Δράσεις για τη βελτίωση των μέτρων διατήρησης των Ευρωπαϊκών πληθυσμών θαλάσσιων χελωνών

14:56:18,2018-01-13

Η καταδυτική αποστολή πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2017, στην περιοχή Λατσιού, κοντά στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Πόλις – Γιαλιά του Δικτύου Natura 2000 (CY4000001) από ειδικούς επιστήμονες και δύτες

Την πρώτη καταδυτική αποστολή για εντοπισμό και την  αφαίρεση από το βυθό εγκαταλελειμμένων αλιευτικών εργαλείων πραγματοποίησαν  τo Ωκεανογραφικό Κέντρο (Ω.Κ.)  και  η   Ομάδα  Καταδύσεων του Αθλητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου σε περιοχή πλησίον της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής Πόλις – Γιαλιά του Δικτύου Natura 2000.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης σειράς συλλογικών δράσεων για μείωση της επίδρασης των εγκαταλελειμμένων αλιευτικών εργαλείων στις θαλάσσιες χελώνες, του Έργου «LIFE EUROTURLES  Συλλογικές δράσεις για τη βελτίωση των μέτρων διατήρησης των ευρωπαϊκών πληθυσμών θαλάσσιων χελωνών».

Η καταδυτική αποστολή πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2017, στην περιοχή Λατσιού, κοντά στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Πόλις – Γιαλιά του Δικτύου Natura 2000 (CY4000001)  από  ειδικούς επιστήμονες και δύτες του Ωκεανογραφικού Κέντρου και τον εκπαιδευτή καταδύσεων της Ομάδας Καταδύσεων του Αθλητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιάννο Μυλωνά. Έγινε, δε,  με την υποστήριξη του τοπικού Συνδέσμου Επαγγελματιών Αλιέων.

Oι δύτες συνέλεξαν τα τα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία από τα οποία κινδυνεύουν οι θαλάσσιες χελώνες

Σκοπός της αποστολής ήταν να εντοπιστούν οι ακριβείς τοποθεσίες στο βυθό, όπου βρίσκονται τα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία και να αφαιρεθούν.

Τα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία αποτελούν σοβαρή απειλή για τις θαλάσσιες χελώνες, αφού είναι πιθανός ο εγκλωβισμός τους σε αυτά, με αποτέλεσμα την πρόκληση πνιγμού τους.

Αυτή η δράση  στοχεύει  στην άμεση ωφέλεια των πληθυσμών των θαλασσίων χελωνών με τη μείωση του αριθμού των ατυχημάτων εγκλωβισμού και  των θανάτων  τους.

Οι πληροφορίες για τις περιοχές,  όπου βρίσκονται  εγκαταλελειμμένα  αλιευτικά εργαλεία ανακτήθηκαν από τη  διεξαγωγή συνεντεύξεων, που πραγματοποιήθηκαν  κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, σε επαγγελματίες αλιείς και δύτες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Μετά από  την αφαίρεσή τους τοποθετούνται τα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία σε ειδικούς κάδους οι οποίοι έχουν ήδη εγκατασταθεί στις περιοχές υλοποίησης αυτής της δράσης, που είναι  το  λιμάνι Λατσιού και τα  αλιευτικά καταφύγια Πωμού , καθώς και Κάτω Πύργου.

Η ανακύκλωση των εγκαταλελειμμένων αλιευτικών εργαλείων παράγει ενέργεια

Τα αλιευτικά εργαλεία θα ανακυκλωθούν από την εταιρεία ENERCO Energy Recovery Ltd, που αποτελεί  τον εξωτερικό συνεργάτη του Ωκεανογραφικού Κέντρου για το έργο και θα μετατραπούν σε ενέργεια.

Σημειωτέον ότι το Ωκεανογραφικό Κέντρο είχε εξασφαλίσει το 2016 χρηματοδότηση συνολικού ύψους  701.593  ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE (Άξονας Nature & Biodiversity), για την υλοποίηση του ερευνητικού Έργου με τίτλο «Συλλογικές δράσεις για τη βελτίωση των μέτρων διατήρησης των Ευρωπαϊκών πληθυσμών θαλάσσιων χελωνών /Collective actions for improving the conservation status of the EU sea turtle populations” (LIFE EUROTURTLES). Στο εν λόγω έργο συμμετέχουν ακόμη 8 εταίροι.

©Typologos.com 2018

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

fifteen + 19 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.