ΜΙΑ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΚΙ ΕΝΑΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΑΠΕΣΠΑΣΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟ 53o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΜΙΑ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΚΙ ΕΝΑΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΑΠΕΣΠΑΣΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟ 53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com
Μπορούν «Μια Πειρατεία» (φωτογραφία από το φιλμ του Δανού, Τομπίας Λίντχολμ) σε ένα πλοίο κι ο «Επίλογος» ενός ηλικιωμένου ζευγαριού ηλικιωμένων να ενθουσιάσουν ταυτόχρονα έμπειρους ανθρώπους του σινεμά, τους σινεφίλ και τους κριτικούς της 7ης τέχνης;
Ναι μπορούν, αφού τα δύο φιλμ, που σκηνοθέτησαν αντίστοιχα ο Δανός, Τομπίας Λίντχολμν κι ο Ισραηλινός, Αμίρ Μανόρ ήταν οι ταινίες, που απέσπασαν τα κυριότερα βραβεία του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, αφού η κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, με πρόεδρο τον επίτιμο καθηγητή του Τμήματος Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Πανεπιστήμιου του Άμστερνταμ, Τόμας Έλζεσερ είχε μπόλικη δουλειά να κάνει .
Έτσι, τα μέλη της κριτικής επιτροπής, που ήταν ο Δανός σκηνοθέτης, Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, η διευθύντρια και συνιδρύτρια του Ισλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου από το 2003, Λόιβεϊ Γκούδγιονσντοτιρ, ο Πορτογάλος κινηματογραφιστής, Ζουάου Πέντρου Ροντρίγκες κι ο Έλληνας διευθυντής φωτογραφίας, Θύμιος Μπακατάκης, ξεχώρισαν πρώτα απ’ όλα την ταινία του Τομπίας Λίντχολμ, «Μια Πειρατεία».
Το φιλμ απέσπασε το βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος και της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI)
Ο Δανός κινηματογραφιστής επέλεξε για θέμα τις πειρατείες στον Ινδικό Ωκεανό, θυμίζοντας σε όλους και το πρόσφατο φιλμ του Κωνσταντίνου Γιάνναρη.
Η ιστορία εξελίσσεται επάνω σ’ ένα φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά του Ινδικού Ωκεανού, όπου ένας Δανός μάγειρας περιμένει πώς και πώς να γυρίσει στην πατρίδα για να ξαναδεί τη γυναίκα και τη μικρή του κόρη.
Τα σχέδια του γίνονται αβέβαια, όταν μια ομάδα Σομαλών πειρατών καταλαμβάνει το πλοίο και απαιτεί λύτρα από τη ναυτιλιακή εταιρεία που εδρεύει στην Κοπεγχάγη.
Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας διαθέτει τεράστια εμπειρία στις οικονομικές διαπραγματεύσεις κι αποφασίζει να αναλάβει ο ίδιος την ανταλλαγή με τους πειρατές.
Το συναρπαστικό αυτό θρίλερ πραγματοποιεί «καρέ» ανάμεσα στο ανήμπορο πλήρωμα του πλοίου, το οποίο φυλακίστηκε στο αμπάρι και τους κλεισμένους εκπροσώπους της εταιρείας σ’ ένα δωματιάκι, απ’ όπου δεν μπορούν να βρουν τη λύση. Ο Τομπίας Λίντχολμ «μιλά» για την αδιαπραγμάτευτη αξία της ζωής.
Το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής «Αργυρός Αλέξανδρος» απέσπασε η ταινία του Τούρκου, Αλί Αϊντίν, «Μούχλα».
Ωστόσο, ως μεγάλος νικητής θα πρέπει να καταγραφεί ο Ισραηλινός, Αμίρ Μανόρ, ο οποίος με την ταινία «Επίλογος» (φωτογραφία) απέσπασε τα εξής τέσσερα βραβεία: Το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία «Χάλκινος Αλέξανδρος», Σεναρίου, το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) και το βραβείο Κοινού FISCHER.
Ο Αμίρ Μανόρ εξιστόρησε το ρέκβιεμ της πορείας ενός ηλικιωμένου ζευγαριού Ισραηλινών διανοουμένων, της Χαγιούτα και του Μπερλ, οι οποίοι αδυνατούν να προσαρμοστούν στο σύγχρονο τρόπο ζωής.
Οι ίδιοι πάλεψαν για ένα καλύτερο αύριο και ο Ισραηλινός κινηματογραφιστής κατόρθωσε να θυμίσει το πόσο σημαντικές παραμένουν οι ηθικές αξίες- αρχές, αν και παραγκωνίστηκαν εξαιτίας των ραγδαίων κοινωνικών αλλαγών.
Το βραβείο σκηνοθεσίας απέσπασε ο Αντόνιο Μέντεθ Εσπάρθα για την ταινία «Εδώ κι εκεί» και το αντίστοιχο Γυναικείας Ερμηνείας πήγε στην Γιούλια Κίγιοβσκα για την ερμηνεία της στην ταινία «Αγάπη» του Πολωνού, Σλάβομιρ Φαμπίτσκι.
Ο ηθοποιός, Γιάννης Παπαδόπουλος απέσπασε το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για την ερμηνεία του στην ταινία «Το αγόρι τρώει το φαγητό του Πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου, που απέσπασε και το βραβείο της κριτικής επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου.
Το βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης πήρε το φιλμ «Ζωή» του Ρώσου, Βασίλι Σιγκάρεφ, ενώ την πρώτη ειδική μνεία δόθηκε στην ταινία «Ταμπούρ» του Ιρανού, Βαχίντ Βακιλιφάρ .
Η δεύτερη ειδική μνεία πήγε στην ταινία «Το χρώμα του Χαμαιλέοντα» του Βούλγαρου, Εμίλ Χρίστοφ.
Το βραβείο κοινού FISCHER του Ελληνικού Προγράμματος « Μιχάλης Κακογιάννης,» του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πήρε η ταινία «Papadopoulos and Sons» του Μάρκου Μάρκου (Ελληνοβρετανικής παραγωγής).
Το βραβείο Κοινού για το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δόθηκε στο φιλμ «Πίσω από τους λόφους» του Κριστιάν Μουντζίου και το αντίστοιχο σχετικά με το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» πήγε στην ταινία «Νο» του Πάμπλο Λαραΐν.
©Typologos.com 2012