ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΞΑΓΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΔΙΕΞΑΓΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com

Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης αποσκοπεί η έρευνα του ΑΠΘ. Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης, www.tsouflidis.gr
Μελέτη για τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της πόλης διεξάγει και συντονίζει το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Μέσω της έρευνας θα εκτιμηθεί σωστά και θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο κίνδυνος από την έκθεση των κατοίκων των μεγάλων πόλεων σε αιωρούμενα σωματίδια.
Το ερευνητικό έργο φέρει τον τίτλο «Μελέτη της βιοδραστικότητας των αιωρούμενων σωματιδίων της ατμόσφαιρας σε σχέση με το μέγεθος, τη μορφολογία και τη χημική τους σύσταση».
Στην έρευνα λαμβάνουν μέρος τα εξής Εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:
Βιοχημείας και Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας, Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Τμήματος Γεωλογίας, Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας Ιστολογίας-Εμβρυολογίας και Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιατρικής.
Επίσης, συμμετέχουν τα Εργαστήρια Γενετικής και Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
«Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη μίας μεθοδολογίας ελέγχου της επικινδυνότητας των αιωρούμενων σωματιδίων της ατμόσφαιρας για την ανθρώπινη υγεία.
Βασικοί στόχοι είναι ο προσδιορισμός της βιοδραστικότητας των εισπνεόμενων σωματιδίων, δηλαδή της ικανότητάς τους να προκαλούν άμεσες ή μακροχρόνιες επιδράσεις (μεταλλάξεις, καρκίνο, οξειδοααναγωγικό stress, πνευμονική φλεγμονή, βλάβες στο DNA των κυττάρων, κ.ά.) και η συσχέτιση της βιοδραστικότητας με τη χημική τους σύσταση, καθώς και τα φυσικοχημικά τους χαρακτηριστικά.
Για το σκοπό αυτό, θα εφαρμοστεί ένας συνδυασμός από φυσικοχημικές μετρήσεις σε αιωρούμενα σωματίδια της ατμόσφαιρας, in vitro βιολογικές δοκιμές, καθώς και πειράματα έκθεσης πειραματόζωων», εξηγεί η συντονίστρια του έργου- διευθύντρια Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ- καθηγήτρια, Κωνσταντίνη Σαμαρά-Κωνσταντίνου.
Η έρευνα πραγματοποιείται σε αιωρούμενα σωματίδια της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης από περιοχές, όπου «λειτουργούν» διαφορετικές ανθρωπογενείς επιδράσεις (κυκλοφορία- οικιακή θέρμανση- βιομηχανία).
Οι πρώτες δειγματοληψίες σωματιδίων ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2013, οπότε διεξάγονται στο κέντρο της πόλης και στο Σταθμό Εγνατίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το έργο «Bioactair» θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2015 και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος της Πράξης «Θαλής».
H έρευνα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) – Ερευνητικό Χρηματοδοτούμενο Έργο: Θαλής. Επένδυση στην κοινωνία της γνώσης , καθώς και μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
©Typologos.com 2013