Κορυφαίοι επιστήμονες συμμετέχουν στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας – ACSTAC 2013
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Κορυφαίοι επιστήμονες συμμετέχουν στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας – ACSTAC 2013
8 – 10 Μαρτίου 2013, Κολλέγιο Ανατόλια, www.acstac.gr
Του Νίκου Μόσχοβου, e–mail: nikmoshov@gmail.com
Κορυφαίοι επιστήμονες θα λάβουν μέρος στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας – ACSTAC 2013 (Anatolia College Science & Technology Annual Conference), το οποίο θα διεξαχθεί στις 8-10 Μαρτίου του 2013 στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης.
Στο ACSTAC 2013 θα συμμετάσχουν πολλοί μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οι εργασίες τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, του CERN (European Organization for Nuclear Research), καθώς και του EPS (Εuropean Physical Society).
Σκοπός του ΑCSTAC αποτελεί η δημιουργία ενός περιβάλλοντος επιστημονικού συνεδρίου στο πλαίσιο μίας εκπαιδευτικής προσομοίωσης . Κατά αυτόν τον τρόπο παρέχεται η ευκαιρία στους μαθητές και στις μαθήτριες να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία και να αναλάβουν πολλαπλούς ρόλους, όπως είναι η παρουσίαση – κριτική των εργασιών, αλλά και η οργάνωση του συνεδρίου.
Μάλιστα, διακεκριμένοι επιστήμονες αναμένεται να παρουσιάσουν τα επιτεύγματά τους και τα αποτελέσματα των ερευνών τους, που έχουν παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Στην τελετή έναρξης θα μιλήσει ο διάσημος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ- ακαδημαϊκός, Αθανάσιος Φωκάς με με θέμα «Γνώση: από την Αρχαιότητα στο Σήμερα».Η εργασία του καθηγητή, Αθανάσιου Φωκά επάνω στον τομέα των μη γραμμικών μερικών διαφορικών εξισώσεων ξέρει παγκόσμιας εκτίμησης.
Τον ομιλητή θα προλογίσει ο πρόεδρος του Ριζαρείου Ιδρύματος και τέως Πρύτανης των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Δυτικής Μακεδονίας , Δρ Χρήστος Μασσαλάς.
Ακόμη, θα μιλήσει η φυσικός- ερευνήτρια και συντονίστρια στο ALICE Outreach του CERN, Δρ Δέσποινα Χατζηφωτιάδου σχετικά με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα των πειραμάτων για το περίφημο «σωματίδιο του Θεού» ή αλλιώς μποζόνιο Higgs.
Τίτλος της ομιλίας της Δρ. Χατζηφωτιάδου είναι: «Ανιχνεύοντας τα μυστικά του σύμπαντος με τον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων στο CERN»

Ο ερευνητής του MIT Center for Bits and Atoms και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας «Label Free», Δρ Andreas Mershin
Ο ερευνητής του MIT Center for Bits and Atoms και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας «Label Free», Δρ Andreas Mershin, θα «γκρεμίσει» τα όρια μεταξύ της Φυσικής, της Βιολογίας και της Επιστήμης των Υλικών!
Ειδικότερα, θα μιλήσει στο κοινό του ACSTAC μέσω του Skype για τις πρωτεΐνες και τις «νανομηχανές της φύσης».
Θα παρουσιάσει, δε, την επιτυχημένη έρευνα για τη δημιουργία του πιο αποδοτικού βιο-φωτοβολταϊκού στον κόσμο, καθώς και τις προσπάθειες για την κατασκευή της βιο-ηλεκτρονικής μύτης.
Ομιλητής θα είναι ο ελληνικής καταγωγής Chief Information Officer της εταιρείας ΜyCyberTwin,John Zakos, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος παγκοσμίως στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο κ. Zakos θα αναπτύξει το θέμα «Ένα όραμα για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης: Γίνε μέρος του». Στην ομιλία θα αναφερθεί στον ρόλο του ερευνητή και τον σκοπό της Τεχνητής Νοημοσύνης, αφού συμφωνεί με τη ρήση του Einstein ότι «η φαντασία είναι πιο δυνατή από τη γνώση».
Οι συμμετέχοντες μαθητές θα παρουσιάσουν εργασίες στα Μαθηματικά, στη Φυσική και τσην Πληροφορική.
Στην καινούρια ενότητα των εκθέσεων θα παρουσιαστούν μαθητικές έρευνες στα Μαθηματικά, στη Φυσική ή στη Χημεία όχι απλώς μέσα από ένα κείμενο, αλλά όπως θέλουν τα ίδια τα παιδιά:
Δηλαδή, χρησιμοποιώντας αντικείμενα ή φωτογραφικό υλικό, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και στήνοντας ένα πείραμα ή μία κατασκευή.
Για όσες ιδέες κριθεί ότι μπορούν να εφαρμοστούν επιχειρηματικά, τότε έχει προβλεφθεί και η εκπόνηση ενός business plan από τους φοιτητές του Αnatolia Business School του ACT για την υλοποίησή τους στην αγορά.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια με αντικείμενο το CSI, την τεχνητή νοημοσύνη, το βιοντίζελ, τις εφαρμογές για κινητά κ.ά.
Άλλοι συμμετέχοντες μαθητές θα διαγωνιστούν στο ACALC (The Anatolia College Annual Logic Competition), το οποίο είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μαθηματικών και λογικών γρίφων.
Το ACALC πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις».
Τα μέλη της ομάδας των μαθητών, που θα κερδίσουν τον διαγωνισμό, θα παρακολουθήσει δωρεάν και το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Κολλεγίου Ανατόλια «Summer Science».
Στο φετινό ACSTAC θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με τίτλο «Τα “Μπαχαρικά” της Πράσινης Ανάπτυξης».
Πρόκειται για μία εκδήλωση του Blue Science Café, η οποία αποτελεί μια πρωτότυπη σύμπραξη για την παρουσίαση επίκαιρων επιστημονικών θεμάτων υπό τους ήχους μουσικής.
Το σχήμα δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και καθηγητή του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο, Μουσική παίζουν οι «Nick Dounoussis and the Backbone».
Το θέμα της εκδήλωσης θα είναι οι Σπάνιες Γαίες της Κίνας, ο Δρόμος του Μεταξιού, το Εμπόριο του Μεταξιού και οι Πόλεμοι του Οπίου. Όλες οι εκδηλώσεις του ACSTAC 2013 θα είναι ανοιχτές για το κοινό.
©Typologos.com 2013