Μια νέα τεχνική απεικόνισης μπορεί να προσδιορίσει τους υπό-τύπους του καρκίνου του μαστού και την έγκαιρη ανταπόκριση στη θεραπεία!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΝ TYPOLOGOS.COM
Μια νέα τεχνική απεικόνισης μπορεί να προσδιορίσει τους υπό-τύπους του καρκίνου του μαστού και την έγκαιρη ανταπόκριση στη θεραπεία!
Πηγή: Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου (AACR) και Newswise

H μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστήμιου Vanderbilt, Alex Walsh. Copyright: http://www.aacr.org/
Newswise – ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ – Μια νέα οπτική τεχνική απεικόνιση μετρά τη μεταβολική δραστηριότητα στα καρκινικά κύτταρα προσδιορίζοντας επακριβώς τους υπό- τύπους του καρκίνου του μαστού. Με την καινούρια μέθοδο μπορεί ν’ ανιχνευτεί επακριβώς η ανταπόκριση στη θεραπεία μέσα σε ένα διήμερο μετά τη χορήγηση της θεραπείας!
Το επίτευγμα δημοσιεύεται στην μελέτη που συμπεριλήφθηκε στο περιοδικό «Cancer Research» της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου .
«Η διαδικασία της στοχευμένης ανάπτυξης φαρμάκων απαιτεί αναλύσεις, που δείχνουν ότι αυτά «δεσμεύουν» το στόχο και προβλέπουν την ανταπόκριση (ή την έλλειψη) στη θεραπεία», δήλωσε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστήμιου Vanderbilt, Alex Walsh.
«Έχουμε δείξει ότι η οπτική απεικόνιση του μεταβολισμού (ΟΜΙ) επιτρέπει την γρήγορη, ευαίσθητη και ακριβή μέτρηση της δράσεως του φαρμάκου. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι μπορούν να γίνουν επαναληπτικές μετρήσεις τύπου ΟΜΙ κατά την πάροδο του χρόνου σε ένα ζωντανό ζώο. Πράγμα, το οποίο μειώνει σημαντικά το κόστος αυτών των προ-κλινικών μελετών ».
Τα ανθρώπινα κύτταρα υφίστανται εκτεταμένες χημικές αντιδράσεις, που αντικατοπτρίζουν την μεταβολική δραστηριότητα για την παραγωγή ενέργειας. Η δραστηριότητα αυτή, όμως, στους ασθενείς έχει μεταβληθεί σε καρκινικά κύτταρα.
Η οπτική απεικόνιση του μεταβολισμού (ΟΜΙ) εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι δύο μόρια εμπλέκονται στον κυτταρικό μεταβολισμό κι εκπέμπουν φθορισμό, όταν εκτίθενται σε ορισμένες μορφές του φωτός. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται διακριτές « υπογραφές» τύπου ΟΜΙ για τα καρκινικά κύτταρα με διαφορετικό μεταβολισμό και για το πώς ανταποκρίνονται στα φάρμακα.
Η κ. Walsh και οι συνεργάτες της, χρησιμοποίησαν ένα πολύ-φωτονικό μικροσκόπιο συνδυάζοντας τιτάνιο- σάπφειρο για να εκπέμψουν τον φθορισμό. Χρησιμοποίησαν, δε, ειδικά φίλτρα για την απομόνωση του φθορισμού που εκπέμπεται από τα δύο αυτά μόρια, ώστε να μετρηθούν ως μια «οξειδο-αναγωγική αναλογία»!
Μάλιστα, διεξήγαγαν πειράματα μεγαλώματος ανθρώπινων όγκων του μαστού σε ποντικούς με τραστουζουμάμπη (trastuzumab).
Οι απεικονίσεις τύπου ΟΜΙ έδειξαν διαφορά στην απόκριση μεταξύ των ευαίσθητων σε τραστουζουμάμπη και των ανθεκτικών όγκων. Το αποτέλεσμα διαπιστώθηκε μέσα σε ένα διήμερο μετά από την πρώτη δόση του αντισώματος, ενώ η τυπική κλινική τεχνική απεικόνισης του μεταβολισμού δεν θα μπορούσε να μετρήσει καμία διαφορά στην απόκριση του οργανισμού στο φάρμακο.
«Τα αντικαρκινικά φάρμακα επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή της κυτταρικής ενέργειας, και αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί από την τεχνική OMI για τον εντοπισμό των ανταποκρινόμενων κυττάρων από τα μη ανταποκρινόμενα», δήλωσε η κ. Walsh. « Ελπίζουμε έτσι μπορούμε να αναπτύξουμε μια υψηλής απόδοσης μέθοδο διαλογής, η οποία θα προβλέψει τη βέλτιστη θεραπεία για έναν συγκεκριμένο ασθενή»!
Με την περαιτέρω ανάπτυξη θα μπορούσε η τεχνική ΟΜΙ να ενσωματωθεί σε ενδοσκόπια για την ζωντανή απεικόνιση των καρκίνων του ανθρώπου, όπως αναφέρουν οι ερευνητές!
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, το Ερευνητικό Πρόγραμμα κατά του Καρκίνου του μαστού, το Ινστιτούτο για τον Καρκίνο και το Κλινικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt.
Σχετικά με την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου
Η Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου (AACR) ιδρύθηκε το 1907. Είναι η παλαιότερη και η μεγαλύτερη επαγγελματική οργάνωση στον κόσμο που έχει αφιερωθεί στην προώθηση της έρευνας του καρκίνου και στην πρόληψη – θεραπεία των καρκινογενέσεων.
Στην Ετήσια Συνάντηση της Ένωσης συμμετέχουν περισσότεροι από 18.000 ειδικοί. Ως φορέας περιλαμβάνει περισσότερους από 34.000 εργαστηριακούς και κλινικούς ερευνητές ως μέλη!
©Typologos.com 2013. Copyright of photo: http://www.aacr.org/