Ακης Γεροντακης

 Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα.

Σπούδασε βιολί, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Κρατικό Ωδείο Βορείου Ελλάδος (1962-1975), ενώ μετά τις στρατιωτικές του, υποχρεώσεις σπούδασε σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στο Ωδείο της Γενεύης (1978-1982). Φοίτησε στη Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1974-1976).

Διετέλεσε Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης, Καλλιτεχνικός διευθυντής των μουσικών συνόλων της Ε.Ρ.Τ.- 3 και αρχιμουσικός της ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ.-3, αρχιμουσικός της Ορχήστρας Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής του Εργαστηρίου Αισθητικής Παιδείας του Υπουργείου Παιδείας (1991-2003).

Είναι επικεφαλής του μουσικού εργαστηρίου Ελληνικής μουσικής του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Καλαμαριάς και καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Καλαμαριάς (2000 έως και  σήμερα).

Εκτός από όλες σχεδόν τις Ελληνικές ορχήστρες έχει διευθύνει πολλές ορχήστρες χωρών της Ευρώπης ως guest conductor.

Διετέλεσε συνεργάτης του Ωδείου Βορείου Ελλάδος στο γνωστικό αντικείμενο της σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας και διευθυντής σπουδών της Πρότυπης Σχολής Θεάτρου και της Σχολής Έντεχνου Τραγουδιού.

Διδάσκει ακόμη Σύνθεση για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Είναι κάτοχος 10 διεθνών βραβείων και 22 τιμητικών διακρίσεων (από Ελληνικούς και διεθνείς φορείς και οργανισμούς).

Επί σειρά ετών, υπήρξε μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Μουσικής επιτροπής του ίδιου θεσμού. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Δημοτικών Ωδείων του Δήμου Θεσσαλονίκης και μέλος της εφορευτικής επιτροπής του Κέντρου Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας με την δις εβδομαδιαία εκπομπή «Το Ελληνικό έντεχνο λαϊκό τραγούδι». Διετέλεσε ενορχηστρωτής και πιανίστας της εβδομαδιαίας μουσικής τηλεοπτικής εκπομπής της Ε.Ρ.Τ.- 3 «Στίχοι μετά μουσικής».

 Έχει γράψει μουσική για Θέατρο, μπαλέτο, κινηματογράφο καθώς και πολλά τραγούδια για την Ελληνική και Ξένη δισκογραφία.

Με θέμα «Το Ελληνικό τραγούδι» έχει δώσει πάνω από 60 διαλέξεις σ’ όλη τη χώρα καθώς και σειρά διαλέξεων – εισηγήσεων σε συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες με θέματα «Το Δημοτικό τραγούδι – Η αναγκαιότητα της μουσικής του καταγραφής σε παρτιτούρα και η εξέλιξη του στην νέα χιλιετία», «η Ελληνική μουσική από την αρχαιότητα έως και σήμερα», «Μουσική και περιβάλλον» & «Μουσική και Αρχιτεκτονική σύνθεση».

Ως επισκέπτης καθηγητής, δίδει σειρά διαλέξεων – μαθημάτων στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ στο μάθημα «2Σ1²² Κτίριο 1» με θέμα «Μουσική και Αρχιτεκτονική σύνθεση», συμμετέχοντας στη 5μελή διδακτική ομάδα με επικεφαλής τους καθηγητές Αρχιτεκτονικής Σαράντη Ζαφειρόπουλο και Κυριακή Τσουκαλά.

Είναι μόνιμος κάτοικος του Δήμου Καλαμαριάς, παντρεμένος με την Αρχιτέκτονα Μηχανικό Βάλια Ελευθεριάδου και πατέρας 2 παιδιών του Αριστοτέλη Αρχιτέκτονα μηχανικού με master στο Musical  και της Ελίζας, τελειόφοιτης Αρχιτεκτονικής και σπουδάστριας στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Διδάσκει μουσική και θεατρικό τραγούδι στις Ανώτερες σχολές Δραματικής τέχνης του Ροντίδη και του Βουτσινά στη Θεσσαλονίκη.

©Typologos.com 2011