«Καύσωνας» μέσα στο χειμώνα στο… «Σπίτι της»

0
28

«Καύσωνας» μέσα στο  χειμώνα στο… «Σπίτι της»

18:00:55, 11/29/2017
Το «Σπίτι της» είναι μια καινούργια θεατρική ομάδα που αποτελείται από έναν στενό πυρήνα νέων ανθρώπων με φρέσκες ιδέες

Σε συνθήκες δύσκολες για τη θεατρική ζωή κι ευρύτερα την καθημερινότητα, μια νέα εταιρεία θεάτρου  με την επωνυμία  «Σπίτι της» κάνει την εμφάνισή της στα πολιτιστικά συμβαίνοντα της  Θεσσαλονίκης. Το «Σπίτι της» είναι μια καινούργια θεατρική ομάδα που αποτελείται από έναν στενό πυρήνα νέων ανθρώπων με φρέσκιες ιδέες,  οι οποίοι φιλοδοξούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο θεατρικό έδαφος της πόλης.

Η απόπειρά τους αυτή θα ξεδιπλώσει τα πρώτα της αποτελέσματα με τη νέα χρονιά και πιο συγκεκριμένα κατά  το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2018, οπότε και θα παρουσιαστεί η πρώτη παραγωγή του σχήματος με το φρεσκότατα γραμμένο έργο «Καύσωνας» των Εμμανουέλλας Κοντογιώργου, καθώς  και Χριστίνας Μπιρμπίλη σε σκηνοθεσία της πρώτης.

Το έργο

Στιγμιότυπο από την ανάγνωση του έργου “Καύσωνας”

Ένα καφέ σε σταθμό μιας εθνικής οδού (rest area), σε έναν τόπο που δεν προσδιορίζεται, γίνεται καθημερινά το  κέντρο  των διερχομένων. Μοναδικοί σταθεροί χαρακτήρες δύο κορίτσια,  τα οποία εργάζονται στο  χώρο και έρχονται αντιμέτωπα με διάφορα πρακτικά ζητήματα.Παράλληλα,  ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον την ώρα που η θερμοκρασία έξω και μέσα είναι τόσο υψηλή, που προκαλεί έντονη δυσφορία. Οι περαστικοί έρχονται και φεύγουν, αλλά εκείνες παραμένουν σχεδιάζοντας παράλληλα τη «θριαμβευτική» έξοδό τους από όλα όσα τους καταπιέζουν.

Τι θα γίνει,  όταν οι ζωές τους  συναντηθούν με τις επιθυμίες, τις σκέψεις και τις αποφάσεις τριών άλλων ανθρώπων που καταφτάνουν αρχικά στο καφέ ως απλοί πελάτες, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι μπορούν να λειτουργήσουν άθελά τους ως καταλύτες στις πορείες των δυο κοριτσιών;Πώς μπορεί να έρθει η ευεργετική δροσιά που όλοι περιμένουν με λαχτάρα; Και, τελικά, ο προορισμός είναι αυτός που αξίζει ή απλά το ταξίδι; Ο «Καύσωνας» είναι ένα μονόπρακτο θεατρικό έργο που αποτελεί ένα γλυκόπικρο σχόλιο σε όλα όσα προβληματίζουν τη σύγχρονη κοινωνία.

Αποτελεί, δε,  μια αλληγορία για τα αδιέξοδα του σημερινού ανθρώπου και τις συνθήκες πίεσης στις οποίες αυτός υπόκειται.  Η αλληγορία αποδίδεται μέσα από έναν συνδυασμό  δραματικών και χιουμοριστικών στοιχείων, ρεαλιστικών αλλά και σουρεαλιστικών καταστάσεων. Η παράσταση διαρκεί 60 λεπτά.

Η Σκηνοθέτιδα  Εμμανουέλλα Κοντογιώργου για το έργο

«Το έργο αυτό ξεκίνησε σαν μια πλάκα, ένα πείραμα. Σκέφτηκα: Τι θα γίνει αν πέντε άγνωστοι συναντηθούν σε ένα rest area στη μέση του πουθενά μια πραγματικά ζεστή μέρα;Μια νευρωτική κυρία, δύο σερβιτόρες που δεν το σκέφτηκαν καλά πριν γίνουν συνεταίροι, ένας οδηγός πούλμαν, ο οποίος  κουβαλάει μέσα του νεκρούς και μια χήρα , η οποία κουβαλά έναν νεκρό στην κυριολεξία.

Δεν ξέρω,  ούτε  από πού έρχονται ούτε και πού πηγαίνουν. Ξέρω μόνο τη στιγμή της συνάντησης πριν συνεχίσουν να κινούνται. Ονειρεύονται, ο καθένας τη δική του «Μόσχα» σε αυτό το άγνωστο, ξεχασμένο από τον Θεό μέρος.Όταν δεν ονειρεύονται χορεύουν, τραγουδούν το αγαπημένο τους τραγούδι των 70ς ή πίνουν ένα ποτηράκι κονιάκ. Παντού γύρω τους μια αποπνικτική ζέστη, ο καταλύτης που ωθεί σιγά -σιγά τα πρόσωπα στα άκρα. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι κανείς δεν θα βγει αλώβητος από αυτή την τυχαία συνάντηση.

