Ελισαβετ Βαλβη

Η Ελισάβετ Βάλβη γεννήθηκε το 1949 στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική για τέσσερα 4 χρόνια 1968-1971 με τους: Πάνο Σαραφιανό, Βρασίδα Βλαχόπουλο και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με το Νίκο Νικολάου.

Από το 1971-1975 φοιτά στο εργαστήριο Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ) με καθηγητή το Δημήτρη Καλαμάρα.

Παράλληλα παρακολουθεί και ολοκληρώνει τον κύκλο μαθημάτων στο εργαστήριο Σκηνογραφίας, διακόσμησης και διαφήμισης με καθηγητή Βασίλη Βασιλειάδη, καθώς επίσης και τα ανάλογα μαθήματα στο εργαστήριο γυψοτεχνίας και χαλκοχυτικής με τους καθηγητές κ. Θ. Βασιλόπουλο και Γ. Κερλή.

Αποφοιτά  με πτυχίο καλλιτεχνικών και θεωρητικών σπουδών με οκτώ επαίνους και ένα βραβείο για τις σχεδιαστικές επιδόσεις της, για πραγματοποίηση αφίσας, για φιλοτέχνηση προτομής, για την εργασία της στην γυψοτεχνία και χαλκοχυτική, καθώς και βραβείο για μακέτα σκηνικών αρχαίου θεάτρου.

Έχει διδάξει για τρία χρόνια (1977-1980) σχέδιο σε υποψήφιους σπουδαστές για το Πολυτεχνείο και την Α.Σ.Κ.Τ., συνεργαζόμενη με τον ζωγράφο Βρασίδα Βλαχόπουλο.

Το 1981 με υποτροφία του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. αναχωρεί για σπουδές στο Παρίσι, όπου μαθητεύει σε ειδική σχολή “Σχεδίου- Κοσμήματος” και συγχρόνως παρακολουθεί το εργαστήριο σχεδίου της ECOLE NATIONALE SUPERIEURE DES BEAUX ARTS με καθηγητές τους GILI και ΙSCAN.

Κατόπιν το 1983 με “Υποτροφία Εσωτερικού” του Ι.Κ.Υ. για τρία χρόνια, πραγματοποιεί μελέτες με θέμα τα γλυπτά των αετωμάτων του Ναού του Διός στην Αρχαία Ολυμπία.

Από το 1986 εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας εικαστικών τεχνών.

Έχει λάβει μέρος σε 74 ομαδικές εκθέσεις  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τις οποίες έχουν οργανώσει : το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, ο Σύλλογος Γλυπτών και άλλοι φορείς.

Έχει φιλοτεχνήσει εμβλήματα και μετάλλια σε είκοσι Δήμους, μεταξύ των οποίων: Αρχαίας Ολυμπίας , Πύργου, Αλίφειρας, Ιλίου, Νέστορος, Πορταριάς , Στραταίων, Πολυδάμαντος (Φάρσαλων), κ.ά.

Έχει σχεδιάσει πλέον των πεντακοσίων (500) αρχαίων ανασκαφικών αντικειμένων σε μουσεία της Ελλάδος, για εργασίες των αρχαιολόγων-εφόρων της Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων και διευθυντριών του Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας : κ. Ξένιας Αραπογιάννη και κ.Γεωργίας Χατζή.

Γλυπτά της, έργα και σχέδια, υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Έως  και σήμερα έχει φιλοτεχνήσει προτομές και μνημεία που έχουν τοποθετηθεί σε 33 δημόσιους χώρους (πλατείες),μεταξύ των οποίων :

