Μαθαίνω την ιστορία της Τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου με την ΕΡΤ3
Μαθαίνω την ιστορία της Τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου με την ΕΡΤ3
Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεόρασης ( Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011) άρχισαν οι ξεναγήσεις σχολείων (φωτογραφία) στον πολυχώρο της ΕΡΤ3 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σκοπεύοντας στην ενημέρωση των μαθητών για την ιστορία της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.
Τον χώρο επισκέφθηκαν οι μαθητές του Πειραματικού Σχολείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) , τους οποίους υποδέχτηκε ο ίδιος ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3 Κώστας Μπλιάτκας και τους μίλησε.
Ο κ. Μπλιάτκας ευχαρίστησε πρώτα τους συνοδούς καθηγητές και τους μαθητές για την τιμή.. «Η πρεμιέρα του προγράμματος της ΕΡΤ3 γίνεται με ένα ιστορικό σχολείο. με προγραμματισμό θα ξεναγηθούν όσα σχολεία επιθυμούν. Ιστορικοί, στελέχη της ΕΡΤ3, σκηνοθέτες, δημοσιογράφοι και τεχνικοί θα είναι στη διάθεση των μαθητών για αυτό το σκοπό», εξήγησε.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των ξεναγήσεων τόνισε ότι έχει σημασία με ξεχωριστή βαρύτητα, καθώς συνδυάζει την ιστορία των μέσων επικοινωνίας με την ιστορία της πόλης.
Την ξενάγηση στο μουσειακό χώρο της ΕΡΤ3 και στην έκθεση ντοκουμέντων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συσκευών – μηχανημάτων άλλων εποχών πραγματοποίησαν ο καθηγητής Πολιτικής και Συνταγματικής Ιστορίας της Ελλάδας- Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, Γιώργος Αναστασιάδης, καθώς και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3, Νίκος Ασλανίδης.
Ο κ. Αναστασιάδης συμμετέχει στην παραγωγή των ιστορικών ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 για την επέτειο του συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (2012).
«Το εγχείρημα της ΕΡΤ3 να διασώσει και να αναδείξει την ιστορία της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου είναι σημαντικό. Η σημερινή συνάντηση με τα παιδιά είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν τα ανάλογα ερείσματα και στις σχολικές αίθουσες. Να διδάσκονται οι μαθητές στα σχολεία και να έχουν τα εναύσματα να ρωτήσουν. Νιώθω πολύ ευχάριστα και δημιουργικά σε αυτές τις συναντήσεις», επισήμανε ο καθηγητής.
Ο δημοσιογράφος, Νίκος Ασλανίδης ενημέρωσε τους μαθητές για την ιστορία του πρώτου ραδιοφώνου ( Ράδιο Τσιγγιρίδη- 1928), καθώς και την πρώτη τηλεοπτική εκπομπή, που βγήκε το 1960 στον αέρα στην Ελλάδα ( από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης).
Ο υποδιευθυντής Προγραμματισμού και Παραγωγής Προγράμματος της ΕΡΤ 3 Αλέξανδρος Κάντερ Μπαξ συντόνισε την τηλεοπτική εκπομπή που «έγραψαν» οι μαθητές από το στούντιο της τηλεόρασης (φωτογραφία) που υπάρχει στον πολυχώρο, όπου ενημερώθηκαν από τους ίδιους τους συντελεστές (εικονολήπτες- ηχολήπτες κλπ) για την παραγωγή μιας εκπομπής.
Κατόπιν, παρακολούθησαν βίντεο με αρχειακό υλικό της ΕΡΤ3 για την ιστορία της Τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου, το οποίο επιμελήθηκε η σκηνοθέτιδα Εύη Παπαδημητρίου/
Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την παραγωγή από τους μαθητές μιας δικής τους εκπομπής στο ραδιοφωνικό στούντιο που λειτουργεί στον πολυχώρο. Τους μαθητές βοήθησαν οι ηχολήπτες του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3.
Οι μαθητές δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την επίσκεψή τους στον πολυχώρο της ΕΡΤ3. Μάλιστα, ένα από τα παιδιά δήλωσε στην κάμερα: «Μου άρεσε, επειδή έμαθα ότι η Θεσσαλονίκη ήταν πρωτοπόρα και ενημερώθηκα για τα τεχνολογικά επιτεύγματα».
Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο συνοδός – καθηγητής Γιώργος Καλλίνης, ο οποίος ευχαρίστησε την ΕΡΤ3, ενώ χαρακτήρισε την επίσκεψη «χρήσιμη».
«Οι μαθητές, εκτός του γεγονότος ότι ενημερώθηκαν για την ιστορία της Τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου, είδαν στην πράξη, με την παραγωγή ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής εκπομπής και τη λειτουργία του προφορικού λόγου, η οποία διδάσκεται την τρέχουσα περίοδο», είπε ο κ. Καλλίνης.
Οι υπεύθυνοι των σχολείων, που επιθυμούν να πραγματοποιούν ανάλογες επισκέψεις στον πολυχώρο της ΕΡΤ3, μπορούν να επικοινωνούν με την Υποδιεύθυνση Επικοινωνίας καλώντας στα τηλέφωνα με αριθμούς: 2310-299.586, 2310-299.502, 2310-299.507, 2310-299.541 & 2310-299.582.
©Typologos.com 2011