Πώς στέκονται αυτά τα καφέ εδώ στη μέση του πουθενά! Εκεί που πηγαίνεις και τα βλέπεις όλα να ξανοίγονται μπροστά σου χωρίς κανένα εμπόδιο, εμφανίζεται ξαφνικά ένα κτίσμα από το πουθενά και σταματάς. Πίνει λίγο καφέ, βάζεις λίγη βενζίνη, τρως κανένα σάντουιτς και λίγο ανακουφίζεσαι ότι δεν είναι ατελείωτο αυτό το πράγμα» , σημειώνει η σκηνοθέτιδα Εμμανουέλλα Κοντογιώργου.

Η ομάδα

Το «Σπίτι της» είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2017 στη Θεσσαλονίκη από την Εμμανουέλλα Κοντογιώργου με σκοπό να δώσει διέξοδο στις θεατρικές αναζητήσεις μιας ομάδας καλλιτεχνών,  που επιθυμούν να αρθρώσουν τον προσωπικό τους λόγο στην τέχνη,  την οποία σπούδασαν και υπηρετούν. Στόχος τους είναι η δημιουργία ενός θεατρικού συνόλου, όπου τα μέλη συμπράττουν ισότιμα στη δημιουργική διαδικασία και ο ηθοποιός ως καλλιτέχνης τίθεται αναπόδραστα στη θέση του συν-δημιουργού.

Συντελεστές

Το κείμενο έγραψαν οι  Εμμανουέλλα Κοντογιώργου και Χριστίνα Μπιρμπίλη με την πρώτη να «κρατά»  τη σκηνοθετική «μπαγκέτα».  Τη μουσική συνέθεσε ο   Νίκος Κοντογιώργου. Το σχεδιασμό των φώτων και την  επιμέλεια σκηνικού χώρου πραγματοποίησε η  Δήμητρα Αλουτζανίδου. Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι  Ζηνοβία Ανανιάδου, Σταυρούλα Κουλούρη, Δημήτρης Τσάκας, Μαρία Παπαδοπούλου και  Εμμανουέλλα Κοντογιώργου.

Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στις 8 το βράδυ της 21ης  Ιανουαρίου 2017 στον  Πολυχώρο «ΕΝΩ»  (Ερμού 11 και Ίωνος Δραγούμη), όπου  οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως  τις 25 Φεβρουαρίου.   Η παράσταση του Σαββάτου θα ξεκινά στις 9 το βράδυ και της Κυριακής μια ώρα πιο μπροστά. Το κανονικό  εισιτήριο κοστίζει 8 ευρώ. Η τιμή του αντίστοιχου μειωμένου διαμορφώθηκε στα 6ευρώ και της ατέλειας ή των ανέργων στα 4ευρώ

Βιογραφικά

Εμμανουέλλα Κοντογιώργου

Αποφοίτησε με άριστα το 2017 από το Τμήμα Θεάτρου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  (Α.Π.Θ.) . Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στη Θεσσαλονίκη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο Θέατρο Θησείον στην Αθήνα. Έχει γράψει το σενάριο για την ταινία μικρού μήκους «Εδώ» και είναι μέλος του studio συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου. Το 2016 συμμετείχε στις αναγνώσεις ποίησης και διηγημάτων για το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ στην εκπομπή «Ποιητική Αδεία».

Ζηνοβία Ανανιάδου

Το  2016 αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Έχει συνεργαστεί με το Κρατικό θέατρο και το Νέο θέατρο Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής και χορού.

Σταυρούλα Κουλούρη

Αποφοίτησε το 2016 με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και πλέον είναι τελειόφοιτη στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Συμμετείχε στην «Αγγέλα»  του Γ. Σεβαστίκογλου σε σκηνοθεσία  Γ. Παλούμπη στο  Κ.Θ.Β.Ε. Πήρε μέρος στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής  «Αλάτι»  της Μαίρης Αλέξη.

Δημήτρης Τσάκας

Σπούδασε Υποκριτική στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης, Κινησιολογία και Σύγχρονο χορό στο Studio Vis Motrix . Έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με τους παραδοσιακούς χορούς. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για το σώμα στο θέατρο και την τεχνική Ζακ Λεκόκ. Από το 2013 διδάσκει χορογραφία,κινησιολογία και σύνθεση του αρχέγονου παραδοσιακού χορού με το σύγχρονο χορό μέσα από θεατρικές αντιλήψεις (Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης). Ως ηθοποιός έχει πάρει μέρος σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων.

Μαρία Παπαδοπούλου

Είναι τελειόφοιτη της σχολής Καλών Τεχνών του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. Παράλληλα, σπουδάζει στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης – φωνητική στο τμήμα Τζαζ, καθώς και σύγχρονο – κλασσικό χορό στη σχολή Καφαντάρη. Έχει συνεργαστεί με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ.,  καθώς και με το First Position σε παιδικό θέατρο ως ηθοποιός. Είναι βοηθός σκηνοθέτη στην Picture Deal.

©Typologos.com 2017

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

three × three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.