«ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΑΥΡΟ ΧΑΒΙΑΡΙ»- ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΤΕΛΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. ΣΟΦΙΑ ΠΡΟΚΟΠΙΔΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΝΟΥΒΕΛΛΑ ΤΗΣ
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
«ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΑΥΡΟ ΧΑΒΙΑΡΙ»- ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΤΕΛΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. ΣΟΦΙΑ ΠΡΟΚΟΠΙΔΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΝΟΥΒΕΛΛΑ ΤΗΣ
Των Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com και
Βένης Παπαδημητρίου, e-mail: veni_veni_veni@yahoo.gr
Πάλι με τους Έλληνες εκ Ρωσίας ( της πρώην ΕΣΣΔ) καταπιάνεται η δημοσιογράφος- συγγραφέας, Σοφία Προκοπίδου στη νέα νουβέλα με τίτλο: «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι», που «κυκλοφόρησε» από τις εκδόσεις «Αδελφοί Κυριακίδη».
Δεκαοκτώ διηγήματα συμπεριέλαβε η Σοφία Προκοπίδου στο νέο εγχείρημα της, του οποίου κεντρική ηρωίδα είναι η Αντιγόνα, που ακούει, βλέπει και πρωταγωνιστεί στα γεγονότα που συνέβησαν στην πρώην ΕΣΣΔ ή στην Ελλάδα μέσα στα τελευταία 30 χρόνια.
Τίτλοι ειρωνικοί- γεμάτοι από καυστικό χιούμορ , αλλά ουσιαστικοί μας δίνουν καίρια το στίγμα του βιβλίου:
«Ο μικρός Στάλιν», «Ο Αχιλλέας και ο Βοροσίλοβ», «Ο ξάδελφος Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’» , «H γιαγιά Μαρία, o γάτος και o Στάλιν», «Πως ο θείος Κώστας έφτυσε το Λένιν», «Ο Όμηρος και η Μαρία Κάλλας», «Ο Αχιλλέας και το 26ο συνέδριο του ΚΚΣΕ». «Μυστική οργάνωση «Παιδαγωγική Εταιρία», «ΚΚΣΕ και το νεφρό της Αντιγόνας» κι «Ο «Γάμος» της 25ης Μαρτίου».
Στο ίδιο πνεύμα «κινούνται» και τα άλλα διηγήματα της νουβέλας: «Η γιαγιά – ρατσίστρια», «Η γριά Λεμόνα φεύγει στον Παράδεισο», «Γλυκό από σύκα», «Το θέατρο του Αχιλλέα», «Οι θείοι Σόνια και Κόλια και η γουρούνα τους Κάτκα», «Ο Πατέρας Βάνια», «Η Βάλια, το ποδήλατο της και ο έρωτας του Βάνια» και «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι».
Μέσα από την γραφή της Σοφίας Προκοπίδου αναδεικνύονται οι προσωπικές ιστορίες που διαδραματίζονται στην εποχή μεγάλων ιστορικών αλλαγών.
Οι ήρωες περνούν μέσα από πολλές συμπληγάδες . Ουσιαστικά βρίσκουν το ένα και μοναδικό καταφύγιο που έχει μόνιμες αξίες. Το καταφύγιο τους δυναμώνει για να συνεχίζουν τη Ζωή τους. Ποιο, είναι αυτό;
Είναι η αγάπη μαζί με την αθωότητα, που τους σώζει και τους δίνει ελπίδα – ευτυχία.
Όλοι-ες νιώθουν πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι γιατί επιβίωσαν με μόνο όχημα την απόλυτη πίστη ότι η ζωή παραμένει ωραία ακόμα κι όταν η μοίρα μας επιφυλάσσει δυσάρεστες «στροφές». Γιατί το κάθε τέλος εμπεριέχει μέσα και μια καινούρια αρχή!
Να τι έγραψαν οι ίδιοι οι αναγνώστες:
Άννα Παναγιωταρέα. «Σοφία, διαβάζω με κομμένη αναπνοή. Άντε γέμισε τη «βαλίτσα με το χαβιάρι» γρήγορα!»
Α. «Μπράβο Σοφία εξαιρετικό. Εξαιρετικό! Και τι δεν λες. ..που δεν λες.Τι ωραίος γραπτός λόγος. Τι ζωντανός. Να είσαι καλά Σοφία μου. Περιμένω τη «βαλίτσα» … Σε χαιρετώ!
Κώστας Κωνσταντινίδης . «…..γράφεις πολύ όμορφα . Ανοικτά . Βιωματικά !»
Κώστας. «Σοφία δεν γνωριζομαστε ! Εύχομαι να είσαι καλά… καλό μήνα και καλή φόρα στην γραφή σου…! Είναι το χνάρι μας.. Μην το ξεχνάς…!!!!!»
Ελένη Παπασωτηρίου. « Σοφία και πάλι μπράβο για την δουλειά σου, η περιγραφή σου κάνει τρυφερές και όμορφες ακόμα και τις τραγικές και άσχημες στιγμές… Βγάλε το βιβλίο, είναι κρίμα να χαθεί από την λογοτεχνία αυτό το τόσο σημαδιακό κομμάτι της ιστορίας των Ελλήνων… Σε φιλώ πολύ»
Δημήτρης Σιδηρόπουλος, Κύπρος –ΡΙΚ. « Τα διάβασα όλα Σοφία και μου άρεσαν πολύ. Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της γραφής σου, μέσα από την πραγματικότητα, την σκληρή, την τραγική ή την ευχάριστη, δίνει την αλήθεια, το γεγονός, αλλά και το όνειρο, τον πόθο και την αγάπη για ζωή. Φιλιά»
Βιογραφικό της συγγραφέως
Η Σοφία Προκοπίδου είναι δημοσιογράφος, γεννήθηκε στο Καζακστάν και μεγάλωσε στη Ρωσία στην οικογένεια των Ελλήνων – Ποντίων.
Είναι φιλόλογος της ρωσικής φιλολογίας και εργάστηκε πολλά χρόνια στη Μέση εκπαίδευση ως καθηγήτρια στο Σότσι της Ρωσίας. Στην Ελλάδα ζει από το 1990.
Εργάστηκε στην ΕΡΤ3. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Στην Ελληνική γλώσσα έχει γράψει τα εξής δυο θεατρικά έργα: «Η χώρα των μανταρινιών» και «Η Ρόζα και η ‘Αντα». Όλα τα έργα της είναι ανθρωποκεντρικά , που «καδράρουν» σε διάφορα πραγματικά ιστορικά γεγονότα.
Η νουβέλα με τίτλο «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι», είναι το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο.
©Typologos.com 2013