Κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας και μέσων επικοινωνίας συνεργάζονται στη βελτίωση του διαδικτύου για τα παιδιά!
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας και μέσων επικοινωνίας συνεργάζονται στη βελτίωση του διαδικτύου για τα παιδιά!
Είκοσι οκτώ κορυφαίες εταιρείες συγκεντρώθηκαν την 1η Δεκεμβρίου του 2011 στις Βρυξέλλες, προκειμένου να σχηματίσουν έναν νέο συνασπισμό αποβλέποντας σε καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο για τα παιδιά.
Με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα ιδρυτικά μέλη του συνασπισμού περιλαμβάνονται οι εξής εταιρείες:
Apple, BSkyB, BT, Dailymotion, Deutsche Telekom, Facebook, France Telecom-Orange, Google, Hyves, KPN, Liberty Global, LG Electronics, Mediaset, Microsoft, Netlog, Nintendo, Nokia, Opera Software, Research in Motion, RTL Group, Samsung, Sulake, Telefonica, TeliaSonera,Telenor Group, Tuenti, Vivendi και Vodafone.
Στις δράσεις προτεραιότητας συγκαταλέγονται η διευκόλυνση της καταγγελίας βλαβερού περιεχομένου, η εξασφάλιση των ηλικιακά κατάλληλων ρυθμίσεων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και η διεύρυνση των δυνατοτήτων γονικού ελέγχου. Οι δράσεις λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες μιας γενιάς που συνδέεται διαδικτυακά σε ολοένα μικρότερη ηλικία.
«Με το νέο αυτό συνασπισμό αναμένεται ότι παιδιά και γονείς θα διαθέτουν διαφανή και συνεκτικά εργαλεία προστασίας για καλύτερη αξιοποίηση του διαδικτυακού κόσμου. Τα ιδρυτικά μέλη του συνασπισμού είναι ήδη πρωτοπόρα στη διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών. Χάρη στη συνεργασία θα χαράξουμε πορεία για ολόκληρο τον κλάδο και θα αποκτήσουμε στερεή βάση για πλήρη αξιοποίηση του διαδικτύου από τα παιδιά», ανέφερε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Neelie Kroes.
Τα ιδρυτικά μέλη του συνασπισμού συμφώνησαν σε μία κοινή δήλωση σχετικά με το σκοπό για την ανάληψη δράσης σε πέντε πεδία:
– Απλά και αποτελεσματικά εργαλεία επισήμανσης-καταγγελίας: ευδιάκριτα και αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά σε όλες τις συσκευές για τη δυνατότητα αποτελεσματικής επισήμανσης- καταγγελίας και αντίδραση σε περιπτώσεις περιεχομένου και επαφών που φαίνονται βλαβερές για παιδιά.
– Ρυθμίσεις ιδιωτικότητας κατάλληλες για την ηλικία: ρυθμίσεις που συνεκτιμούν τις ανάγκες των διάφορων ηλικιακών ομάδων (οι ρυθμίσεις αυτές καθορίζουν το εύρος πρόσβασης στις πληροφορίες του χρήστη· εάν, π.χ., τα στοιχεία επικοινωνίας ή και οι φωτογραφίες διατίθενται μόνο στις στενές επαφές ή στο ευρύ κοινό).
– Ευρύτερη χρήση ταξινόμησης περιεχομένου: ανάπτυξη μιας γενικότερα ισχύουσας προσέγγισης ως προς την ηλικιακή κατάταξη, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί διατομεακά και να προσφέρει στους γονείς σαφείς ηλικιακές κατηγορίες.
– Ευρύτερη διάθεση και χρήση του γονικού ελέγχου : δραστήρια προώθηση εύχρηστων εργαλείων για την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής αφομοίωσής τους.
