Μόνιμη Έκθεση του Γιώργου Κυπρή στη «νύμφη του Θερμαϊκού»
Μόνιμη Έκθεση του Γιώργου Κυπρή στη «νύμφη του Θερμαϊκού»
Από το «ΜΑΤΙ» Σαντορίνης στο «NAIF» Θεσσαλονίκης
Από τους υπεύθυνους του ΝΑIF Θεσσαλονίκης
Επειδή καμία κρίση δεν μπορεί να σταματήσει την έμπνευση και την καλλιτεχνική δημιουργία, το «NAIF» επενδύει στην Τέχνη με έργα του Γιώργου Κυπρή.
Στον ανανεωμένο χώρο των αδελφών Έλλης και Δημήτρη Σάντιτς βρήκαν μόνιμη στέγη τα multimedia έργα που φιλοτεχνεί ο γλύπτης εδώ και χρόνια, προσδιορίζοντας τη νέα ταυτότητα όχι μόνο του «NAIF» αλλά και μιας πρωτοποριακής αίθουσας Τέχνης στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.
Ψάρια και πεταλούδες σε μεγάλες και μικρές εγκαταστάσεις & κατασκευές, εμπνευσμένες από τον βυθό της θάλασσας και τον αέρα, μπήκαν στη βιτρίνα στον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης.
Στη νέα γκαλερί της οδού Τσιμισκή 70, ο καλλιτέχνης κρέμασε τα ψάρια από το ταβάνι, τα κάρφωσε στον τοίχο και τα ακούμπησε στο πάτωμα, δημιουργώντας μοναδικές συνθέσεις με τις οποίες επιχειρεί να εκφράσει τον προβληματισμό του απέναντι στην αλόγιστη υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων αλλά και την ευδαιμονία που του δημιουργεί η χάρη της κίνησης στη φύση.
Το «NAIF» είναι το δεύτερο «MATI» του καλλιτέχνη στην Ελλάδα. Δυο εκθεσιακοί χώροι με έργα του που απλώνουν το βλέμμα τους σε δυο διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο πρώτος στο νότο και ο δεύτερος στο βορά. Σαντορίνη και Θεσσαλονίκη συνδέονται πλέον νοητά μέσω του Γιώργου Κυπρή.
Από το Μακελειό… στη Δίνη
Οι περισσότερες συνθέσεις στο «NAIF» προέρχονται από μια μεγάλη σειρά έργων στην οποία ο γνωστός καλλιτέχνης, ως φυσιοδίφης, είναι αφιερωμένος εδώ και 20 χρόνια και εξακολουθεί να πειραματίζεται με υλικά και τεχνοτροπίες που ανοίγουν διαρκώς νέους θεματικούς κύκλους.
Είναι έργα από τις πρώτες του σειρές «Παγίδα», «Τροφή», «Μακελειό» που ξεκίνησε για να εκφράσει δημιουργικά την αντίρρηση του για την επίδρασή του ανθρώπου στο περιβάλλον, αλλά και από τις μετέπειτα σειρές «Κίνηση», «Μετανάστευση», «Δίνη» με τις οποίες επιχειρεί να προσεγγίσει το μεγαλείο της φύσης.
«Χρησιμοποίησα τα ψάρια συμβολικά, για να αναδείξω τον προβληματισμό μου για την αλόγιστη θανάτωση της ζωής και την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και να εκφράσω την αγωνία μου για τις αρνητικές εξελίξεις στην ποιότητα του περιβάλλοντος. Κυρίως όμως τα χρησιμοποίησα για να θέσω ερωτήματα για τη σκληρότητά μας», σημειώνει ο Γιώργος Κυπρής.
Και συνεχίζει: «Η αδιαφορία απέναντι σε άλλες μορφές ζωής είναι απλά μέσα στη φύση μας και εμφανίζεται στις συμπεριφορές μας ακόμα και απέναντι σε μέλη του ανθρώπινου κοπαδιού. Φαίνεται πως οι άνθρωποι, που από τη φύση τους βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, δεν δρουν συλλογικά παρά μόνο για την ατομική επιβίωση. Δυστυχώς αυτό γίνεται στα τυφλά χωρίς να αξιολογούνται οι ανάγκες του συνόλου, η ιδέα της συνύπαρξης των ανθρώπων και η διατήρηση των ισορροπιών στη φύση».
