Καταργείται η μόνη διέξοδος για μαθητές με καλλιτεχνικές δεξιότητες!
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Καταργείται η μόνη διέξοδος για μαθητές με καλλιτεχνικές δεξιότητες!
Του Νίκου Μόσχοβου, e–mail: nikmoshov@gmail.com

Ουσιαστικά, παύει στη χώρα να υφίσταται ο μοναδικός τομέας με προσανατολισμό στις Γραφικές και Εφαρμοσμένες τέχνες.
Καταργείται η μόνη διέξοδος για μαθητές με καλλιτεχνικές δεξιότητες και οι οποίοι-ες δεν μπορεί να γίνουν πετυχημένοι ζωγράφοι, αλλά κάλλιστα θα μπορούσαν να εξελιχθούν γραφίστες πραγματοποιώντας μια πολύ καλή επαγγελματική καριέρα.
Μην φανταστείτε πως η διέξοδος αυτή αφορά στα παιδιά με υψηλό χρηματικό βαλάντιο, αλλά σε αγόρια και κορίτσια οικογενειών με χαμηλότερο εισόδημα, τα οποία φοιτούν στα Επαγγελματικά και Τεχνικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) της χώρας.
Ο λόγος είναι ότι στο καθεστώς της διαθεσιμότητας υπάγονται άμεσα 2.000 εκπαιδευτικοί από 46 ειδικότητες που καταργούνται στα Τεχνικά Λύκεια, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας!
Οι υπεύθυνοι του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πτυχιούχων Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών καταγγέλλουν πως «καταργείται ο τομέας των εφαρμοσμένων τεχνών, ο οποίος είναι συνυφασμένος με τον πολιτισμό της χώρας μας»!
Ουσιαστικά, παύει στη χώρα να υφίσταται ο μοναδικός τομέας με προσανατολισμό στις Γραφικές και Εφαρμοσμένες τέχνες. Τι σημαίνει αυτό;
Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του Συλλόγου, οι συγκεκριμένες ειδικότητες είναι συνυφασμένες με τον σχεδιασμό, το βιβλίο, την εικόνα, τη διαφήμιση και την «βαριά βιομηχανία της χώρας», που είναι ο τουρισμός.
Ως τομέας έχει να επιδείξει σημαντικό έργο όσον αφορά στην προβολή της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, μέσα από έντυπα, τις συμμετοχές και τις βραβεύσεις σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς σε θέματα του Πολιτισμού, καθώς και των Τεχνών.
«Σε μια χώρα που γέννησε τον πολιτισμό δεν μπορεί να υπάρξει παιδεία χωρίς τέχνη κι ούτε τέχνη χωρίς παιδεία», μας είπαν εκπαιδευτικοί, που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο.
Μάλιστα, οι ειδικότητες του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών έχουν αυξημένη ζήτηση στα επίπεδα της Δευτεροβάθμιας και Μετα-δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία των προτιμήσεων στα μηχανογραφικά δελτία των μαθητών, καθώς και οι υψηλές βάσεις εισαγωγής
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι βάσεις εισαγωγής για όλα τα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ κατατάσσουν τις σχολές αυτές στην πρώτη πεντάδα ζήτησης!
Μέσω της διαθεσιμότητας οδηγούνται βιαία στην άμεση ανεργία τουλάχιστον 2.000 πτυχιούχοι Τεχνολόγοι Γραφικών Τεχνών, Γραφίστες, Διακοσμητές και Φωτογράφοι, οι οποίοι αποφοίτησαν από την μοναδικής στα ΑΕΙ,- Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, καθώς και πραγματοποίησαν επιπλέον παιδαγωγικές σπουδές διάρκειας ενός έτους στην ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ).
Την ίδια στιγμή συμβαίνει στη Γερμανία, στην Ελβετία και στο Ηνωμένο Βασίλειο να θεωρούνται οι ειδικότητες των Γραφικών Τεχνών ως το «κόσμημα» στα εκπαιδευτικά συστήματα της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης των χωρών αυτών!
Οι ιθύνοντες του Συλλόγου αμφισβητούν ξεκάθαρα την θέση του Υπουργείου Παιδείας, στην οποία αναφέρεται ότι «μετά από συγκριτική μελέτη των Ευρωπαϊκών συστημάτων τεχνικής εκπαίδευσης, μελέτη αναγκών της εγχώριας αγοράς εργασίας και ανάπτυξη περιγραμμάτων επαγγελμάτων εξήχθη το συμπέρασμα ότι …επαγγέλματα όπως είναι των Γραφικών Τεχνών, της Σχεδίασης & Παραγωγής Ενδύματος, της Αισθητικής Τέχνης, της Κομμωτικής Τέχνης & Αργυροχρυσοχοΐας, δεν υπάρχει σκοπιμότητα να παρέχονται από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση!!»
«Ποια μελέτες διάβασαν; Αν θέλουν επίσημες και τεκμηριωμένες μελέτες (για παράδειγμα υφίστανται οι εξής:
«Trends, Developments and State-of-Play in the Printing and Publishing Sector in the EU, 8 December 2008» ή «Restructuring forum – Sectors’ new skills for new Jobs», αςαπευθυνθούνστουςειδικούς!», παραθέτουν!
Στο μεταξύ στις προηγμένες εκπαιδευτικά και τεχνολογικά χώρες στηρίζονται – ενισχύονται διαρκώς οι δομές της Δημόσιας τεχνικής και επαγγελματικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τα αντίστοιχα Υπουργεία.
Ο λόγος; Το ποσοστό όσων επιλέγουν συνειδητά την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση στην ηλικία των 15 ετών και άνω ανέρχεται στο 70%-75%
«Η απόφαση αυτή, κινείται στην ίδια λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» με την οποία εξαφανίζονται χωρίς την οποιαδήποτε μελέτη και τεκμηρίωση οι γραφικές τέχνες από το τίτλο της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Κ.Σ. του ΤΕΙ Αθήνας και ουσιαστικά καταργείται το μοναδικό Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών στην Ανώτατη εκπαίδευση με 40 χρόνια αυτόνομης λειτουργίας – από το 1973!!», καταγγέλλουν τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου.
Και μια ερώτηση κρίσεως; Είναι δυνατόν αυτό να συμβαίνει στη χώρα που έχει τον πρώτο παγκοσμίως γραφίστα και ο οποίος έχει γίνει διάσημος ακόμα και στον Λευκό Οίκο; Αυτή είναι μια ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσουν οι αρμόδιοι …..
©Typologos.com 2013.