Νέα έκδοση της UNESCO με οδηγίες για την ανάπτυξη και προώθηση πολιτικών Ανοικτής Πρόσβασης
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Νέα έκδοση της UNESCO με οδηγίες για την ανάπτυξη και προώθηση πολιτικών Ανοικτής Πρόσβασης
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com

Η έκδοση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι έως ένα βασικό σημείο αναφοράς για την Ανοικτή Πρόσβαση και τον σχεδιασμό των αντίστοιχων πολιτικών
Οδηγίες για την ανάπτυξη και την προώθηση των πολιτικών Ανοικτής Πρόσβασης εμπεριέχει η νέα έκδοση με τίτλο «Policy Guidelines for the Development and promotion of Open Access», που «κυκλοφόρησε» από την UNESCO.
Αναλυτικότερα, στην έκδοση διευκρινίζεται ο όρος «Ανοικτή Πρόσβαση» και καταγράφονται διεξοδικά οι οδηγίες και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να μπορέσει κάποιος- κάποια να σχεδιάσει μια συγκεκριμένη πολιτική στον τομέα αυτό.
Έμφαση, μάλιστα, δίδεται στο πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον προώθησης της Ανοικτής Πρόσβασης στο κυβερνητικό- ιδρυματικό επίπεδο, καθώς και στον τομέα των φορέων χρηματοδότησης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η όλη έκδοση δεν στοχεύει μόνο στην προώθηση αυτών των πολιτικών προς όλα τα κράτη- μέλη της UNESCO, αλλά αναφέρεται και στο πώς δύναται να κατανοηθούν άπαντα τα ζητήματα, που συσχετίζονται με αυτές.
Σύμφωνα με την συγγραφέα και διακεκριμένη εμπειρογνώμονα Δρ Alma Swan, οι περιληφθείσες οδηγίες δεν αποσκοπούν στην καθοδήγηση, αλλά μέσω του κειμένου προτείνονται διάφοροι τρόποι διευκόλυνσης της λήψης εκείνων των αποφάσεων, από τις οποίες δύναται να υιοθετηθούν επιτυχημένες πολιτικές περί της ανοικτής πρόσβασης.
Με αυτό τον τρόπο θεωρούν οι ειδικοί ότι θα ενισχυθούν κα οι εθνικές ερευνητικές υποδομές σε κάθε χώρα!
«Η έκδοση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι έως ένα βασικό σημείο αναφοράς για την Ανοικτή Πρόσβαση και τον σχεδιασμό των αντίστοιχων πολιτικών.
Είναι γεγονός ότι η έκδοση αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τους σχεδιαστές της πολιτικής ή της δημόσιας διοίκησης, τους διαχειριστές της έρευνας , καθώς και για τους ερευνητές.
Οι αναγνώστες θα μπορούν –μάλιστα- να υποβάλλουν κι online (ηλεκτρονικά στο διαδίκτυο) διάφορα σχόλια συμβάλλοντας έτσι στη μελλοντική διαμόρφωση – βελτίωση της έκδοσης», αναφέρει η Δρ. Swan.
©Typologos.com 2013. Με πληροφορίες από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και το http://www.openaccess.gr/blog/