«Η ομορφιά του επιχειρείν» μέσα από Ιστορίες και Πρότυπα Επιτυχίας

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com

«Η ομορφιά του επιχειρείν» μέσα από Ιστορίες και Πρότυπα Επιτυχίας

Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: contact@typologos.grΤρεις πετυχημένοι και αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες, δύο γυναίκες και ένας άνδρας από τον επιχειρηματικό χώρο της oμορφιάς, που έχουν δίκτυα καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, αφηγήθηκαν το πώς έφτασαν στο στόχο τους, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου του 2011 από τον Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) του Τμήματος Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) .

Ήταν η δεύτερη εκδήλωση του κύκλου δράσης, που τιτλοφορείται «Success Stories – Role Models, που επικεντρώνεται στη γυναικεία Επιχειρηματικότητα (Φωτογραφία: κ.κ. Εύη Γκαντίνα, Ντόρα Τόδη, Catherine Kay, Λιάνα Γούτα, Σπύρος Σπυριδωνίδης, Κυριακή Καλεύρα και Ίνα Αργυρίου).

Οι εργασίες στόχευαν στην ανάδειξη και στην προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας – διοίκησης, καθώς και στις δυνατότητες που προσφέρονται στη σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα να αναλάβει υψηλές θέσεις ευθύνης

Οι ομιλητές αφηγήθηκαν ιστορίες επιτυχίας (Success Story), που σκιαγράφησαν το σύγχρονο πρότυπο (Role Model) της Γυναίκας Μάνατζερ και Επιχειρηματία.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και μια αντίστοιχη ανδρική ιστορία επιτυχίας από τον κλάδο της κοσμετολογίας.

«Η επιτυχία μπορεί να είναι μια ιστορία παράλληλη με κοινές συνταγές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, αρκεί και οι γυναίκες να ρισκάρουν και να τολμήσουν, να πιστέψουν στις δυνάμεις τους, να θέσουν υψηλούς στόχους, καθώς και να βρουν τις δικές τους οδούς επιτυχίας», ανέφερε η Πρόεδρος της Ομάδας Διοίκησης του ΤΟΓΜΕ του Τμήματος Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), Λιάνα Γούτα απευθύνοντας χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας «Parfums Christian Dior Hellas S.A.», Ίνα Αργυρίου, και συνομιλητής ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και γενικός διευθυντής της εταιρείας «Gallerie de Beaute Α.Ε.Ε.» κ. Σπύρος Σπυριδωνίδης, που θεωρούνται δύο έμπειροι – πετυχημένοι επιχειρηματίες στον εγχώριο κλάδο της κοσμετολογίας.

Αμφότεροι οι ομιλητές ανέπτυξαν τα θέματα της επιχειρηματικότητας και της διοίκηση ως εργαλείο υγιούς οικονομικής ανάπτυξης .

Αφηγήθηκαν, δε, τις προσωπικές τους ιστορίες, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και τις συνταγές επιτυχίας στον επαγγελματικό τους στίβο για τις οποίες – σήμερα- περισσότερο από ποτέ άλλοτε υφίσταται ανάγκη να προβληθούν, καθώς και να αποτελέσουν πρότυπο.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας «MEDI ΠΡΙΝΟΥ», Ρία Πρίνου στο πλαίσιο του κύκλου δράσεων με τίτλο: «Το ΤΟΓΜΕ συναντά Γυναίκες Μάνατζερ και Επιχειρηματίες στο χώρο εργασίας τους». (Φωτογραφία κ.κ. Ντόρα Τόδη, Λιάνα Γούτα, Σπύρος Σπυριδωνίδης, Ίνα Αργυρίου, Κατερίνα Γκοτζαμάνη).

Οι αφηγήσεις των τριών ιστοριών αποτέλεσαν ουσιαστικά τα μέρη μιας τριλογίας, αφού η κάθε μια από αυτές διαδεχόταν κι αλληλοσυμπλήρωνε την άλλη. Το αποτέλεσμα ήταν να καταδειχθεί η πορεία που ακολούθησε ο καθένας από τους τρεις επιχειρηματίες, μέχρις ότου επισφραγίσουν μία ξεχωριστή «συνταγή επιτυχίας».

