Η εφαρμογή των νόμων κατά ΟΑΕΔ σε βάρος των οικογενειών Ανθρώπων με ειδικές ανάγκες

Του Τάκη Αλεξανδράκη, http://takisalexandrakis.blogspot.gr/

13:05:41,06/11/2018
O Tάκης Αλεξανδράκης γράφει για την εφαρμογή των νόμων σε ότι αφορά στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες

Στις 31/05/2018 έληξε η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη δημόσια πρόσκληση Νο 4/2018. Αυτή αφορούσε στη διαδικασία κατάρτισης του πίνακα κατάταξης, για την προώθηση της πλήρους απασχόλησης, 5.066 ανέργων μέσω προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  και στις Αποκεντρωμένες διοικήσεις, για την αντιπυρική προστασία των δασικών  οικοσυστημάτων της χώρας.

Η συγκεκριμένη πρόσκληση,  η οποία υπογράφεται από τη  Διοικήτρια του Ο.Α.Ε.Δ.  με αρ. Πρωτ.3324, παραβαίνει το Ν. 2643/1998.

Σε αυτόν καθορίζονται σαφώς οι κατηγορίες που μοριοδοτούνται επιπλέον λόγω αναπηρίας του υποψηφίου, αλλά και όσων αντλούν προστασία από την αναπηρία συγγενικού προσώπου τους.

Στην εν  λόγω πρόσκληση η προσαύξηση λόγω αναπηρίας αποδίδεται μόνο όταν ο υποψήφιος είναι Άνθρωπος με Ειδικές Ανάγκες και όταν ο υποψήφιος είναι γονέας τέκνου με Ειδικές Ανάγκες.

Στην κατά Ο.Α.Ε.Δ. εφαρμογή έχουν εξαφανιστεί όλες οι λοιπές κατηγορίες που ο νόμος ορίζει ως μοριοδοτούμενες λόγω αναπηρίας συγγενικού τους προσώπου.

Συνεπώς δε μοριοδοτούνται όσοι αντλούν προστασία από την αναπηρία αδερφού, γονέα ή συζύγου. Θα μπορούσε κάποιος καλοπροαίρετα να υποθέσει ότι έγινε ένα λάθος κατά τη διαδικασία καταγραφής της πρόσκλησης,  το οποίο ατυχώς διέφυγε της προσοχής όλων των αρμοδίων υπαλλήλων.

Γι’ αυτό προσπάθησα με συνεχείς επικοινωνίες με το Υπουργείο Εργασίας, τον Ο.Α.Ε.Δ.  και το γραφείο Κοινωνικών Θεμάτων Πρωθυπουργού να επισημάνω το πρόβλημα και να προκαλέσω τη  συμπλήρωση της πρόσκλησης, με όλες τις νόμιμα προβλεπόμενες από το νόμο κατηγορίες ωφελούμενων.

Η προσπάθεια μου, απέβη άκαρπη. Διαπιστώνω πως τείνει να γίνει συστηματική η παράβλεψη των δικαιωμάτων των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες ακόμη και των προστατευόμενων από το νόμο, γιατί ανάλογο σφάλμα έχει πραγματοποιηθεί σε αντίστοιχη πρόσκληση κοινωφελούς χαρακτήρα του 2015.

Τότε είχαν τεθεί εκτός μοριοδότησης όλες οι κατηγορίες των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες. Η έντονη διαμαρτυρία του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας και η συντονισμένη προσπάθεια δημοσιοποίησης του θέματος, στην οποία καθοριστικό ρόλο έπαιξε η  «Πρωινή Ενημέρωση»  της τηλεόρασης του ALPHA με το  Σπύρο Χαριτάτο, η Διοικήτρια του Ο.Α.Ε.Δ.  παραδέχτηκε στον αέρα της εκπομπής το σφάλμα και το επιδιόρθωσε στην επόμενη πρόσκληση κοινωφελούς χαρακτήρα.

Είναι θλιβερό το 2018 να πρέπει να μελετάμε ως δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω τις προσκλήσεις και να εντοπίζουμε πρόδηλα σφάλματα που κινούνται στην ίδια συνιστώσα. Την παράνομη απομείωση των δικαιωμάτων των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες και της ελάχιστης προστασίας που λαμβάνουν οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους.

Το ερώτημα είναι:  «Επιτέλους ποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτή τη συστηματική επίθεση; Πότε θα υπάρξει αντίδραση;».

©Typologos.com 2018

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

eighteen + four =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.