Η ΝΟΡΒΗΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ TYPOLOGOS.COM
Η ΝΟΡΒΗΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Από το http://fashionart-lover.blogspot.gr/ των δημοσιογράφων –ηθοποιών- σεναριογράφων –σκηνοθετών, Γιάννη Κυφωνίδη και Κωνσταντίνου Ρόδη.
Ανάμεσα στους νεκρούς του Πολυτεχνείου είναι και η Νορβηγίδα Toril Margrethe Engeland του Per Reidar , 22 ετών, φοιτήτρια από το Molde της Νορβηγίας (φωτογραφία).
Στις 16.11.1973 και γύρω στις 11.30 το βράδυ τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» και αργότερα στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
Τότε αρχικά είχε αναφερθεί από την αστυνομία ως «Αιγυπτία Τουρίλ Τεκλέτ» και η παρεξήγηση –παρανόηση αυτή υπάρχει ακόμη σε κάποιους «καταλόγους νεκρών».
Σύμφωνα με μαρτυρίες, το βράδυ εκείνης της Παρασκευής κι ενώ βρισκόταν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, δυο χιλιόμετρα μακριά από το χώρο του Πολυτεχνείου, πυροβολήθηκε από το στρατό.
Είχε επισκεφθεί την Αθήνα για λίγες μέρες από τη Ρώμη , όπου βρισκόταν το προηγούμενο διάστημα.
Δε συμμετείχε στην φοιτητική εξέγερση, απλώς επέστρεφε σπίτι της από τον κινηματογράφο όταν χωρίς καμία προειδοποίηση, δέχθηκε τις θανάσιμες ριπές.
Θα έμενε ακόμα δυο μέρες στην Αθήνα προτού επιστρέψει στη Ρώμη για να συνεχίσει τις σπουδές της.
Παρά το γεγονός ότι δε συμμετείχε στην εξέγερση, ωστόσο συμβολίζει την προσφορά και συμπαράσταση των Σκανδιναβικών λαών και των λαών του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Βορρά ενάντια στη Χούντα και το καθεστώς των Συνταγματαρχών.
©Typologos.com 2012. Ευχαριστούμε πολύ το http://fashionart-lover.blogspot.gr/ και τους φίλους- συναδέλφους, Γιάννη Κυφωνίδη και Κωνσταντίνο Ρόδη για την παραχώρηση του υλικού.
ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΑ. Παρά το γεγονός ότι δε συμμετείχε στην εξέγερση, ωστόσο συμβολίζει την προσφορά και συμπαράσταση των Σκανδιναβικών λαών και των λαών του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Βορρά ενάντια στη Χούντα και το καθεστώς των Συνταγματαρχών.
Από που και ως που αυτά τα παραπάνω γραφούμενα θεωρούνται συμμετοχή των Σκανδιναυικών χωρών ενάντια στην χούντα. Μια άτυχη ήταν που επιστρέφοντας από σινεμά για το σπίτι της πέρασε από κακό σημείο και την πάτησε. Καταλαβαίνω αν αυτό συνέβαινε εφ’οσον συμμετείχε ομού μετά των υπολοίπων φοιτητών αλλά δεν έγινε έτσι. Από σινεμά επέστρεφε η κοπέλλα και στο σπίτι της πήγαινε όταν ένας την σημάδεψε γιατί δεν κατάλαβε. (Μαζί με τα ξερά κάηκαν και χλωρά που λένε) Μην το γενικεύουμε όμως σε διεθνή συμμετοχή. Λίγη σοβαρότητα στο τι γράφετε
Αγαπητέ κύριε Μασαλή,
Ως αρχισυντάκτης του https://www.typologos.com θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω μαζί σας και θα σας πω μόνο αυτό: Η ιστορία είναι γεμάτη από το αίμα αθώων ανθρώπων, τους οποίους κάποιοι στοχοποιούν. Ο πυροβολισμός της Νορβηγίδας φοιτήτριας δεν ήταν “τυχαίος” . Εάν δείτε τα περισσότερα θύματα σε τέτοιες καταστάσεις θα καταλάβετε πως ήταν αθώοι, που χτυπήθηκαν. Έτσι, δυστυχώς γράφεται η ιστορία με το αίμα των αθώων