Μια στις τρείς γυναίκες μένει έγκυος στους πρώτους εννέα μήνες μετά από την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης!

Μια στις τρείς γυναίκες μένει έγκυος μέσα στους πρώτους εννέα  μήνες μετά από  την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης!

Ο δρ. Στέφανος Χανδακάς μπροστά στο ρομποτικό χειρουργικό μηχάνημα Da Vinci

Ο δρ. Στέφανος Χανδακάς μπροστά στο ρομποτικό χειρουργικό μηχάνημα Da Vinci

Μια στις τρείς γυναίκες μένει έγκυος μέσα στους πρώτους εννέα  μήνες μετά από  την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, η οποία προσφέρει  καλύτερη γονιμότητα.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών, οι οποίες αναφέρουν πως αρκετά μικρότερος είναι ο αριθμός των γυναικών, οι οποίες   συλλαμβάνουν χωρίς να υποβληθούν σε χειρουργική αντιμετώπιση του γυναικολογικού προβλήματός  τους.

Για την  αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης  συστήνουν  οι γυναικολόγοι  ότι θα πρέπει να γίνεται πριν από την εγκυμοσύνη.

«Πράγματι έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερη γονιμότητα μετά από  την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης» αναφέρει ο  διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τέως  επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων «Μητέρα»  και «Υγεία» , Στέφανος Χανδακάς.

«Με την αφαίρεση των εστιών της ενδομητρίωσης βελτιώνεται ο πόνος στο 60%  με 80% των γυναικών», συμπληρώνει ο κ Χανδακάς,

 Τι είναι  η   ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια πολύ συχνή κατάσταση κατά την οποία διάφορα  κύτταρα από το ενδομήτριο (το εσωτερικό της μήτρας) αναπτύσσονται σε άλλα σημεία συνήθως έξω από τη μήτρα. Δεν  αποτελεί, ωστόσο,  κάποιου είδους λοίμωξη  ή κάποιας μορφής κακοήθεια.

Τα σημεία όπου εμφανίζεται συχνότερα η  ενδομητρίωση είναι:

Το περιτόναιο, οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες και η  ουροδόχος κύστη.  

Σε σπάνιες περιπτώσεις αναπτύσσεται η ενδομητρίωση στο έντερο  ή ακόμα και σε άλλα όργανα ( στους πνεύμονες ή στα  νεφρά).

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι ο πόνος   στην περιοχή της κοιλιάς ή της λεκάνης,  κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή μετά   ή και  κατά τη διάρκεια της περιόδου (δυσμηνόρροια).

Άλλα συμπτώματα είναι η έντονη αιμορραγία και  η  επώδυνη ούρηση κατά τη διάρκεια της  περιόδου. Κάποιες από τις γυναίκες, οι οποίες έχουν  την ενδομητρίωση μπορεί να μην εμφανίζουν  καθόλου τα συμπτώματα.

  Διάγνωση  και    θεραπεία

Η κλινική εξέταση μπορεί να προσφέρει απλώς τις  ενδείξεις για την ύπαρξη ενδομητρίωσης. Η ενδομητρίωση μπορεί να διαγνωστεί μόνον με την  λαπαροσκόπηση μετά από ιστολογική εξέταση του ιστού.

 Επιπλέον,  μπορεί να προσδιοριστεί ο βαθμός εξάπλωσης της ενδομητρίωσης και να αντιμετωπιστεί άμεσα χειρουργικά ή νόσος. Μπορούν ενδεχομένως να γίνουν κι  άλλες εξετάσεις, είναι  όπως  είναι η μαγνητική τομογραφία ή το  διορθικό υπερηχογράφημα. Αυτές ενδέχεται να χρειάζονται να γίνουν, ώστε να εντοπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι εστίες της ενδομητρίωσης.

«Η θεραπευτική αγωγή σε συμπτωματική ενδομητρίωση προσβλέπει κυρίως  ανακούφιση από τα συμπτώματα και όχι τόσο στην εξάλειψη της νόσου, όπως και στη μείωση της πιθανότητας υποτροπών ή εξέλιξης της πάθησης»,  τονίζει ο κ.  Χανδακάς και  αναφέρει:

«Η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει με χειρουργική επέμβαση συγχρόνως με την διαγνωστική λαπαροσκόπηση με στόχο την εξάλειψη – απομάκρυνση των εστιών ενδομητρίωσης από όλα τα σημεία,  όπου εντοπίζεται».

Ενδομητρίωση και  υπογονιμότητα


Ιατρικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η μία στις δυο γυναίκες, που εμφανίζει  πρόβλημα υπογονιμότητας,  διαγιγνώσκεται με ενδομητρίωση.

Μια γυναίκα με ήπια ενδομητρίωση έχει πιθανότητα της τάξης του  2%-4.5% τον  μήνα να συλλάβει φυσιολογικά (σε γόνιμα ζευγάρια το ποσοστό αυτό  ανέρχεται στο  15$-20%).

Όμως . αν μια γυναίκα έχει ενδομητρίωση, δεν είναι απαραίτητο ότι θα αντιμετωπίσει και υπογονιμότητα.

Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο κατά ποιο τρόπο επηρεάζει η ενδομητρίωση τη γονιμότητα και  ειδικά σε γυναίκες,  στις οποίες  δεν έχουν αναπτυχθεί συμφύσεις.

Η   επικρατούσα  επιστημονική θεωρία  είναι πως η ενδομητρίωση προκαλεί μικρές-  σημαντικές αλλαγές στην πύελο: φλεγμονή, τροποποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ορμονικές αλλαγές, αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των σαλπίγγων ή προβλήματα στη γονιμοποίηση και στην εμφύτευση του εμβρύου.

 Σε πιο βεβαρημένες περιπτώσεις ενδομητρίωσης  φαίνεται ότι οι συμφύσεις παίζουν σημαντικό ρόλο . Αυτές  προκαλούν την  υπογονιμότητα, γιατί εμποδίζουν την απελευθέρωση του ωαρίου ή την είσοδο του σπέρματος στη σάλπιγγα, καθώς  και επηρεάζουν την κινητικότητα της σάλπιγγας ή την ικανότητά της να κρατά το ωάριο κατά την ωορρηξία. 

Περισσότερες πληροφορίες για τον δρ.   Στέφανο  Χανδακά μπορούν να αλιεύσουν οι ενδιαφερόμενες   στο website, που λειτουργεί στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση  www.drchandakas.gr  ή στο  τηλέφωνο με αριθμό κλήσης 210-6436258.

©Typologos.com 2013. Το ρεπορτάζ αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προτροπή ή συμβουλή για ιατρική πράξη ή ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον αρμόδιο ειδικό ή τον θεράποντα γιατρό σας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.