Νέο ερευνητικό έργο για τις μεγάλες παράκτιες ανεμογεννήτριες
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Νέο ερευνητικό έργο για τις μεγάλες παράκτιες ανεμογεννήτριες
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com
( φωτογραφία από τον 100 μέτρων μετεωρολογικό ιστό, ΒΒΔ του Α/Π, πριν την εγκατάσταση της ατράκτου της ΟΑ-600. Απεικονίζεται το Επιδεικτικό Αιολικό Πάρκο ΚΑΠΕ 3.01MW στη θέση: Λόφος Σταυραετού Κερατέας, Λαυρεωτική, Ν. Αττικής. Η εικόνα προέρχεται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας- ΚΑΠΕ)
Τεράστιες παράκτιες ανεμογεννήτριες προβλέπεται να σχεδιαστούν μέσα από το πενταετές Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο με τίτλο «Innwind.EU»(Innovative Wind Conversion Systems (10-20MW) for Offshore Applications), το οποίο άρχισε να «τρέχει» από την 1η Νοεμβρίου του 2012!
Στόχος των επιστημόνων είναι να μειωθεί το κόστος της παραγόμενης αιολικής ενέργειας και σχετικά με την όλη προσπάθεια θα δοθεί ποσό ύψους 19,5 εκατομμύρια ευρώ από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εταίροι της κοινοπραξίας είναι επιφανείς βιομηχανίες και σημαντικά Ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα, τα οποία συμμετέχουν στην European Energy Research Alliance ή EERA.
Από την Ελλάδα λαμβάνουν μέρος το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Μέλη της κοινοπραξίας είναι 27 φορείς από 9 Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η Ελληνική πλευρά αναμένεται να «απορροφήσει» περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στο 11% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου
Οι Έλληνες επιστήμονας θα εστιάσουν τις προσπάθειες προς τη κατεύθυνση ενός πρωτοποριακού – αεροδυναμικού- δομικού σχεδιασμoύ του δρομέα, ενώ θα αναλύσουν διάφορα δεδομένα προκειμένου να εκπονήσουν τα σχέδια για την υποθαλάσσια στήριξη της ανεμογεννήτριας.
Συντονιστής του πρώτου «πακέτου» εργασίας ανέλαβε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο θα επιβλέπει όλη διαδικασία αποτίμησης – σύνθεσης των αποτελεσμάτων από τον τομέα του υποσυστημάτων της ανεμογεννήτριας στο σύνολο της ολοκληρωμένης μηχανής.
Τα χαρακτηριστικά της ολοκληρωμένης ανεμογεννήτριας αναμένεται να περιλαμβάνουν:
- Τον ιδιαίτερα ελαφρύ – εύκαμπτο δρομέα χαμηλής στερεότητας, που θα λειτουργεί με παθητικούς- ενεργητικούς μηχανισμούς ελέγχου της αεροδυναμικής του φόρτισης.
- Το πρωτοποριακό σύστημα μεταφοράς ισχύος με χαμηλό βάρος ή κόστος, που θα διαθέτει υπεραγώγιμες γεννήτριες μαζί με ψευδό- μαγνητικούς πολλαπλασιαστές στροφών
- Την πρότυπη κατασκευή υποθαλάσσιας στήριξης, που θα διαθέτει δυνατότητες μαζικής παραγωγής, που θα μειώνουν και θα παρέχει πλωτές λύσεις σε ότι αφορά στα μεγαλύτερα θαλάσσια βάθη.
Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανακοίνωσε ότι στις σχετικές κλίμακες θα συμμετάσχουν και βιομηχανικοί φορείς.
©Typologos.com 2012.