«ΜΠΑΛ you…!!» για παιδιά 10 ετών και πάνω από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

0
99
17:14:16,01/11/2018
Φωτογραφία από την παράσταση Mπαλ You
Στο «Μπαλ Υοu…!!!» παρουσιάζεται η αιώνια μάχη μεταξύ παιδιού και γονιού. Φωτογραφία: Τάσος Θώμογλου

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΜΠΑΛ you…!!» σε σύλληψη – σκηνοθεσία της  Σοφίας Πάσχου παρουσιάζει  το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος από την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 και το οποίο εστιάζει στο πώς ξεπερνιούνται οι φόβοι των εφήβων, ενώ  θα πραγματοποιηθεί στις σχολικές αίθουσες. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Η παράσταση «Μπαλ you» παρουσιάζει στιγμιότυπα από τη ζωή ενός εφήβου και την επαφή με τους γονείς του. Μέσα από τη σχέση του με την τεχνολογία βλέπουμε έναν κόσμο  να δημιουργείται, τον δικό του. Πόσο κατανοούν οι γονείς αυτόν τον κόσμο; Τι παρεξηγήσεις ή συγκρούσεις δημιουργούνται;

Μαμά: Πάλι δεν διαβάζεις, όλο στον υπολογιστή είσαι, τι θα κάνεις με τη ζωή ,  έτσι  όπως πάς;!Τι θα σπουδάσεις, αύριο μεθαύριο? Ποια είναι η κλίση σου, ξέρεις;! Κοπέλα έχεις, έχετε προχωρήσει, προσέχεις;!

Έφηβος: O.M.G. ( Oh my god) ρε μαμά!

Μαμά:  Τι μου λες παιδάκι μου, μίλα ελληνικά!

Θα βρεθεί κοινή γλώσσα; Θα συνεννοηθούν ποτέ;

Η ιστορία θα ζωντανέψει με την ιδιαίτερη θεατρική τεχνική της «πλατφόρμας»: σε μία εξέδρα εμβαδού 1 μέτρου  επί 1,60 μέτρου, όπου θα βρίσκονται  τρεις  ηθοποιοί χωρίς σκηνικά, κοστούμια και φωτισμούς.  Μόνο με τα σώμα και τη φωνή τους δημιουργούν εικόνες, τοπία, κόσμους ολόκληρους, με ήχους και ρυθμούς που πάλλονται, καθώς και μια σειρά ολοζώντανους χαρακτήρες.

Το «Μπαλ Υou…!!!» δημιουργήθηκε από αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών. Φωτογραφία: Τάσος Θώμογλου

Ένα θεατρικό ταξίδι–τονωτική ένεση στη δημιουργική φαντασία των σύγχρονων παιδιών που κινδυνεύουν να χάσουν την ικανότητα να δημιουργούν τις δικές τους εικόνες, καθώς πέφτουν θύματα βομβαρδισμού των  προκατασκευασμένων και τυποποιημένων προϊόντων. Στο τέλος της κάθε παράστασης θα έχουν οι θεατές την ευκαιρία να ταξιδέψουν κι εκείνοι με τον Μπαλ και να ξαναζωντανέψουν τους κόσμους της ιστορίας ή άλλους, δικούς τους. Κι όλα αυτά επάνω στη μαγική πλατφόρμα!

«Στο «Μπαλ Υοu…!!!» παρουσιάζεται η αιώνια μάχη μεταξύ παιδιού και γονιού. Δύο αντίθετοι κόσμοι προσπαθούν να καταλάβουν, να συνεννοηθούν, να συνυπάρξουν. Ένας έφηβος μαθαίνει, μεγαλώνει, υπάρχει μέσα στον κόσμο του δωματίου του, τον κόσμο της τεχνολογίας, τον δικό του κόσμο, ενώ οι γονείς του προσπαθούν να βρουν μια “πόρτα”, μια “χαραμάδα” σε αυτό το δωμάτιο, σε αυτόν τον κόσμο.

Το «Μπαλ Υou…!!!» δημιουργήθηκε από αυτοσχεδιασμούς τον ηθοποιών. Η παράσταση, αποφεύγοντας να είναι διδακτική παρουσιάζει την πραγματικότητα / καθημερινότητα,  έτσι όπως είναι, ώστε ο θεατής να μπορεί να δει στοιχεία και κομμάτια του εαυτού του.

Χωρίς σκηνικά και κοστούμια, με μόνο εφόδιο το σώμα και τη φωνή τους, οι τρεις ήρωες αφηγούνται την ιστορία μας. Μια παράσταση διασκεδαστική, που με τον τρόπο αφήγησής της ανοίγει την “πόρτα” της φαντασίας του θεατή», λέει η σκηνοθέτιδα  Σοφία Πάσχου.

Μετά από  το τέλος της παράστασης ακολουθεί  ένα σεμινάριο- παιχνίδι με τη  συμμετοχή των παιδιών.

Τη σύλληψη της ιδέας είχε η Σoφία Πάσχου, που σκηνοθέτησε  την  45λεπτη παράσταση με βοηθό την Εριφύλη Στεφανίδου. Την παράσταση φωτογράφισε ο Τάσος Θώμογλου και  την παραγωγή οργάνωσε η Φιλοθέη Ελευθεριάδου. Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί Νίκος Κουσούλης, Δημήτρης Μηλιώτης και  Χρύσα Τουμανίδου.

Πληροφορίες-κρατήσεις: καθημερινές 10:00-14:30, Ειρήνη Τυφλοπούλου: (Τηλέφωνο με αριθμό κλήσης 2315-200.078 |E-mail: e.tiflopoulou@ntng.gr)

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

18 + 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.