3ο φόρουμ καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

0
85

3ο φόρουμ καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

10:13:09,12/13/2017
Καινοτόμες εφευρέσεις παρουσιάστηκαν στο 3ο Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (3rd Innovation and Entrepreneurship Forum 2017- IEF2017), στην Κύπρο

Για την εμπορική αξιοποίηση της έρευνας και τις  καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις («Research Commercialization & Innovative Start-ups») συζήτησαν ειδικοί στο 3ο Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (3rd Innovation and Entrepreneurship Forum 2017- IEF2017), που πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2017, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το φόρουμ διοργανώθηκε από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου (Centre for Entrepreneurship – C4Ε) και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ελληνική Πρωτοβουλία – The Hellenic Initiative (THI) των Ελλήνων της Διασποράς. Έγινε  σε συνεργασία με την PwC Κύπρου, το MIT Enterprise Forum Greece (MITEF Greece) και τη στήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Κύπρο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο  πρύτανης  του Πανεπιστημίου Κύπρου – καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης , το ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Γιώργος  Δαυίδ, ο  υπουργός  Εσωτερικών της Κύπρου  Κωνσταντίνος  Πετρίδης,  ο  διευθυντής Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Μιχάλης  Πρίντζος και η Πρέσβειρα των Η.Π.Α στην Κύπρο Kathleen A Doherty.

Για τις  εμπειρίες και τις  βέλτιστες πρακτικές επιχειρηματικής αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων μίλησαν οι : Leon Sandler, εκτελεστικός  διευθυντής  του Kέντρου Τεχνολογικής Καινοτομίας Deshpande του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέτης (MIT), Herbert Chen, αντικοσμήτορας Καινοτομίας του μεγαλύτερου επιστημονικού και τεχνολογικού πάρκου της Κίνας, TusPark, το οποίο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, και  η Άννα Πρωτοπαπά, πρόεδρος  και διευθύνουσα σύμβουλος της Mersana Therapeutics από τη Βοστώνη των ΗΠΑ.

Το φόρουμ περιελάβανε:

α) Έκθεση 30 ερευνητικών αποτελεσμάτων με δυναμική αξιοποίησης από τη διεθνή αγορά στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Μικροηλεκτρονικής, των Ευφυών Υποδομών, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και των Επιστημών Υγείας.

Την έκθεση επισκέφθηκαν επιχειρηματίες και εκπρόσωποι επενδυτικών ταμείων από το εξωτερικό, τους οποίους καλωσόρισε ο διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας – καθηγητής Μάριος Δικαιάκος, ο οποίος συνόψισε τις δράσεις του Κέντρου .

Ο κ. Δικαιάκος  τόνισε  ότι η εκδήλωση αποτελεί ένα σταθμό στην εμπέδωση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ της ερευνητικής κοινότητας της Κύπρου και διεθνών οικονομικών –  επιχειρηματικών παραγόντων με στόχο την μεταστροφή της Κυπριακής οικονομίας σε έναν καινοτομικό προσανατολισμό.

β) Διαγωνισμό 10 νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν επιλεγεί μεταξύ 30 συμμετοχών. Οι επιχειρήσεις παρουσίασαν τις ιδέες τους ενώπιον κριτικής επιτροπής που περιλάμβανε 7 διεθνώς καταξιωμένους επιχειρηματίες, επενδυτές και εμπειρογνώμονες, τους Ph. Ammerman, J. Downward, Α. Δοξιάδη, Π. Μαρούδια, Αλ.  Πανταζή, Β. Παπακωνσταντίνου και Anna Protopapas.

Το διαγωνισμό συντόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου κι  αναπληρωτής καθηγητής Γ. Κασίνης.

Οι τρεις καλύτερες ομάδες κέρδισαν χρηματικά βραβεία συνολικού ύψους 15. 000 δολαρίων,  που προσέφερε η Ελληνική Πρωτοβουλία, καθώς  και υπηρεσίες για δωρεάν κατάρτιση από την PwC.

Εκπρόσωποι των 5 ομάδων που επελέγησαν για το 2ο γύρο του διαγωνισμού νεοφυών επιχειρήσεων απαντούν στις ερωτήσεις των κριτών

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην κυπριακή εταιρεία LEVEL 5 και παραλήφθηκε από τον Δρα Μάριο Νεοφύτου. Η LEVEL 5 έχει σχεδιάσει μια καινοτόμo τεχνολογία εκτυπώσιμου πλάσματος  για τον αυτόματο καθαρισμό καμερών ασφαλείας από σκόνη, και βασίζεται σε ερευνητική εργασία στην οποία συμμετέχει το πανεπιστήμιο KAUST.

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην εταιρεία AJMmed-i-caps και παραλήφθηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρα Ιούλιο Γεωργίου για την επινόηση «έξυπνου» ηλεκτρονικού χαπιού για τον μη επεμβατικό εντοπισμό καρκίνου του εντέρου, και αποτελεί αποτέλεσμα ερευνών ευρωπαϊκής συνεργασίας στην οποία συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην εταιρεία AMDM και παραλήφθηκε από τον Δρα Βασίλειο Δρακονάκη. Η AMDM εστιάζει στην παραγωγή ελαφρού και ανθεκτικού νανοϋλικού με εφαρμογές στην κατασκευή αεροσκαφών, αυτοκινήτων, αμυντικών συστημάτων κλπ.  Η καινοτομία βασίζεται σε έρευνα στην οποία συμμετέχει στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση με θέμα «Κύριοι παράγοντες για επιτυχή εμπορική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων», (“Key factors for successful commercialization”) με τη συμμετοχή των προσκεκλημένων ομιλητών του Φόρουμ, του Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και του Διευθύνοντα Συμβούλου της PwC  Ευγένιο Ευγενίου.

O Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev επισκέπτεται την έκθεση ερευνητικών αποτελεσμάτων του Φόρουμ

Μεταξύ άλλων,  συμμετείχαν επιχειρηματίες, εκπρόσωποι επενδυτικών ταμείων σε θέματα καινοτομίας από την Ευρώπη, τις Η.Π.Α., τη Κίνα και την Κύπρο, στελέχη τραπεζών, εκπρόσωποι Υπουργείων και παραγωγικών φορέων της μεγαλονήσου Την έκθεση ερευνητικών αποτελεσμάτων επισκέφθηκε και  ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Rumen Radev.

Ο θεσμός του Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας διοργανώνεται με σκοπό την επιμόρφωση της πανεπιστημιακής κοινότητας, των νέων ερευνητών, των φοιτητών και της Κυπριακής κοινωνίας ευρύτερα, για τις ιδέες, τις πρακτικές, τις προοπτικές, τις προκλήσεις  – ευκαιρίες που υπάρχουν για την ενίσχυση του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Διοργανώνεται και φιλοξενείται κάθε χρόνο από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

©Typologos.com 2017

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

10 + three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.