Μέσω μιας κοινής «μετάλλαξης» αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα στις μολύνσεις!
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Μέσω μιας κοινής «μετάλλαξης» αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα στις μολύνσεις!
Επαναστατική ανακάλυψη Ελλήνων επιστημόνων μπορεί να βοηθήσει στη στόχευση νέων θεραπευτικών θεραπειών για το AIDS!
Του Νίκου Μόσχοβου
Μια κοινή «μετάλλαξη» αλλάζει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μολύνσεις!
H ανακάλυψη έγινε από μια Ελληνική ερευνητική ομάδα, της οποίας «εγκέφαλοι» ήταν οι επιστήμονες του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
Οι ερευνητές βρήκαν ότι όλα οφείλονται σε ένα κοινό πολυμορφισμό, ο οποίος υφίσταται ήδη στα κύτταρα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος! Ουσιαστικά, είναι μια πολύ συχνή «μετάλλαξη», την οποία έχουν ένα στα τέσσερα άτομα.
Ο πολυμορφισμός φαίνεται πως «ενοχοποιείται» για το γεγονός πως ορισμένα άτομα ρέπουν πιο πολύ συγκεκριμένες μολύνσεις ανάμεσα στις οποίες είναι ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS. Τα αποτελέσματα της ελληνικής πρωτοποριακής έρευνας δημοσιεύτηκαν ήδη στο διεθνές περιοδικό ανοσολογίας Journal of Immunology.
Οι ειδικοί γνώριζαν ότι κάποια άτομα έχουν πιο μεγάλη ροπή σε συγκεκριμένες νόσους από κάποια άλλα. Παραδείγματος χάριν, ήξεραν πως ο κάθε ανθρώπινος οργανισμός έχει διαφορετική αντίδραση στις ιώσεις και στις καρκινογενέσεις. Συνήθως, το συμπέρασμα των γιατρών ήταν ότι ο «ένοχος» είναι το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα αποτελέσματα μελετών, που έγιναν εδώ και χρόνια, έδειξαν πως αυτή η διαφορετική αντίδραση στις ασθένειες οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στη γενετική ποικιλομορφία των γονιδίων του ανοσοποιητικού συστήματος.
Δηλαδή, οι επιστήμονες βρήκαν πως τα πάντα οφείλονται στο σύνολο των συνόλου κυττάρων και ιστών, που «ευθύνονται» για την αντιμετώπιση όλων των μολύνσεων ή των ασθενειών.
Βασιζόμενοι στη συγκεκριμένη γνώση κατάφεραν οι Έλληνες ερευνητές να διεξάγουν έρευνα σχετικά με τις γενετικές ποικιλομορφίες, να προχωρήσουν στη καταγραφή τους και να εξετάσουν το πώς δύναται να βοηθήσουν στην πιο αποτελεσματική κι έγκαιρη διάγνωση θεραπεία των ασθενειών.
Επικεφαλής της προσπάθειας ήταν ο Δρ. Ευστράτιος Στρατίκος και βασική ερευνήτρια η Δρα,Ειρήνη Ευνουχίδου, οι οποίοι εργάζονται στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
Οι Έλληνες επιστήμονες παρατήρησαν πως ο πολυμορφισμός σημειώνεται στο γονίδιο του ενζύμου ERAP2, το οποίο «συνεργάζεται» με το ERAP1. Τα δύο αυτά ένδυμα μπορούν να δείξουν το νοσηρό κύτταρο στο ανοσοποιητικό σύστημα!
Πιο απλά, είναι σαν ένας πελάτης πηγαίνει σε ένα μανάβικο, ώστε να αγοράσει ένα καρπούζι . Για να δει, όμως, το τι κρύβεται μέσα θα πρέπει να κόψει ένα κομμάτι από το φρούτο.
Το ίδιο συμβαίνει με το ανοσοποιητικό σύστημα που θα πρέπει να δει το τι συμβαίνει σε ένα «κομμάτι» του κυττάρου, ώστε να «συνειδητοποιήσει», εάν αυτό αρρώστησε ή όχι!
Το μαχαίρι στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ERAP2, που εξετάζει ένα μέρος του κυττάρου, που ονομάζεται αντιγονικό πεπτίδιο.
Όταν, λοιπόν, μεταλλάσσονται τα γονίδια του ενζύμου ERAP2, τότε αυτό «βλέπει» αλλιώς το συγκεκριμένο τμήμα του κυττάρου και συντελεί στη δημιουργία διαφορετικών αντιγονικών πεπτιδίων.
Η διαφορετική αυτή δειγματοληψία κάνει εύκολα αναγνωρίσιμες ορισμένες από τις νόσους, αλλά κάποιες άλλες κατορθώνουν να «παίξουν κρυφτούλι» απέναντι στον «ελεγκτή» του ανοσοποιητικού συστήματος.
Χάρις στην ανακάλυψη των Ελλήνων επιστημόνων θα μπορέσουν τώρα συνάδελφοί τους απ’ όλο τον κόσμο να διεξάγουν στοχευμένες έρευνες για την κατανόηση του γεγονότος ότι ορισμένα άτομα ανθίστανται στην μόλυνση από τον HIV παρά την επανειλημμένη έκθεση στον ιό!
Οι ειδικοί συμφωνούν πως η ανακάλυψη αυτή δύναται ν’ «ανοίξει δρόμους» στην καλύτερη εξατομικευμένη πρόληψη και θεραπεία, αφού έδωσε ένα καινούριο για την ανάπτυξη μεθόδων ανοσοθεραπείας, που θα μπορέσουν να τροποποιήσουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τώρα μπορούν οι επιστήμονες να σχεδιάσουν ένα «χάρτη» που θα παρουσιάζει επακριβώς τις διαφοροποιήσεις που σημειώνονται στα συγκεκριμένα ένζυμα, τα οποία επηρεάζουν την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου οργανισμού σε μια σειρά «απειλητικών» ασθενειών.
Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012 στο εγκεκριμένο διεθνές περιοδικό Journal of Immunology από το οποίο απέσπασε τον χαρακτηρισμό του διακεκριμένου άρθρου, ενώ η Faculty of 1000 τα επισήμανε ως «ιδιαίτερα σημαντικά»!
Στην έρευνα συνεργάστηκαν οι επιστήμονες του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος¨ Ευστράτιος Στρατίκος, Ειρήνη Ευνουχίδου, James Birtley, Ευθαλεία Ζερβούδη, Ειρήνη Μαυρίδου, Εμμανουήλ Σαρειδάκης, Πέτρος Γκιάστας και Αθανάσιος Παπακυριακού.
Επίσης, συμμετείχαν οι ερευνητές, Γιώργος Παναγιώτου και Μαρτίνα Σαμιωτάκη, από το ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», ενώ έλαβαν μέρος οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Ολίβια Πετράκη και Δημήτρης Γεωργιάδης
Τέλος, συνεργάστηκαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Sergey Seregin και Andrea Amalfitano.
©Typologos.com 2012. Με πληροφορίες από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και το EKEΦΕ «Δημόκριτος»