Η σχέση μεταξύ ναρκισσιστικού γονιού και παιδιού

0
226

Η σχέση μεταξύ ναρκισσιστικού γονιού και παιδιού

16:10:36,01/13/2018
H Mc Bride έχει διαπιστώσει πως ο ναρκισσισμός, μια διαταραχή προσωπικότητας που ξεπερνά τον απλό εγωισμό και τη ματαιοδοξία, είναι μια από τις κυρίαρχες αιτίες οικογενειακών προβλημάτων

Στη σχέση μεταξύ ναρκισσιστικού γονιού και παιδιού εστιάζει ο φετινός κύκλος ομιλιών, που διοργανώνουν οι εκδόσεις Πορφύρα γι’ ακόμη μια χρονιά τον Φεβρουάριο  του 2018  στο Ίδρυμα Θεοχαράκη  στη συμβολή των οδών  Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1 , στην Αθήνα.

Φωτεινή Τσαλίκογλου: ψυχολόγος, συγγραφέας και καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η ψυχολόγος, συγγραφέας και καθηγήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου  Φωτεινή Τσαλίκογλου έχει αναλάβει την ευθύνη της παρούσας διοργάνωσης και ενός θέματος με πολλές προεκτάσεις που παραμένει πάντα επίκαιρο.

Αφορμή γι’ αυτές τις συναντήσεις αποτέλεσε  η ελληνική έκδοση του best seller βιβλίου της ερευνήτριας, ψυχολόγου και οικογενειακής συμβούλου, Karyl Mc Bride «Υπάρχει χώρος για μένα: Οι περιπέτειες του Ναρκισσισμού στην εποχή μας μέσα από τις σχέσεις μάνας-κόρης».

Στα τριάντα και πλέον χρόνια της ως θεραπεύτριας, η Mc Bride έχει διαπιστώσει πως ο ναρκισσισμός, μια διαταραχή προσωπικότητας που ξεπερνά τον απλό εγωισμό και τη ματαιοδοξία, είναι μια από τις κυρίαρχες αιτίες οικογενειακών προβλημάτων.

Σύμφωνα με την ειδικό, ο νάρκισσος απαιτεί όλοι οι προβολείς της προσοχής να πέφτουν πάνω του. Συχνά, υπερεκτιμά τις ικανότητές του, μειώνοντας τους πάντες γύρω του. Ακόμη κι αν πρόκειται για το ίδιο του το παιδί.

Η σχέση εξάρτησης που δημιουργείται, η τοξική αγάπη, η χειραγώγηση έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην εξέλιξη και-τελικά-στην ευτυχία της κόρης: Διαρκείς συναισθηματικές ματαιώσεις, ενοχές, διατάραξη της ηρεμίας, διαστρέβλωση προσδοκιών κ.ά.

Στον κύκλο ομιλιών θα φωτιστούν όλες οι πλευρές της σχέσης ναρκίσσου-μητέρας και κόρης,σε μια προσπάθεια αναγνώρισης,  αλλά και επίλυσης αυτού του τόσο προβληματικού μοτίβου σχέσης.

Το πρόγραμμα των ομιλιών αρχίζει στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου 2018 με τη ψυχολόγο, συγγραφέας και καθηγήτρια του  Πάντειου  Πανεπιστημίου  Φωτεινή Τσαλίκογλου, που θα αναλύσει το θέμα :  «Μάθε με να υπάρχω». Η σχέση με τη Μητέρα: Ανάμεσα στη ζωή και τον ψυχικό θάνατο.

Τζένη Σουμάκη: Ψυχίατρος Παιδιών & Εφήβων, Ψυχαναλύτρια-Ψυχοθεραπεύτρια

Στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 10  Φεβρουαρίου 2018 θα μιλήσει η Ψυχίατρος Παιδιών & Εφήβων και  Ψυχαναλύτρια-Ψυχοθεραπεύτρια Τζένη Σουμάκη με θέμα:  «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…»: Η αναζήτηση της εφηβικής ταυτότητας.

Δημήτρης Κυριαζής: Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής (Ε.Ε.Ψ.Ψ.)

Στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 17  Φεβρουαρίου 2018 θα «ανεβεί στο βήμα» ο Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής (Ε.Ε.Ψ.Ψ.) Δημήτρης Κυριαζής για να μιλήσει με θέμα:  «Καθρέπτισμα»: Υπάρχει διέξοδος από τον παθολογικό δεσμό Μητέρας-Κόρης;

Στέλιος Στυλιανίδης: Ψυχίατρος, αναπληρωτής Καθηγητής της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης

Στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 24  Φεβρουαρίου 2018  θα μιλήσει ο Ψυχίατρος και αναπληρωτής Καθηγητής της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης Στέλιος Στυλιανίδης με θέμα: «Ναρκισσισμός, κοινωνικοί δεσμοί και κουλτούρα του κενού σήμερα». Υπάρχουν απαντήσεις;

Η προαγορά  των 4 συναντήσεων κοστίζει  40€  και της μίας είναι 11 € (είσοδος με το καταθετήριο της τράπεζας) . Η αγορά της εισόδου κατά την ημέρα της εκδήλωσης ορίστηκε στα  13€ . Για ομαδικές αγορές (άνω των 15 ατόμων) «διαμορφώθηκε» η είσοδος στα 10 ευρώ ανά συνάντηση.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

eight − 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.