Οι τρείς είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, αφού προερχόταν από τον χώρο της κοσμετολογίας κι αφορούσαν σε αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες –μάνατζερ, οι οποίοι πήραν καινοτομικές αποφάσεις, καθώς και κατάφεραν και τελικά να πετύχουν.

Κοινό χαρακτηριστικό των προσπαθειών τους, ήταν οι αρχές της ομαδικότητας που συνδυάστηκαν με την αξία του κοινού οράματος και κατάφεραν ν’ αναδείξουν την «ομορφιά του επιχειρείν».

Αμφότεροι επιβίωσαν από περιόδους κρίσης και κατάφεραν να μετατρέψουν την ανάγκη αυτή σε ανάπτυξη, αφού μπόρεσαν να εμπνευστούν, καθώς και να ακολουθήσουν διαφορετικές στρατηγικές. Στόχος ήταν η διαφοροποίηση και η εξέλιξη. Τρεις ιστορίες από τις οποίες «πηγάζει» ένα μήνυμα αισιοδοξίας μέσα σε μια εποχή γενικευμένης απαισιοδοξίας και απαξίωσης.

Ως εφόδια διέθεταν τη δυναμική του ανθρώπινου παράγοντα, τον διαρκή αγώνα, το πάθος και την αγάπη για την επιχείρηση και το προϊόν της, την επιδίωξη συνεργειών-συνεργασιών, την προσαρμοστικότητα, την αφοσίωση στο κοινό όραμα, καθώς και την σιγουριά για την επίτευξη του στόχου

Οι επιχειρηματίες τόνισαν την ανάγκη του να πιστέψουμε όλοι στην ιδέα του επιχειρείν -ακόμα και τώρα μεσούσης της κρίσης – και υπολογίζοντας πάντα το όποιο ρίσκο, τελικά να τολμήσουμε, καθώς και να αποδεχτούμε την πρόκληση της επιχειρηματικότητας.

«Ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, ή «στην εποχή της νέας πραγματικότητας» συνιστά αναγκαιότητα η ανάδειξη ανθρώπων οι οποίοι τόλμησαν, έθεσαν υψηλούς στόχους, οραματίστηκαν με το βλέμμα στο μέλλον, αφουγκράστηκαν τα μηνύματα από το διεθνές περιβάλλον και πέτυχαν.

Αυτό συνιστά αναγκαιότητα τόσο για να τονωθεί το ηθικό της ελληνίδας επιχειρηματίας/μάνατζερ, όσο και γενικότερα του κάθε έλληνα εργαζομένου και πολίτη, άνδρα ή γυναίκας», είπε ο κ. Σπυριδωνίδης

«Σε περιόδους δύσκολες, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα στη χώρα μας, τέτοια παραδείγματα μπορούν να μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Με αυτή την επιδίωξη, λοιπόν, το ΤΟΓΜΕ συνάντησε για ακόμα μια φορά τουε «ανθρώπους της ελληνικής επιχείρησης» που αντιπροσωπεύουν χαρακτηριστικά την νοοτροπία “Think Big!”», επισήμανε η Πρόεδρος του ΤΟΓΜΕ του Τμήματος Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), Λιάνα Γούτα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, κα Katherine Kay, ενώ εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη μετέφερε την στήριξη και τα συγχαρητήρια του για την πρωτοβουλία του ΤΟΓΜΕ-Τμήματος Μακεδονία. Παρέστη κι εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας . (Φωτογραφία:κ.κ. Μαρία Τσακάλου, Κυριακή Καλεύρα, Ρία Πρίνου, Χαρά Κουτάλου ).

Την οργανωτική επιτροπή του κύκλου δράσης “Success Stories-Role Models” αποτελούν τα μέλη του ΤΟΓΜΕ κ. κ. Ντόρα Τόδη, Κατερίνα Γκοτζαμάνη, Μαρία Τσακάλου, Εβίτα Γκαντίνα, Δέσποινα Αμαραντίδου και Φωτεινή Χατζηευστρατίου.

Την οργανωτική επιτροπή του κύκλου δράσης με τίτλο «Το ΤΟΓΜΕ συναντά Γυναίκες Μάνατζερ και Επιχειρηματίες στο Χώρο Εργασίας του» αποτελούν οι κ. κ. Χ. Κουτάλου, Κική Καλεύρα, Λιάνα Τούσινα και Elisabeth Werter.

©Typologos.com 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − 12 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.