Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει οφθαλμολογικές παθήσεις

0
135

Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης  ανιχνεύει οφθαλμολογικές παθήσεις

21:47:51,05/14/2018
Δημιουργήθηκε ένα νέο οφθαλμολογικό λογισμικό πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο συμβάλλει καταλυτικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών που αντιμετωπίζουν σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις

Σε πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση οφθαλμικών παθήσεων συμμετέχει το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica και η πρώτη εφαρμογή του λογισμικού  σε Έλληνες ασθενείς «συνοδεύτηκε»  από εντυπωσιακά αποτελέσματα, ενώ αναμένεται να αδειοδοτηθεί η ευρεία χρήση  κατά  τον Ιούλιο του 2018.

 Ο  όρος  «Τεχνητή νοημοσύνη» αναφέρεται στον κλάδο της πληροφορικής, ο οποίος ασχολείται με το σχεδιασμό και την υλοποίηση έξυπνων συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς και υπονοούν μια στοιχειώδη ευφυΐα, δηλαδή  τη μάθηση, την κατανόηση,  την επίλυση προβλημάτων,  την προσαρμοστικότητα, την εξαγωγή συμπερασμάτων κ.ά.

Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence ή AI)  συναντώνται ήδη στην καθημερινή  ζωή. Αντικαθιστούν τους οδηγούς στα αυτοκίνητα, μεταφράζουν ταχύτατα κείμενα σε διάφορες γλώσσες, συμβάλλουν στην αναγνώριση προσώπων (biometrics) και συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα διαδικτυακά- ηλεκτρονικά  μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), στον εντοπισμό της  γεωγραφικής θέσης  (στίγμα GPS) και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια (video games).

Τα τελευταία χρόνια,  όμως, άλλαξαν και  τα δεδομένα στο  χώρο της υγείας , όπου η τεχνητή νοημοσύνη διαμορφώνει ριζικά το χάρτη της ιατρικής.

Έτσι, δημιουργήθηκε ένα νέο οφθαλμολογικό λογισμικό πρόγραμμα  Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο  συμβάλλει καταλυτικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών που αντιμετωπίζουν σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί πανεύκολα να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στον πλανήτη, σε αναπτυσσόμενες χώρες και σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές.

«Το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica είναι το πρώτο οφθαλμολογικό κέντρο στα Βαλκάνια που συμμετέχει στη δυναμική ανάπτυξη ενός πολύπλοκου λογισμικού προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence software) για τη γρήγορη- ασφαλή κι αυτοματοποιημένη ανίχνευση μιας σειράς από σοβαρές κι επικίνδυνες οφθαλμικές παθήσεις όπως, είναι  το γλαύκωμα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η ηλικιακή εκφύλιση υγρής ή ξηρής μορφής και το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας.

Η έμπειρη κι άρτια εκπαιδευμένη επιστημονική   ομάδα του Ινστιτούτου  πρωτοπορεί για άλλη μια φορά παρέχοντας την απαραίτητη εκείνη τεχνογνωσία σε οργανισμό ανάπτυξης ιατρικού λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης του εξωτερικού.

Το Ινστιτούτο Ophthalmica αναμφισβήτητα δε  θα μπορούσε να λείπει από ένα τόσο καινοτόμο project παγκόσμιας εμβέλειας, αφού η στενή παρακολούθηση των τελευταίων επιστημονικών εξελίξεων στον τομέα της οφθαλμολογίας αποτελεί προτεραιότητα του στρατηγικού σχεδιασμού της επιστημονικής κι  ερευνητικής ομάδας του. Όλα δείχνουν πως το μέλλον στην φροντίδα της όρασης είναι πιο κοντά από ποτέ…», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ophthalmica  Περικλής Μαρκούσης, MSc.

«Στην οφθαλμολογία με τη βοήθεια των  συστημάτων  της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει γίνει εφικτή η ανίχνευση ασθενών που εμφανίζουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και παθήσεων του οπτικού νεύρου, όπως συμβαίνει στο γλαύκωμα.

Η διάγνωση γίνεται με τη χρήση ψηφιακών φωτογραφιών του βυθού του οφθαλμού που υφίστανται επεξεργασία από ειδικό λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης. Σε χρόνο που δεν ξεπερνά τα μερικά δευτερόλεπτα εντοπίζονται ασθενείς, οι οποίοι  χρήζουν περαιτέρω θεραπευτικής αντιμετώπισης, με ακρίβεια εφάμιλλη της εξέτασης από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο.

Η διαθεσιμότητα συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης θα επιτρέψει την ταχύτατη εξέταση μεγάλου αριθμού ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για τις παραπάνω ασθένειες.

Έτσι,  ασθενείς με ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών, που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή έχουν ιστορικό γλαυκώματος, είναι δυνατό να πληροφορηθούν με ακρίβεια την πιθανότητα νόσησης, και μάλιστα σε πολύ χαμηλό κόστος, αφού δεν απαιτείται η συνδρομή ειδικού οφθαλμίατρου.

Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης λειτουργούν αξιοποιώντας μεγάλους όγκους δεδομένων και χρησιμοποιούν  γρήγορους – ευφυείς αλγορίθμους επαναληπτικής διαδικασίας,  επιτρέποντας έτσι σε ειδικό λογισμικό πρόγραμμα  να μαθαίνει αυτόματα από τις μορφές ή τα  χαρακτηριστικά των δεδομένων», εξήγησε  ο οφθαλμίατρος χειρουργός Πάρης Τρανός, FRCS, ειδικός στη Χειρουργική Αμφιβληστροειδή, Ωχράς κηλίδας & Ενδοφθάλμιων Φλεγμονών, εκπαιδευθείς στο Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου.

Ο κ. Τρανός   ανέφερε ότι η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Ophthalmica, σε συνεργασία με την Βρετανική εταιρεία Visulytix, συμμετέχει ενεργά  στην ανάπτυξη και στην αξιολόγηση δύο λογισμικών προγραμμάτων  Τεχνητής Νοημοσύνης, που είναι οι πλατφόρμες Pegasus, καθώς και Centaur.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

two + ten =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.