– Αποτελεσματική αφαίρεση υλικού κακοποίησης παιδιών: βελτίωση της συνεργασίας με τους φορείς επιβολής του νόμου και με τις γραμμές βοήθειας, καθώς και μέτρα πρόληψης για την αφαίρεση από το διαδίκτυο υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Ο συνασπισμός αυτός αποτελεί μια συνεργατική εθελοντική πρωτοβουλία. Η Επιτροπή αναμένει ότι οι λύσεις που θα εκπονήσουν τα ιδρυτικά μέλη θα υιοθετηθούν από συνεχώς μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών, ενώ είναι ευπρόσδεκτα και νέα μέλη.
Ιστορικό:
Η ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο συγκαταλέγεται στις βασικές δεσμεύσεις του Ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη. Kατά μέσο όρο, τα παιδιά στην Ευρώπη αρχίζουν πλέον να συνδέονται διαδικτυακά στην ηλικία των 7 ετών.
Το 38% των παιδιών ηλικίας 9 -12 ετών με επιγραμμική σύνδεση δηλώνουν ότι διαθέτουν προφίλ κοινωνικής δικτύωσης, παρότι υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας. Περισσότερο από το 30% των παιδιών συνδέονται στο διαδίκτυο από την κινητή συσκευή, ενώ το 26% χρησιμοποιεί κονσόλες παιχνιδιών.
Ο συνασπισμός σχηματίστηκε έπειτα από πρόσκληση της Αντιπροέδρου Neelie Kroes προς τον τομέα των ΤΠΕ για κλιμάκωση των ενεργειών ως απάντηση των προκλήσεων που προκύπτουν από τον τωρινό τρόπο σύνδεσης των νεαρών Ευρωπαίων.
Στα ιδρυτικά μέλη περιλαμβάνονται κατασκευαστές χειροσυσκευών, πάροχοι λειτουργικών συστημάτων, πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, κοινωνικά δίκτυα, καθώς και επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας. Νέα μέλη είναι ευπρόσδεκτα.
Για καθένα από τα παραπάνω πέντε πεδία δράσης της δήλωσης σχετικά με το σκοπό υπάρχουν καταληκτικές προθεσμίες και δείκτες επιδόσεων. Επιπλέον, τα μέλη του συνασπισμού ανέλαβαν δέσμευση συνεργασίας με την Επιτροπή και με τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) για την μέριμνα για ανηλίκους, καθώς και για τους καταναλωτές.
Στις αρχές της εβδομάδας συγκάλεσε η Επιτροπή μια ομάδα από Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων όλων των MKO από τα Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου που δρουν στο πρόγραμμα πλαίσιο Saferinternet. (Από την Ελλάδα προσκλήθηκε η Safer Internet Hellas που υλοποιεί τη δράση Saferinternet.gr) . Σκοπός ήταν η διαμόρφωση ενός σαφούς βήματος για λογοδοσία και αναφορές. Το καλοκαίρι του 2012 θα προχωρήσει ο συνασπισμός σε μία ανασκόπηση των εργασιών και έως τότε θα έχει καθορίσει το είδος της επακόλουθης ανασκόπησης.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στηρίζεται σε υφιστάμενες τομεακές συμφωνίες, όπως είναι οι αρχές για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση, το Ευρωπαϊκό πλαίσιο για ασφαλέστερη χρήση κινητής τηλεφωνίας και οι πανευρωπαϊκές πληροφορίες για παιχνίδια (PEGI).
Ο επίσημος εκπρόσωπος του προγράμματος Safer Internet και του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Eθνικών Κέντρων Saferinternet στην Ελλάδα είναι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με τις 3 δράσεις του: Saferinterent.gr (ενημέρωσης και ευαισθητοποίηση), Safeline.gr (Ανοιχτή Γραμμή Καταγελλιών για παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη συμπεριφορά στο Διαδίκτυο), και ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 800 11 800 15 (Γραμμή Βοηθείας χωρίς χρέωση).
Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου:
http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/self_reg/index_en.htm
Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE:
Ο ιστότοπος του Ψηφιακού θεματολογίου:
http://ec.europa.eu/digital-agenda
Ο ιστότοπος της κας Neelie Kroes:
/http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/
©Τypologos.com 2011