Η πρώτη παγκοσμίως επιτυχημένη ενιαία αφαίρεση όγκου πνεύμονα, καρδιάς έγινε σε μια 19χρονη στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης!
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Η πρώτη παγκοσμίως επιτυχημένη ενιαία αφαίρεση όγκου πνεύμονα, καρδιάς έγινε σε μια 19χρονη στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης!
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com
To «θαύμα» της σύγχρονης ιατρικής βίωσε μια 19χρονη, η οποία υποβλήθηκε επιτυχώς στην πρώτη παγκοσμίως αφαίρεσης μεγάλου όγκου πνεύμονα και καρδιάς τύπου «en bloc» στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης!
Η εγχείριση έγινε από μια εξειδικευμένη ομάδα χειρουργών θώρακος- καρδιάς – αγγείων, στην οποία ήταν επικεφαλής ο θωρακοκαρδιοχειρουργός, Ευάγγελος Σιβιτανίδης κι αποτελούνταν από τους Στάθη Αμπατζίδη, Γεώργιο Καρκάνη, καθώς και Θανάση Γραμμένο ως αναισθησιολόγο.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αφαιρέθηκε ενιαία ο όγκος που είχε διάμετρο άνω των 14 εκατοστών!
Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κοπέλα είχε χειρουργηθεί για πρώτη φορά μόλις στην ηλικία των 13 χρόνων εξαιτίας οστεοσαρκώματος στο κάτω άκρο. Πριν από ενάμισι χρόνο είχε χειρουργηθεί πάλι για μετάσταση σε τμήμα του αριστερού πνεύμονα, το οποίο και αφαιρέθηκε.
Ωστόσο, πέρασε 1,5 χρόνος και προκλήθηκε μια τοπική υποτροπή του ίδιου σαρκώματος στον αριστερό πνεύμονα με διήθηση στον αριστερό κόλπο της καρδιάς (δια μέσου της πνευμονικής φλέβας). Το σάρκωμα επιβεβαιώθηκε από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε η 19χρονη.
Τις εξετάσεις είδε ο θωρακοκαρδιοχειρουργός Ευάγγελος Σιβιτανίδης και αμέσως υποστήριξε με σθένος πως το περιστατικό δεν είναι ανεγχείρητο, παίρνοντας το «ρίσκο» να χειρουργήσει την κοπέλα, πιστεύοντας ότι η σύγχρονη ιατρική μπορεί να βοηθήσει στο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας και να την σώσει.
Έτσι, στην ασθενή έγινε μια θωρακική τομή σε «πεδίο», επειδή λόγω της προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης είχε παρουσιάσει πρόβλημα με συμφύσεις που δυσκόλευαν την επέμβαση.
Με τη τομή διαχωρίστηκε ο κάτω λοβός του πνεύμονα, τον οποίο είχε προσβάλει ο διηθητικός καρκίνος, αλλά δεν αφαιρέθηκε αμέσως.
Ο γιατρός διάλεξε να τον κρατήσει σε αναμονή μέχρι και το σημείο εισόδου της πνευμονικής φλέβας στον αριστερό κόλπο της καρδιάς, ενώ έκανε μια τομή στο στέρνο!
Την ίδια στιγμή συνδέθηκε η 19χρονη με το μηχάνημα εξωσωματικής στήριξης της καρδιάς επί 58 λεπτά.
Τότε, τα μέλη της χειρουργικής ομάδας προχώρησαν στην αφαίρεση ως ενιαίου «block» του αριστερού κάτω λοβού του πνεύμονα που εμπεριείχε την μάζα του σαρκώματος στον πνεύμονα μαζί με το μέρος του αριστερού κόλπου της καρδιάς, καθώς και του όγκου που βρισκόταν μέσα στον αριστερό κόλπο!
Μετά αντικατέστησαν το μεγάλο έλλειμμα στον αριστερό κόλπο της καρδιάς, όπου τοποθετήθηκε συνθετικό εμβάλωμα (Dacron patch).
Η καρδιοχειρουργική αυτή εργασία αποδείχθηκε εξαιρετικά σύνθετη, καθώς ο κορυφαίος στόχος ήταν να διατηρηθεί η γεωμετρία της καρδιάς μαζί με την φυσιολογική λειτουργία της μιτροειδούς βαλβίδας
Η όλη επέμβαση κράτησε συνολικά 6,5 ώρες κατά τις οποίες δεν σημειώθηκε σημαντική απώλεια αίματος. Το γεγονός αυτό συνέβαλε μετέπειτα στην ταχεία ανάρρωση της ασθενούς.
Τα ευχάριστα ήρθαν αμέσως μετά, αφού η 19χρονη παρέμεινε επί δύο ημέρες στην Εντατική και επέστρεψε στον κανονικό θάλαμο νοσηλείας, απ’ όπου πήρε εξιτήριο μετά από μια εβδομάδα!
Υποβλήθηκε, δε, σε διοισοφάγειο και διαθωρακικό υπερηχογράφημα, που έδειξαν ότι η καρδιά της 19χρονης λειτουργεί άριστα!
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν ιστοπαθολογικές εξετάσεις ταχείας βιοψίας πριν να ολοκληρωθεί η επέμβαση κι έλεγχος του συνόλου του όγκου που αφαιρέθηκε. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα σημεία της εκτομής ήταν ελεύθερα καρκινικών κυττάρων!
«Ανάλογοι όγκοι είναι πολύ σπάνιοι και αντιμετωπίζονται ως ανεγχείρητοι. Το μοναδικό ανάλογο περιστατικό «en bloc» αφαίρεσης, καταγράφεται στην διεθνή ιατρική βιβλιογραφία πριν από 23 χρόνια (Τόκιο-1991) και το οποίο αφορούσε σε μικρότερο όγκο.
Εκείνο το περιστατικό δεν περιλάμβανε την αναγκαία αντικατάσταση εμβαλώματος και δεν είχε διενεργηθεί σε προβληματικό «έδαφος» επανεγχείρησης», εξήγησε ο υπεύθυνος της ομάδας και θωρακο-καρδιοχειρουργός, Ευάγγελος Σιβιτανίδης.
«Η ζωή της 19χρονης κοπέλας, ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί οριστικά», υπογράμμισε ο κ. Σιβιτανίδης, ο οποίος μαζί με την ομάδα του «έγραψε» μια σελίδα της εποποιίας της σύγχρονης ιατρικής.
Μιας εποποιίας, που γράφεται επάνω στα χειρουργικά τραπέζια, δίνοντας ζωή, ελπίδα και χαμόγελο σε νέους ανθρώπους σαν αυτή την 19χρονη, η οποία πολέμησε σαν «κέρβερος» για τη ζωή της.
©Typologos.com 2013