέρβου επιστήμονα εφευρέτη, μηχανολόγου και ηλεκτρολόγου μηχανικού θα έχουν, λοιπόν, την ευκαιρία να μάθουν μικροί και μεγάλοι μέσα από την έκθεση με τίτλο: «Νίκολα Τέσλα, ο άνθρωπος που εφηύρε το μέλλον», που εγκαινιάζεται στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου 4 Νοεμβρίου 2017 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις», στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης.
Στα εγκαίνια θα απευθύνουν χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Ματρώνα Κυπριανίδου, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου «Νόησις» Μιχάλης Σιγάλας, η διευθύντρια του Πολιτιστικού Κέντρου Βελιγραδίου, Ivona Jevtic και ο Διευθυντής του Μουσείου «Νίκολα Τέσλα» Branimir Jovanovic.
Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό και στο Κοσμοθέατρο θα προβληθεί μια ολιγόλεπτη ταινία για τη ζωή και το έργο του Nikola Tesla. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί show με το πηνίο του μεγάλου εφευρέτη, ύψους 4,5 μέτρων και θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση. Οι σύγχρονοι μελετητές τον χαρακτηρίζουν ως «τον άνθρωπο που εφηύρε τον Εικοστό Αιώνα» και «προστάτη άγιο του σύγχρονου ηλεκτρισμού».
Ήταν ο πρώτος επιστήμονας, που πίστεψε στις δυνατότητες του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος κι γι’ αυτό το λόγο τον πολέμησε ο Τόμας Έντισον. Είναι ο πρώτος φυσικός, που μίλησε για την πρόκληση σεισμών με ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς και γι’ αυτό το λόγο χλευάστηκε από τους ακαδημαϊκούς της εποχής του. Επίσης, ήταν κι ο πρώτος που έκανε πειράματα επάνω στην «ελεύθερη ενέργεια».
Πιο συγκεκριμένα, ο Tesla σκέφτηκε ότι η περιστροφή της Γης ουσιαστικά παράγει τον ατμοσφαιρικό ηλεκτρισμό, ο οποίος αποθηκεύεται στην ιονόσφαιρα. Στην πραγματικότητα βρίσκεται όλος ο ηλεκτρισμός στην ιονόσφαιρα, δηλαδή στα 50 με 70 χιλιόμετρα άνω της γήινης επιφάνειας. Εκεί από την ιονόσφαιρα μπορούμε να πάρουμε την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά σήμερα δε ξέρουμε ακόμα να την μετατρέπουμε! Αυτό έψαχνε να βρει ο Σέρβος εφευρέτης.
Επίσης, με τα πειράματά του συνέβαλε στην εφεύρεση των ακτίνων τύπου Χ από τον Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν. Θεωρείται κι είναι ο εφευρέτης του ραδιοφώνου, ενώ ως επιστήμονας εκπόνησε την επαναστατική κυματική θεωρία, η οποία θεωρεί ότι η ύλη αποτελείται ή κινείται από διάφορα κύματα.
©Typologos.com 2017