Προτομή του Μητροπολίτη Ηλείας Αθανασίου στην κεντρική πλατεία του Πύργου (1996),προτομές των αρχαιολόγων Κάρλ Μπλέγκεν και Σπ. Μαρινάτου στο αρχαιολογικό μουσείο στη Χώρα  Μεσσηνίας (1993-1995), μνημεία Ηρώων και  Αντίστασης στον δήμο Κοσκινά και δήμο Βαρθολομιού (1996), προτομές του Γ. Γεννηματά (1998) και Α. Παπανδρέου (1999) σε ομώνυμες πλατείες στο Ίλιον, προτομή του Ιάπωνα φιλόσοφου Κέιζυ Κοκούμπου στο αίθριο του δημαρχείου της Αρχαίας Ολυμπίας (2002),

”Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού” σε ομώνυμη πλατεία της Νέας Σμύρνης (2003) και επίσης “Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού ” στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην  Θεσσαλονίκη  το Μάιο του 2006, προτομή του τέως Δημάρχου Πύργου Γιώργου Δημητρακόπουλου στον Πύργο το Μάιο του 2006, την προτομή του Κ. Παλαμά σε ομώνυμη πλατεία του δήμου Περιστερίου το Μάρτιο του 2007, προτομή του εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Παπάφη στο “Παπάφειο Ίδρυμα ” στη Θεσσαλονίκη τον  Ιανουάριο του 2008, « Μνημείο οικογενείας Καρατζογιάννη» στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι 2010,   κ.  ά.

Η συμμετοχή της, σε γλυπτικούς διαγωνισμούς, της έχει αποφέρει έως τώρα, δεκαεννέα βραβεία και επαίνους.

Έχει κάνει πολλές ομιλίες για την τέχνη και τον πολιτισμό και το ψηφιακό κανάλι της  Ε.Τ.1 τον Ιούνιο του 2006 έχει προβάλλει το έργο της, καθώς και άλλα ιδιωτικά κανάλια παλαιότερα.

Είχε εκλεγεί γραμματεύς της Ένωσης Πτυχιούχων Α.Σ.Κ.Τ. (1983-1988). Επίσης, είχε διατελέσει για αρκετά έτη  έφορος  γλυπτικής και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Τ.Ε. (Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδος 1988-2003), καθώς επίσης έχει εκλεγεί επανειλημμένως  μέλος κριτικής επιτροπής (1987,1999,2001,2003,2005,2007).

*Είναι γραμματεύς στο Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος

———————————————-

*Ο παππούς της Παντολέων Βάλβης γεννήθηκε στην Ιερή πόλη του Μεσολογγίου και ήταν απόγονος μεγάλης ιστορικής οικογένειας που προσέφερε πολλά κατά τη διάρκεια των αγώνων του Έθνους το 1821.

*Πρόγονοι υπήρξαν οι Ζηνόβιος-Ζαφείριος Βάλβης (1800-1886) και ο αδελφός αυτού Δημήτριος Βάλβης (1814-1892).

Αμφότεροι διετέλεσαν πρωθυπουργοί της Ελλάδος.

Η αδελφή του Παντολέοντος Βάλβη,  Μαρία Βάλβη, νυμφεύθηκε τον εθνικό ποιητή Κωστή Παλαμά.

Σύζυγος του Π. Βάλβη και γιαγιά της, Ελ. Βάλβη, υπήρξε η Μελπομένη Λασκαρίδου, της οποίας ο πατέρας Λάσκαρις Λασκαρίδης, καταγόταν από την βυζαντινή οικογένεια του οίκου των Λασκάρεων.

Αδελφή της Μελπομένης ήταν η Σοφία Λασκαρίδου, η πρώτη γυναίκα  που εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Η εισδοχή της επιτεύχθηκε, μετά από την παράκλησή της, το 1903 στο βασιλέα Γεώργιο Α΄, να ψηφίσει διάταγμα, ώστε να φοιτούν και οι γυναίκες στην σχολή καλών τεχνών.

Αδελφή της Μελπομένης ήταν επίσης  και η Ειρήνη Λασκαρίδου, ιδρύτρια του οίκου τυφλών στην Καλλιθέα.

(βλ. λεξικό Ελευθερουδάκη)

©Typologos.com 2011