Μια στις 10 Ελληνίδες δέχονται ανεπιθύμητες σεξουαλικές προσεγγίσεις έως και βιασμό (5%) από προϊσταμένους η συναδέλφους!
Οι εργαζόμενες κρύβουν την σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας -Προκλήσεις και στόχοι σε περίοδο κρίσης
Της Ελευθερίας Λίμπυ Τατά Άρσελ. Κλινικής ψυχολόγου, ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, μέλους του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Βία κατά των Γυναικών στην Κοπεγχάγη και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής για τη Βία στη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων στην Ελλάδα.
Ανεπιθύμητες σεξουαλικές προσεγγίσεις, ακόμα και βιασμός…..
«Σκεφθήκατε γιατί άραγε η νέα συνάδελφός σας ξαφνικά μετατίθεται από το τμήμα σας; Μήπως αναρωτηθήκατε γιατί η εργατική συνάδελφός σας τον τελευταίο καιρό αρρωσταίνει και παραμελεί την δουλειά της;
Μήπως απολύθηκε πρόσφατα κάποια συνάδελφός σας και δεν δόθηκε καμιά εξήγηση στους υπόλοιπους συνεργάτες για την απόλυσή της;»
Ο λόγος πίσω από τις τρείς αυτές πραγματικές ιστορίες ήταν κοινός: σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, είτε αφορά στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Γνωρίζετε ότι μια στις 10 Ελληνίδες δέχονται ανεπιθύμητες σεξουαλικές προσεγγίσεις έως και βιασμό (5%) από προϊσταμένους η συναδέλφους;
Γνωρίζετε ότι το 85% των εργαζομένων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα που υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση απολύονται ή παραιτούνται λόγω της παρενόχλησης;
Γνωρίζετε ότι η παρενόχληση στο Δημόσιο τομέα σχεδόν πάντα έχει ως αποτέλεσμα τη μετάθεση της εργαζόμενης σε άλλο τμήμα, ενώ ο παρενοχλών δεν υφίσταται καμιά επίπτωση- παρά το γεγονός ότι η σεξουαλική παρενόχληση απαγορεύεται ρητά από την Ελληνική νομοθεσία και προβλέπονται κυρώσεις για τον εργοδότη;
Η μεγαλύτερη έρευνα στον κόσμο με 70.000 εργαζόμενες/ους έδειξε ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη σεξουαλική παρενόχληση είναι η ανοχή του εργασιακού περιβάλλοντος.
Όσο πιο ανεκτικό είναι το συγκεκριμένο περιβάλλον στη σεξουαλική παρενόχληση, τόσο μεγαλύτερη είναι η εξάπλωσή της. Δίνεται έτσι το σήμα από τον εργοδότη ότι εδώ μπορούμε να παρενοχλούμε τις εργαζόμενες ελεύθερα χωρίς κυρώσεις.
Το ποσοστό των εργαζομένων που υφίσταται σεξουαλική παρενόχληση διαφέρει στα διάφορα κράτη και κυμαίνεται από 85% των εργαζομένων σε πατριαρχικές κοινωνίες έως 20%-40% στις βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ισοτιμία ανάμεσα στα φύλα και γραπτές οδηγίες στους εργοδότες για την απαγόρευση της σεξουαλικής παρενόχλησης.
Το 60%-70% της σεξουαλικής παρενόχλησης προέρχεται από ανωτέρους και το 30% από συναδέλφους. Ένα ποσοστό των γυναικών – περίπου 40%- υπομένουν την παρενόχληση σιωπηλά, επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους.
Το 44% των συναδέλφων έχει αντιληφθεί τη σεξουαλική παρενόχληση που γίνεται σε μια συγκεκριμένη συνάδελφο και ότι η συνάδελφος αυτή βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά κρατάνε αποστάσεις και δεν αντιδρούν.
Τα πιο πολλά θύματα φοβούνται να μιλήσουν στους συναδέλφους ή στην οικογένειά τους από φόβο ότι θα κατηγορηθούν ότι οι ίδιες το προκαλούν.
Έτσι αποσιωπάται η σεξουαλική παρενόχληση στην κοινωνία μας και αφήνεται η εργαζόμενη απροστάτευτη, παρά το γεγονός της ύπαρξης επαρκούς νομοθεσίας, η οποία όμως δεν εφαρμόζεται στους συγκεκριμένους χώρους εργασίας.
Μόνο το 8% των εργαζομένων γυναικών προσφεύγουν στα δικαστήρια, εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης στο σύστημα διανομής δικαιοσύνης και της πολυδάπανης και μακρόχρονης διαδικασίας.
Η Σεξουαλική Παρενόχληση δεν απειλεί, λοιπόν, μόνο τη αξιοπρέπεια της εργαζομένης αλλά και “το ψωμί” της οικογενείας της.
Συνιστά τεράστια διάκριση λόγω φύλου στην αγορά εργασίας, βάζει εμπόδια στην επαγγελματική επιβίωση και εξέλιξη της εργαζόμενης γυναίκας και αν είναι μακρόχρονη βλάπτει την υγεία της.
Η εργαζόμενη υφίσταται αυτή την διάκριση επειδή είναι γυναίκα σε μια άνιση κοινωνία. Η οικονομική κρίση θα αφήσει ακόμα περισσότερες γυναίκες απροστάτευτες στη σεξουαλική παρενόχληση από τον εργοδότη τους.
Βοηθήστε μας στην επικέντρωση και αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού προβλήματος που πλήττει την εργαζομένη και που μπορεί να είναι η αδελφή σας , η γυναίκα σας, η μητέρα σας, η φίλη σας, η συνάδελφός σας.
©Typologos.com 2012- Πρόκειται για την περίληψη της ομιλίας της ομότιμης καθηγήτριας κ. Ελευθερίας Λίμπυ Τατά Άρσελ, που θα εκφωνήσει η ίδια στην εκδήλωση «Μη φοβάσαι μίλα…», που θα γίνει στις 11.30 το πρωί της Τρίτης 6 Μαρτίου του 2012 στον 10ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ. Τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας κατέχει το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.