Η καλλιτεχνική σύνδεση Σαντορίνης – Θεσσαλονίκης δεν προέκυψε ξαφνικά. Το «NAIF», κατά την δεκαπενταετή λειτουργία του, φιλοξενούσε έργα διαφόρων καλλιτεχνών. Μεταξύ αυτών και του Γιώργου Κυπρή. Οι συχνές επισκέψεις του στη Θεσσαλονίκη, η συνεργασία του με το «NAIF» και οι φιλίες που προέκυψαν όλα αυτά τα χρόνια, δημιούργησαν μια δυνατή και μόνιμη σχέση με την πόλη.
Το «ΜΑΤΙ» στα Φηρά, γνωστό σε χιλιάδες επισκέπτες, έπειτα από 20 χρόνια λειτουργίας επεκτάθηκε έτσι και στο βορρά, στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Θεσσαλονίκης όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκέπτεται τον χώρο καθημερινά, χωρίς την ασφυκτική πίεση του περιορισμένου χρόνου μιας περιοδικής εικαστικής έκθεσης.
Η έκθεση στο «NAIF» θα ανανεώνεται διαρκώς με νέα έργα αυτής της ομάδας αλλά και με άλλες ενότητες έργων ενώ θα εμπλουτίζεται με κοσμήματα του καλλιτέχνη ο οποίος, στο παρελθόν, σχεδίασε κεραμικά και κοσμήματα για Ελληνικές και Ιταλικές εταιρείες. Εκτός από τους δύο εκθεσιακούς χώρους των έργων του Κυπρή στη Σαντορίνη και στη Θεσσαλονίκη, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν το δημιουργικό του κόσμο στην ιστοσελίδα www.matiartgallery.com
To βιογραφικό του καλλιτέχνη
Ο Γιώργος Κυπρής γεννήθηκε το 1954 στην Κύπρο. Σπούδασε στη σχολή Σαραφιανού στην Αθήνα και στο Istituto Statale d’arte ceramica στη Φαέντζα της Ιταλίας.
Παρουσίασε τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ελβετία, Ολλανδία και ΗΠΑ. Συμμετείχε σε πολλές διεθνείς εκθέσεις, σε μουσεία και ιδρύματα στις ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Ελλάδα, Κύπρο και Ουγγαρία.
Έργα και εγκαταστάσεις στο χώρο του Γιώργου Κυπρή κοσμούν δημόσιες & ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη, Αμερική & Ασία. Στη Θεσσαλονίκη πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του ’80 στην Gallery «ΤΕΡΑΚΟΤΑ» ενώ το 2001 παρουσίασε την ομάδα έργων του «Παράλληλες Έννοιες» στην γκαλερί Art-forum VILKA.
Το έργο SLEEP από αυτή την έκθεση βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Ζει στην Ελλάδα και μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στη Σαντορίνη όπου διατηρεί τον κύριο χώρο έκθεσης και στην Αθήνα όπου έχει το εργαστήριό του.
Η έκθεση του Γιώργου Κυπρή στο «NAIF» στις 7 το βράδυ της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου του 2012.
Το «NAIF» (Τσιμισκή 70) λειτουργεί καθημερινά , όπως και κατόπιν ραντεβού. Τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 2310- 256.557 και φαξ: 2310 -256.552, e-mail: info@naifartsign.gr, Website: www.naifartsign.gr
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, 10:30-15:00, Τρίτη: 10:30-14:30 & 18:00-21:00, Τετάρτη: 10:30-15:00, Πέμπτη: 10:30-14:30 & 18:00-21:00, Παρασκευή: 10:30-14:30 & 18:00-21:00 και Σάββατο: 11:00-15:30.
©Typologos.com 2012