Κάρολος Τσίζεκ/ 7 δεκαετίες- Ιστορική Αναδρομή στο Έργο του- παρουσίαση έκδοσης στο Αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Κάρολος Τσίζεκ/ 7 δεκαετίες- Ιστορική Αναδρομή στο Έργο του- παρουσίαση έκδοσης στο Αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com
Την εβδομηκονταετή εικαστική δημιουργία του πολυσχιδούς καλλιτέχνη, Κάρολου Τσίζεκ περιλαμβάνει η έκδοση με τίτλο «Κάρολος Τσίζεκ/ 7 δεκαετίες: Ιστορική Αναδρομή στο Έργο του», που θα παρουσιάσουν το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Χαρίλαος Κ. Κεραμεύς» στις 7.30 το βράδυ της Πέμπτης 14 Φεβρουαρίου του 2013 στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
«Πρόκειται για μία ελάχιστη ανταπόδοση ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας στο σπουδαίο δημιουργό, που το 2012 αποφάσισε να δωρίσει το σύνολο του εικαστικού του έργου στη μόνιμη συλλογή του ΜΜΣΤ», ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του Μουσείου.
Ο Κάρολος Τσίζεκ γεννήθηκε στην Ιταλία από Τσέχους γονείς και θεωρείται ένας από τους καλλιτέχνες που έχουν δώσει πολλά στην πολιτιστική παραγωγή της Θεσσαλονίκης.
Στη «νύμφη του Θερμαϊκού» εργάστηκε ως γραφίστας, ζωγράφος, μεταφραστής, λογοτέχνης και ποιητής, ο οποίος υλοποίησε μια πλούσια εκθεσιακή ή εκδοτική δραστηριότητα. Ως καλλιτέχνης συνεργάστηκε με τα πλέον σημαντικά λογοτεχνικά περιοδικά της πόλης, όπως ήταν ο «Κοχλίας και η «Διαγώνιος», όπου συνεργάστηκε με τον ποιητή, Ντίνο Χριστιανόπουλο.
«Η πόλη της Θεσσαλονίκης λειτούργησε εκείνη την εποχή σαν μυστική δίοδος της Ελλάδας, απ’ όπου περνούσαν οι «αιρετικές» σύγχρονες τάσεις. Ο Τσίζεκ πέρασε από αυτή τη δίοδο και κινήθηκε προς μια πιο διεθνιστική εικαστικά κατεύθυνση αξιοποιώντας τα διδάγματα του μοντερνισμού, καθώς και το πλούσιο πολυπολιτισμικό του υπόβαθρο.
Η δωρεά του Κάρολου Τσίζεκ είναι συγκινητική, διότι πρόκειται για μια πολιτιστική κληρονομιά που καλούμαστε να προωθήσουμε στο μέλλον, να τη μοιραστούμε σε δημόσιο επίπεδο και να την κάνουμε μέρος της παιδείας των νεότερων γενεών.
Η προσφορά του καλλιτέχνη εκφράζει επιπλέον τη βασική ιδέα της λειτουργίας του ΜΜΣΤ : Να είναι ένα μουσείο ανοιχτό σε όλους, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που να λειτουργεί για όλους κι ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο της πόλης», αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΣΤ, Ντένης Ζαχαρόπουλος,:
Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ξανθίππη Σκαρπιά Χόιπελ κι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος, «Χαρίλαος Κ. Κεραμεύς», Κωνσταντίνος Κεραμεύς,
Για το έργο του Κάρολου Τσίζεκ θα μιλήσουν η ποιήτρια και σύζυγος του καλλιτέχνη, Μαριέττα Καραγιάννη, ο ποιητής και συνεργάτης του Κάρολου Τσίζεκ, Ντίνος Χριστιανόπουλος, καθώς κι ο καλλιτέχνης, Άρις Γεωργίου,
Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι η έκδοση με τίτλο, «Κάρολος Τσίζεκ/ 7 δεκαετίες: Ιστορική Αναδρομή στο Έργο του» δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί δίχως την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Χαρίλαος Κ. Κεραμεύς».
©Typologos.com 2013