Προώθηση της Καινοτομίας στη Βόρεια Ελλάδα από τον Ο.Β.Ι.

0
66

Προώθηση της Καινοτομίας στη Βόρεια Ελλάδα από τον Ο.Β.Ι.

16:16:13,05/16/2018

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.) λειτουργεί από το 1988 και είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση των ευρεσιτεχνιών

Την  έναρξη λειτουργίας  του νέου γραφείου του Οργανισμού  Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.)  τον Ιούνιο του 2018  στην πόλη της Θεσσαλονίκης  ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής Δρ. Ι. Καπλάνης μιλώντας με θέμα «Intellectual Property as a Vehicle for Innovation and Economic Development» στο 5ο Technology Forum. Το συγκεκριμένο γραφείο θα λειτουργήσει σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μέσω της νέας Περιφερειακής  Βιβλιοθήκης  Θεσσαλονίκης επιδιώκει ο Ο.Β.Ι να ενθαρρύνει, να αναδείξει και να κατοχυρώσει τις καινοτόμες ιδέες στη Βόρεια Ελλάδα, ώστε να   συμβάλλει στην εμπορική αξιοποίηση της καινοτομίας.

Με το νέο γραφείο στοχεύει στρατηγικά ο οργανισμός να παράσχει  τη δυνατότητα για άμεση πρόσβαση του επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού, ερευνητικού κοινού της ευρύτερης περιοχής στις υπηρεσίες τεχνολογικής πληροφόρησης κυρίως σε ό,τι αφορά στις πατέντες και στα designs.

Ακολούθως, στοχεύει να προωθήσει τη διασύνδεση της εφευρετικής δραστηριότητας με την οικονομική παραγωγή. Ο στόχος επιτυγχάνεται μέσω της κατοχύρωσης τίτλων βιομηχανικής ιδιοκτησίας, όπως είναι  τα διπλώματα Ευρεσιτεχνίας,  τα βιομηχανικά σχέδια και  τα υποδείγματα σε εθνικό – διεθνές επίπεδο.

Επιπλέον,  ο κ. Καπλάνης παρουσίασε στοιχεία για τη συμβολή της Διανοητικής Ιδιοκτησίας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας,  που συμμετέχει με 26% στην απασχόληση και 40% στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν (Α.Ε.Π.)  Υπάρχει, ωστόσο,  σημαντικό αναξιοποίητο δυναμικό, όπως σημείωσε με νόημα ο ίδιος.

Ο Δρ. Ι. Καπλάνης ανέφερε  πως το ελληνικό σύστημα έρευνας και καινοτομίας, εμφανίζει σχετικό πλεονέκτημα στους τομείς των εφευρετών, των ερευνητικών συστημάτων και των ανθρώπινων πόρων. Σχετική αδυναμία εμφανίζει ως προς την ύπαρξη φιλικού  περιβάλλοντος προς την καινοτομία, τα πνευματικά περιουσιακά στοιχεία, την χρηματοδότηση και την υποστήριξη.

Για το νέο γραφείο της Θεσσαλονίκης είπε  ο γενικός διευθυντής του Ο.Β.Ι. ότι εστιάζει στο σημείο  επιδιώκοντας οι ενδιαφερόμενοι εφευρέτες, ερευνητές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή να έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται στην τεχνολογική πληροφόρηση, στην προστασία της παραγόμενης γνώσης- τεχνολογίας και στην εμπορική αξιοποίησή της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην κορυφή των επικρατέστερων τεχνολογικών πεδίων της τελευταίας δεκαετίας βρίσκονται οι ιατρικές επιστήμες. Ακολουθούν οι κινητήρες παραγωγής μηχανικής ενέργειας, τα Αγροτικά – διατροφικά προϊόντα, ενώ σημαντική άνοδος καταγράφεται κατά  τα τελευταία χρόνια στο πεδίο των υπολογιστών και της επεξεργασίας δεδομένων.

Ο  γενικός Διευθυντής του Ο.Β.Ι  αναφέρθηκε στην γεωγραφική κατανομή των καταθέσεων για Εθνικά Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας, σημειώνοντας ότι η Αττική είναι στην πρώτη θέση με ποσοστό 66%. Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 16%, η Αχαΐα με 5% και το Ηράκλειο με ποσοστό 4%.

Όσον αφορά στον αριθμό των πατεντών  ανά 10.000 κατοίκους στην Αττική φθάνει τις 0,8/10.000 κατοίκους  τη στιγμή που η αντίστοιχη αναλογία στην Κεντρική Μακεδονία «αγγίζει»  τις 0,5/10.000 κατοίκους.  Τα ποσοστά της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής στοχεύει να ενισχύσει το νέο γραφείο,, που θα εγκαινιαστεί τον  Ιούνιο του 2018.

Ο Ο.Β.Ι.  έχει εγκαινιάσει ήδη το νέο περιφερειακό γραφείο  στην Πάτρα και ακολουθεί το περιφερειακό γραφείο στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σχετικά με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ)

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.) λειτουργεί από το 1988 και είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση των  ευρεσιτεχνιών και την προστασία των δικαιωμάτων των βιομηχανικών σχεδίων. Σκοπός του οργανισμού  είναι να συμβάλει στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στο χώρο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Στις δραστηριότητες  του  Ο.Β.Ι περιλαμβάνεται και η παροχή τεχνολογικής πληροφόρησης, από Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (Δ.Ε.) μέσα από διεθνείς βάσεις δεδομένων, στους περισσότερους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.  Σήμερα συνεργάζεται  διεθνώς ο οργανισμός με άλλους ομοειδείς  φορείς, όπως είναι  το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (EUIPO), για θέματα βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ενώ εποπτεύεται από το αρμόδιο υπουργείο.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

17 − 14 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.