Η πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας για την Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας απέδωσε καρπούς- Έγιναν οι αγώνες της Ολυμπιάδας Ελληνικής Γλώσσας σε επίπεδο εθνικού σταδίου στο Ιάσιο!

Η πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων της  Ρουμανίας για την Ολυμπιάδα  Νεοελληνικής Γλώσσας   απέδωσε καρπούς- Έγιναν οι αγώνες της Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας σε επίπεδο εθνικού σταδίου  στο Ιάσιο!

OLIMPIADA ELLHNIKHS GLWSSASΗ πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων της  Ρουμανίας για την Ολυμπιάδα  Νεοελληνικής Γλώσσας   απέδωσε καρπούς,   αφού το Σάββατο 23 Απριλίου 2016  έγιναν οι αγώνες της Ολυμπιάδας Ελληνικής Γλώσσας σε επίπεδο εθνικού σταδίου  στο Ιάσιο!

Πιο συγκεκριμένα, η  Νεοελληνική γλώσσα προωθείται σε εθνικό επίπεδο στην Ρουμανία:

Ήδη διδάσκεται στους μαθητές  των τάξεων  της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  προκειμένου να επιτευχθεί ένα επίπεδο ικανότητας επικοινωνίας τους,  που θα τους επιτρέπει την άσκηση της πολυγλωσσίας και τις πολιτιστικές ανταλλαγές σε ευρωπαϊκό,   καθώς και σύγχρονο πνεύμα.

Η κορύφωση  της όλης δραστηριότητας είναι η συμμετοχή στην Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας ( που γίνεται  ανά νομούς, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο).

Σ’ αυτήν συμμετέχουν όλοι οι μαθητές  (με ή χωρίς Ελληνική καταγωγή) που επιθυμούν να  βαδίσουν όλοι μαζί στο δρόμο της αριστείας.

H όλη προσπάθεια αποτελεί μια  συνεργασία  του Ρουμάνικου Υπουργείου Παιδείας με την Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας,  ενώ διεξάγεται με την άμεση στήριξη του καθηγητή,  Dr. Dragoş Gabriel Zisopol,  Πρόεδρου  της  Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας, αναπληρωτή προέδρου  του Ρουμανικού Κοινοβουλίου και βουλευτή.

Απέδωσε- δε- καλούς καρπούς, αφού διοργανώθηκε η πρώτη στον κόσμο Διεθνή Ολυμπιάδα του Ελληνισμού, ενώ πραγματοποιήθηκαν ήδη δύο εκδόσεις.

Η  εκδήλωση   πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των κοινοβουλίων της Ρουμανίας και της Ελλάδας.

Ο στόχος της όλης προσπάθειας  είναι:

  • Η ανάδειξη της διαχρονικής παρουσίας – εξέλιξης της Ελληνικής γλώσσας, ως καθοριστικού στοιχείου της εθνικής ταυτότητας και του Ελληνικού Πολιτισμού στην πανανθρώπινη διάστασή του.

  • Η προαγωγή της διαρκούς-  διαπλαστικής συμβολής της Ελληνικής γλώσσας, ως εργαλείου ανάπτυξης –  διαμόρφωσης αρχών και εννοιών στο πεδίο της φιλοσοφίας, των επιστημών, των πολιτικών ιδεών και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

  • Η προώθηση του ρόλου της Ελληνοφωνίας σε ότι αφορά στη διεπικοινωνία του Ελληνισμού στην Ελλάδα και στην Κύπρο, στην Ελληνική Διασπορά, αλλά και κάθε πολίτη του κόσμου, που μετέχει των αξιών της Ελληνικής Παιδείας, καθώς  και του Ελληνικού Πολιτισμού.

Μια νέα εκδοχή της Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας ( στο επίπεδο του εθνικού  σταδίου) έλαβε χώρα το Σάββατο 23 Απριλίου 2016, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου «Mihai Eminescu» του Ιασίου.

Την έναρξη παρακολούθησαν περίπου 200 μαθητές που είχαν προκριθεί  σ’ αυτό το διαγωνισμό, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και συνοδευόμενοι καθηγητές, προσκεκλημένοι κύρους,  εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, καθώς  και της  ακαδημαϊκής κοινότητας του  Ιασίου.

«Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τμήμα Επιθεώρησης Ιασίου του Υπουργείου Παιδείας. Έγινε  σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας και  με τη γενναιόδωρη συμμετοχή σταθερών εταίρων:

Ο  δήμαρχος του Ιασίου, ο Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνας, η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου «Mihai Eminescu» , οι Εκδόσεις «Polirom» , «Adenium και «Junimea».

Σχολεία διάσημα του Ιασίου , όπως είναι  το Εθνικό Κολέγιο «Costache Negruzzi», το Εθνικό Κολέγιο Τέχνης «Octav Băncilă» , το Εθνικό Κολέγιο «Εmil Racoviță»,  η Εθνική Σχολή «Garabet ibrăileanu» και  η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή «Ο Μέγας Βασίλειος» του  Ιασίου στήριξαν τη διοργάνωση με την επιθυμία να γίνει μια επιτυχημένη δραστηριότητα,  η οποία, εν καιρώ, θα αναπτυχθεί.

Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν   επιτυχώς όλες τις προκλήσεις και ένιωσαν πρωτόγνωρα συναισθήματα λαμβάνοντας μέρος στο  διαγωνισμό.

Μάλιστα, οι μαθητές  πραγματοποίησαν μια διαδρομή  που τους «ταξίδεψε» συμβολικά, συναισθηματικά και ιστορικά  στο Ιάσιο του σήμερα και του χτες.

Οι συμμετέχοντες  επισκέφθηκαν  το Πάρκο Copou, το Δένδρο του Mihai Eminescu, την  καλύβα του Ion Creanga, το Εθνικό Μουσείο Ρουμάνικης Λογοτεχνίας  του Ιασίου,  το Μουσείο Ένωσης Ρουμανίας , το ιστορικό κέντρο της πόλης το Παλάτι Roznovanu, το Παλάτι Πολιτισμού, την Ιερά  Μητρόπολη της Μολδαβίας και Μπουκοβίνα,  καθώς και  την  Εκκλησία « Τρεις Ιεράρχες».

Η διαδρομή  τους έδωσε  την ευκαιρία να γνωρίσουν -ακόμα και φευγαλέα – μια πόλη ένα πόλη  που είναι  «γεμάτη» από  ιστορικές μνήμες. Μια πόλη, που  παραμένει  ανοιχτή  στις διαπολιτισμικές διασυνδέσεις και στην αισθητική δεκτικότητα»,  ανέφεραν εκπρόσωποι των διοργανωτών.

(http://www.7est.ro/actualitate/educatie/item/64072-olimpiada-de-neogreaca-etapa-nationala-la-iasi.html#sthash.WvZ7r3Jj.HARxOB34.dpuf)

Στους αγώνες – ως  συνήθως-  νίκησαν οι  καλύτεροι από τους καλύτερους, αλλά οι διοργανωτές έδωσαν  συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.

©Typologos.com 2016

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.