Καινοτομία, Δημόσια Υγεία και Εξατομικευμένη Ιατρική στο Exploring Novel Medical Frontiers 2018 στη Θεσσαλονίκη

Καινοτομία, Δημόσια Υγεία και Εξατομικευμένη Ιατρική στο  Exploring Novel Medical Frontiers 2018  που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη

15:36:28,01/19/2018

Καινοτόμα ιατροτεχνολογικά επιτεύγματα, που αφορούν στην ιατρική διάγνωση και θεραπεία, έρχονται καθημερινά να βοηθήσουν στη μάχη για την προάσπιση της δημόσιας υγείας

H καινοτομία, τα ιατροτεχνολογικά επιτεύγματα, η δημόσια υγεία και η εξατομικευμένη ιατρική αποτελούν τα θέματα του 3ου Exploring Novel Medical Frontiers 2018 Περιφερειακού Ιατρικού Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνεται από τις 26 έως και τις 28 Ιανουαρίου 2018 στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη.

«Καινοτόμα ιατροτεχνολογικά επιτεύγματα, που αφορούν στην ιατρική διάγνωση και θεραπεία, έρχονται καθημερινά να βοηθήσουν στη μάχη για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Εξομοιωτές ακριβείας τεχνικά δυσχερών χειρουργικών επεμβάσεων, μέθοδοι στόχευσης νευρικών κυττάρων και συνάψεων με τη βοήθεια της οπτογενετικής, περίπλοκα υβριδικά απεικονιστικά συστήματα, «έξυπνα» προσθετικά μέλη που επικοινωνούν με το υπόλοιπο σώμα, εξελιγμένα λογισμικά, τα οποία  περιέχουν ακολουθίες επαύξησης της διακριτικής ικανότητας και ραφιναρισμένης επεξεργασίας της απεικόνισης, μοντέρνα βιοσυμβατά υλικά για όργανα, μοσχεύματα και ενδοπροσθέσεις, βιοδείκτες υποβοήθησης της επιλογής εξατομικευμένης αγωγής, καθώς και πολυσύνθετα συστήματα τηλεϊατρικής, αποτελούν λίγες μόνο από τις πρωτοποριακές εφαρμογές που μετασχηματίζουν την παροχή φροντίδων υγείας.

Η σύγκλιση πολλών και καινούριων γνωστικών πεδίων, τα οποία  ανοίγουν νέους ορίζοντες στην κατανόηση των παθοβιολογικών διεργασιών και οι πραγματικά εντυπωσιακές τεχνολογίες που εφαρμόζονται στην επίλυση προβλημάτων, προτάσσουν την αναγκαιότητα για αναθεωρημένη προσέγγιση του ανθρώπινου οργανισμού, με λειτουργικά ενσωματωμένες έννοιες της σχετικότητας, της κβαντομηχανικής, της χαοτικής δυναμικής, κ.ά.

Η εξέλιξη της επιστημονικής σκέψης σε άλλα πεδία παραδόξως πολύ λίγο έχει επηρεάσει την ιατρική σκέψη και πρακτική, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές να μοιάζουν επιστημολογικά ερασιτεχνικές ή πολύ επιφανειακές ή εμπειρικές.

Η διαιώνισή τους πιθανώς αντανακλά την άγονη αυτάρκεια επαγγελματιών υγείας, συσχετισμούς ισχύος, ιδιοτελείς οριοθετήσεις, κλπ. Ενθυμούμενοι με ενάργεια την απόφανση του Ιπποκράτη, «οὐκ ἔνι ἱατρικήν εἰδέναι, ὅστις μή οἶδεν ὅ τι ἐστίν ἄνθρωπος», είναι πλέον καιρός να εμπλουτίσουμε την ιατρική με όλες τις συναφείς επιστήμες και προσεγγίσεις των μυστηρίων της ζωής, που εξιχνιάζουν τη μοναδικότητα του ανθρώπου», επισημαίνει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 3ου Exploring Novel Medical Frontiers 2018 και διευθυντής του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής Ιπποκρατείου Γ.Ν.Θ. Αθανάσιος Νοτόπουλος.

Η θεματολογία του φετινού συνεδρίου κινείται στους εξής άξονες:

Ÿ   Οι καινοτομίες της ιατρικής πρακτικής στις διάφορες ειδικότητες.

Ÿ   Η σύγκλιση πολυσχιδών ερευνητικών προσπαθειών προς την εξατομικευμένη ιατρική.

Ÿ   Τα ζητούμενα, οι περιορισμοί και οι προοπτικές της απεικόνισης .

Ÿ   Η βέλτιστη οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ÿ   Καινοτόμα εργαλεία διοίκησης στο Δημόσιο τομέα.

Προσκεκλημένοι και θεματικές ενότητες

Τις εργασίες του Συνεδρίου θα χαιρετίσουν ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, καθώς και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σημαντικές θα είναι οι ομιλίες  των Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Ήτοι:

Ο  Αναπληρωτής  Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης θα μιλήσει για  τα Ερευνητικά Προγράμματα και  την Εξατομικευμένη Ιατρική.

Ο  Αναπληρωτής  Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός θα μιλήσει για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας.

Η Αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ Χρυσούλα Νικολάου  θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα  τη Μεταρρύθμιση των  Ιατρικών Ειδικοτήτων.

Ο Δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος  θα αναφερθεί στις Δημοτικές πρωτοβουλίες φροντίδας υγείας.

Ο Amin Rajan από το Chirec Medical Center-Βρυξέλλες  θα δημοσιοποιήσει  την εφαρμογή της  Stretta, που είναι  μία καινοτόμα, μη χειρουργική, τεχνική για την ενδοσκοπική ανάταξη της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης με ραδιοσυχνότητες.

Μερικές από τις εισηγήσεις του Συνεδρίου αφορούν στις προσπάθειες  οι οπο γίνονται για την βελτιστοποίηση της παροχής υπηρεσιών υγείας, στα βασικά προβλήματα που προκύπτουν στη διοίκηση ενός ελληνικού δημόσιου νοσοκομείου και στην ανάπτυξη της ιατρικής έρευνας σε συνάρτηση με την οικονομία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Τους συνέδρους θα απασχολήσουν και τα εξής θέματα:

Παιδιατρική και κατ’  οίκον νοσηλεία, Ηθικός κίνδυνος και προκλητή ζήτηση, Βιολειτουργικά τρόφιμα, Γονιδιακή τράπεζα σπάνιων νοσημάτων, Ελάχιστα επεμβατική καρδιοχειρουργική, Εξελίξεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κι  Εφαρμογές βλαστοκυττάρων και νανοσωματιδίων, κ.ά.

Σε στρογγυλές τράπεζες θα συζητηθούν  τα κάτωθι θέματα: Τοπική Κοινωνία και Υγεία, Στην αιχμή της Ανοσολογικής Έρευνας, Καινοτομίες στην Πυρηνική Ιατρική, Μοντέλα προσομοίωσης βιομορίων και αλληλεπιδράσεων και  Η σχέση γιατρού-ασθενή.

Διοργανωτές του συνεδρίου είναι το  Νευροχειρουργικό Ινστιτούτο Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του  Ιπποκράτειου  Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας,  το Αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου Ποιότητας, Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του  Ιπποκράτειου Γ.Ν.Θ. και το  Εργαστήριο Νευροπληροφορικής  του Τ.Ε.Ι.  Κεντρικής Μακεδονίας

Το Συνέδριο μοριοδοτήθηκε με 20 μόρια CME και η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους.

©Typologos.com 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.