Έσωσε ζωές χειρουργώντας με υποτυπώδη εξοπλισμό!

0
202

Έσωσε ζωές  χειρουργώντας με   υποτυπώδη εξοπλισμό!

16:03:53,05/15/2018
O καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης επί το έργον

Έλληνας γιατρός και πανεπιστημιακός δάσκαλος  έσωσε ζωές στο  Μαυρίκιο της  Αφρικής χειρουργώντας με υποτυπώδη εξοπλισμό!  Όλα έγιναν στη χώρα της νοτιοανατολικής Αφρικής, όπου ο καθηγητής Καρδιοχειρουργικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Αναστασιάδης  χρησιμοποίησε  έναν υποτυπώδη εξοπλισμό στο Νοσοκομείο του Παμπλεμούς (Pamplemousses).

Τον εξοπλισμό είχε αφήσει από τη δεκαετία του 1990 ο καθηγητής  της Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής  του  Νοσοκομείου  Harefield του Λονδίνου Σερ Μαγκντί Γιακούμπ και ο καθηγητής Κυριάκος  Αναστασιάδης πραγματοποίησε αφιλοκερδώς, καθώς και με μεγάλη επιτυχία καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στον   πληθυσμό του Μαυρικίου

Βραβείο Αριστείας Ιατροκοινωνικού Έργου και Προσφοράς θα απονεμηθεί στον Καθηγητή ΑΠΘ, Κυριάκο Αναστασιάδη, για την αφιλοκερδή πραγματοποίηση καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων στον Μαυρίκιο της Αφρικής.

Η ανθρωπιστική δράση του Έλληνα επιστήμονα δεν περιορίστηκε μόνο στην πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων, αλλά με ακαδημαϊκή υπευθυνότητα εκπαίδευσε ο ίδιος το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου του Παμπλεμούς,  του οποίου η διοίκηση τον βράβευσε.

«Οι βάσεις που μπήκαν τότε αποδίδουν καρπούς σήμερα, καθώς εκδηλώθηκε τη φετινή χρονιά, και είναι σε εξέλιξη, η πρόθεση του νοσοκομείου και του υπουργείου Υγείας του Μαυρίκιου για στενότερη συνεργασία, με στόχο τη διασύνδεση του νοσοκομείου του Παμπλεμούς και του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ.  με σκοπό την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού του Παμπλεμούς στην Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του  Α.Π.Θ.   στο Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ» ,λέει   ο καθηγητής Καρδιοχειρουργικής του Α.Π.Θ Κυριάκος Αναστασιάδης.

«Η υποστήριξή  μας,έχω προτείνει να περιλαμβάνει συνεργασία σε εργαστήρια και διαλέξεις, σε επισκέψεις καθηγητών από την Ελλάδα για την προώθηση της εκπαίδευσης, κατάρτισης και μεταφοράς τεχνογνωσίας στον τομέα της καρδιοθωρακικής χειρουργικής προς τους ιατρούς, καθώς  και το νοσηλευτικό προσωπικό του Μαυρικίου», σημειώνει με νόημα.

Ο καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε δράσεις για την επέκταση της ανθρωπιστικής προσφοράς και τη διενέργεια καρδιοθωρακοχειρουργικών επεμβάσεων και σε άλλες χώρες της Αφρικής

Ο Μαυρίκιος είναι μια χώρα της νοτιοανατολικής Αφρικής, με 1.200.000 περίπου κατοίκους και χαρακτηρίζεται από έντονες κοινωνικές ανισότητες. Είναι φημισμένος για τις μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ζαχαροκάλαμα και την παραγωγή ζάχαρης.

 Το γεγονός αυτό έχει διαμορφώσει το υγειονομικό προφίλ των κατοίκων,  που χαρακτηρίζεται από την πρώιμη εκδήλωση του σακχαρώδους  διαβήτη, από το οποίο πάσχει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Κατά συνέπεια, μέχρι  και την ηλικία των 30 ετών ένας  πολύ μεγάλος αριθμός του γηγενούς πληθυσμού πάσχει από στεφανιαία νόσο,  που οφείλεται κυρίως στην πρώιμη εκδήλωση και επίπτωση του σακχαρώδους  διαβήτη.

Κατά τη διάρκεια της  τελευταίας  πενταετίας  ο ανέπτυξε  ο καθηγητής  Κυριάκος Αναστασιάδης μεγάλη δραστηριότητα σε γενικότερο ιατρικό επίπεδο στην  Αφρική. Ήδη  έκανε επαφές και  πραγματοποίησε δράσεις για την επέκταση της ανθρωπιστικής προσφοράς και τη διενέργεια καρδιοθωρακοχειρουργικών επεμβάσεων και σε άλλες χώρες της Αφρική.

Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, ενώ γίνονται  με τη βοήθεια της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης.

Για την όλη δράση, που αναπτύσσει ο  καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης θα λάβει το Βραβείο Αριστείας Ιατροκοινωνικού Έργου και Προσφοράς κατά τη διάρκεια τελετής απονομής, που θα γίνει από την Σχολή  Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. στις 7.30 το απόγευμα της Παρασκευής  18 Μαΐου 2018 στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

20 + twenty =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.