Νέα διαδικτυακή πύλη για την ανακάλυψη αντικαρκινικών φαρμάκων λειτουργεί «ανοιχτά για το κοινό» στον Παγκόσμιο Ιστό!
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Νέα διαδικτυακή πύλη για την ανακάλυψη αντικαρκινικών φαρμάκων λειτουργεί «ανοιχτά για το κοινό» στον Παγκόσμιο Ιστό!
Του Νίκου Μόσχοβου

Η πύλη GRANATUM προάγει την κοινωνική δικτύωση ερευνητικών ομάδων Βιοϊατρικής πέρα από τα εθνικά σύνορα
«Ανοιχτή προς όλους» είναι η διαδικτυακή πύλη GRANATUM.org, που στοχεύει στην εξυπηρέτηση των ερευνητών της Βιοϊατρικής, στην επιτάχυνση της έρευνας και στη μείωση του κόστους της.
«Η πύλη GRANATUM προάγει την κοινωνική δικτύωση ερευνητικών ομάδων Βιοϊατρικής πέρα από τα εθνικά σύνορα, διευκολύνοντας τις επιστημονικές ανταλλαγές και- για πρώτη φορά,- επιτρέποντας τη συνεργασία στη διατύπωση και εξέταση επιστημονικών υποθέσεων, καθώς και στον αρχικό έλεγχο στοχευμένων αντικαρκινικών φαρμάκων», αναφέρει ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανδρέας Κωνσταντίνου.
Μάλιστα, οι ερευνητές δύναται να χρησιμοποιήσουν το granatum.org, ώστε να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν in-silico πειράματα!
Με αυτό τον τρόπο μπορούν οι ερευνητικές ομάδες να ελέγξουν τα πιθανά φάρμακα για τη χημειοπροφύλαξη πριν ξεκινήσουν τις δοκιμές σε συνθήκες in-vitro και in-vivo!
Η δημόσια πλατφόρμα GRANATUM IT προσφέρει πρόσβαση προς το κοινό σε πληροφορίες που συσχετίζονται με την έρευνα του καρκίνου και τους καθιερωμένους φαρμακευτικούς παράγοντες . Οι πληροφορίες παρέχονται από 83 συνολικά παγκόσμιες πηγές δεδομένων και δίνονται με ένα ολοκληρωμένο- σημασιολογικά διασυνδεδεμένο τρόπο!
Η όλη δράση αναπτύσσεται μέσω του ομώνυμου προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ηλεκτρονικής υγείας (e-Health).Το όλο πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια
Αποστολή του προγράμματος είναι να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συνεργασίας για τους ερευνητές της Βιοϊατρικής στον τομέα της έρευνας φαρμάκων για τον καρκίνο.
Παρέχει, δε, πρόσβαση προς τους παγκόσμια διαθέσιμους πόρους της βιοϊατρικής γνώσης και στα διάφορα δεδομένα, τα οποία χρειάζονται οι επιστήμονες για να προετοιμάσουν πολύπλοκα πειράματα.
Τα πειράματα αυτά αναμένεται να βοηθήσουν στον εντοπισμό των νέων παραγόντων πρόληψης του καρκίνου και στο σχεδιασμό πειραματικών μελετών που θα επωφελούνται από τη διαθέσιμη γνώση.
Έτσι, διάφοροι Εεπιστήμονες από πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και φαρμακευτικές εταιρείες έχουν κληθεί ήδη να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα GRANATUM, προκειμένου να μοιραστούν γνώσεις, να συνεργαστούν , να παράγουν τεχνογνωσία και πειραματικά δεδομένα, με αποτέλεσμα να συντελεστεί η γρηγορότερη παραγωγή των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους.
Βασιζόμενοι στο Σημασιολογικό Μοντέλο GRANATUM μπορούν οι ερευνητές να σχολιάσουν σημασιολογικά, να διαχειριστούν και να έχουν πρόσβαση στους πόρους της Βιοϊατρικής.
Τέτοιοι πόροι είναι οι δημόσιες βάσεις δεδομένων, οι ψηφιακές βιβλιοθήκες , τα διάφορα ψηφιακά αρχεία, οι διαδικτυακά προσβάσιμες κοινότητες και οι αντίστοιχες συζητήσεις.
Ουσιαστικά, πρόκειται γι’ ένα Επιστημονικό Σύστημα Διαχείρισης Ροής Εργασίας για τους ειδικούς της Βιοϊατρικής.
Το επιστημονικό σύστημα παρέχει μια σειρά από προηγμένα εργαλεία για τη δημιουργία, την ενημέρωση, την αποθήκευση και την προσομοίωση in-silico πειραμάτων σχετικά με την ανακάλυψη των νέων παραγόντων χημειοπροφύλαξης.
Την κοινοπραξία GRANATUM λειτουργούν οκτώ εταίροι από την Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, και την Κύπρο, ενώ το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Fraunhofer είναι ο συντονιστής του έργου).
Από την Μεγαλόνησο συμμετέχουν τα Τμήματα Βιολογικών Επιστημών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Οι κυπριακοί φορείς ήταν υπεύθυνοι για την ανάπτυξη της διαδικτυακής πλατφόρμας LiSIs (Life Sciences Informatics System) , η οποία υποστηρίζει την υπολογιστική ανακάλυψη αντικαρκινικών ενώσεων και τη αξιολόγηση αυτών των αποτελεσμάτων μέσα από διάφορα εργαστηριακά πειράματα.
©Typologos.com 2013.