Νικος Μοσχοβος

Websitewww.typologos.gr ή  www.typologos.com

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Μόσχοβος γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη . Τη περίοδο 1979 – 1981 διετέλεσε παίκτης της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Γ.Σ. Ηρακλής.

Την περίοδο 1981- 1990 αποτέλεσε μέλος του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της Πανελλαδικής Κίνησης για τον Αθλητισμό  και τα Σπορ (Π.Α.Κ.Α.Σ.).

Σπουδές 

Το 1987 πήρε το πτυχίο Διοίκησης Τουριστικών και Αεροπορικών Επιχειρήσεων, ενώ είναι πτυχιούχος δημοσιογραφίας του NCFE με Higher Professional Diploma in Journalism.

Επαγγελματική εμπειρία 

Την περίοδο 1995 – 1997 ασχολήθηκε με την παραγωγή, την επιμέλεια και την παρουσίαση καλλιτεχνικών εκπομπών στο ραδιόφωνο, καθώς την αρθρογραφία σε περιοδικά δήμων.

 Από το 1997 έως και τον Οκτώβριο  του 2008 εργάστηκε  ως συντάκτης στην εφημερίδα «Απογευματινή» στο ελεύθερο ρεπορτάζ κι ως ανταποκριτής στη Βόρεια  Ελλάδα.

Από το 2004 είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης (Ε.Σ.Η.Ε.Μ-Θ). Το 2013 έγινε  δεκτός στη Society  of Proffesional Journalists των Η.Π.Α.

Από τον Οκτώβριο του 2008 έως και το Σεπτέμβριο του 2009 εργάστηκε  στην εφημερίδα «Σφήνα». Από τον Οκτώβριο του  2009 έως και το Μάρτιο του 2012 εργάστηκε στην εφημερίδα «Espresso».

Από το 2008 έως και το 2011  ίδρυσε, λειτούργησε  και διαχειρίστηκε τη μη  κερδοσκοπική ιστοσελίδας τύπου blog  www.typologos.gr .

Είναι ο ιδρυτής, ιδιοκτήτης – εκδότης κι αρχισυντάκτης  του   επαγγελματικού ειδησεογραφικού portal κοινωνίας, επιστήμης, γνώσης και πολιτισμού  www.typologos.com.

Διετέλεσε  αρχισυντάκτης πολιτιστικών θεμάτων στην ηλεκτρονική εφημερίδα της Ακαδημίας των Πολιτών www.a-typos.gr.

Εκπαιδευτικό και λογοτεχνικό έργο 

Έχει διδάξει δημοσιογραφία στο Ι.Ε.Κ. Επανομής  του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης,ενώ παρέδωσε μαθήματα εξ αποστάσεως στους τομείς της δημοσιογραφίας και social media στο Σπουδαστήριο Τεχνών και Επιστημών «Koυίντα».

Είναι  ο ιδιοκτήτης της  ατομικής εταιρείας Ιστοφιλοξενίας Ιστοσελίδων και Διάθεσης Διαφημιστικού Χώρου – Χρόνου  NMOS- Νικόλαος Μόσχοβος.

Εξέδωσε τα ποιητικά έργα με τίτλους: «Αγναντεύοντας τα Όνειρα. Μια Ποιητική  Διαδρομή 1974- 1991» και «Το  Πέταγμα  του  Μικρού  Ιανού  1991-1995». Συνολικά έχει εκδώσει μέχρι και στιγμής πέντε βιβλία.

Καλλιτεχνική δράση και διακρίσεις 

Το 1994 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο  Ποίησης της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τέχνης και Πολιτισμού, που έγινε στην Ταιπέι της Ταϊβάν(1994).

Το 1998 συμμετείχε στο  Παγκόσμιο Συνέδριο  Ποίησης της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τέχνης και Πολιτισμού, που έγινε στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Τον Αύγουστο του 2000 διετέλεσε  πρόεδρος του 20ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ποίησης, που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Τον Αύγουστο του 2000 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ λογοτεχνίας της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Πολιτισμού των Η.Π.Α.

Είναι μέλος σε περισσότερους από 25 διεθνείς λογοτεχνικούς και καλλιτεχνικούς οργανισμούς , που εδρεύουν στις χώρες: Η.Π.Α, Ισραήλ, Γαλλία, Ιταλία, Ινδία και Νότια Κορέα.

Ποιήματά του, συμπεριλήφθηκαν σε 6 Ανθολογίες του εξωτερικού (Παγκόσμιες ή Διεθνείς), ενώ μεταφράστηκαν στα Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Δανέζικα.

Διηγήματά του, δημοσιεύτηκαν στην Ιταλία, όπου παρουσιάστηκαν στο θέατρο της Ραβένα.Ποιήματα του ίδιου έχουν  φιλοξενηθεί σε εκθέσεις στις Η.Π.Α., στην Ταϊβάν, στη Σλοβακία και στην Ιταλία, καθώς και έχουν απαγγελθεί στα «Δημήτρια» του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το έργο του, έχει αποτελέσει μέρος του διδακτικού έργου του Πανεπιστημίου του Βελγίου (Universite de Mons Hainaut).

Είναι μέλος της Ακαδημίας Τεχνών της πόλης Φιορίνο στην Ιταλία. Τιμήθηκε με βραβεία από καλλιτεχνικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στις Η.Π.Α., στη Νότια Κορέα και στο Μεξικό.

Σήμερα δραστηριοποιείται στον κοινωνικό τομέα ως μέλος της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Συγγραφέων, που μάχεται για τα δικαιώματα των χαμένων – αστέγων παιδιών της υφηλίου.

Επιστημονικό επίπεδο 

Σε επιστημονικό  επίπεδο έχει εκπονήσει στα πλαίσια του Higher Professional Diploma in Journalism τις εξής εργασίες:

1.«Διερεύνηση των εξελίξεων στο πεδίο της Ερευνητικής Δημοσιογραφίας υπό το πρίσμα των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες υπηρεσίες του διαδικτύου και κυρίως της Δημοσιογραφίας Δεδομένων»

2.«Πολιτική και Οικονομική Ιστορία της Ελληνικής Τηλεόρασης: Θεσμικές Οικονομικές και Πολιτικές Διαστάσεις της Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Τηλεοπτικού Πεδίου στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας  του 1960 έως τη σημερινή εποχή της ψηφιακής μετεξέλιξης του».

3.Θεώρηση επί του σκεπτικού των Κόβατς και Ρόζενστιλ: « Η Πληροφόρηση Παράγει Δημοκρατία»

4.«M.M.E. και Παγκόσμιες Ανθρωπιστικές Προκλήσεις» , «Oικολογία – Υγειονομική Περίθαλψη – Εξουσία-  Κοινωνία  της Πληροφορικής – Φτώχεια-  Μεταναστευτικά Προβλήματα».

Είναι ο ιδρυτής- εκδότης- αρχισυντάκτης της  επαγγελματικής ενημερωτικής ιστοσελίδας www.typologos.com,. Συνάμα συνεχίζει να γράφει ποιήματα, ιστορίες και σενάρια.

©Typologos.com 2019