«Η επανάσταση της Street-Art»

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ STREET ART

Της Σοφίας Σοφικίτη

Πώς θα σας φαινόταν αν στη στάση του λεωφορείου ή στους τοίχους του υπογείου σιδηροδρόμου τη θέση των διαφημίσεων, καταλάμβαναν εικαστικές δημιουργίες καλλιτεχνών; «Εκπληκτικά πρωτότυπο!», θα έλεγε κανείς.

Στα μέσα Μαΐου 40 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο με συνολικά 365 δημιουργήματα πέρασαν στην αντεπίθεση, συμμετέχοντας στο φετινό “Brandalism Takeover”. Ετυμολογικά ο όρος προκύπτει από τα σύνθετα “brand” (= φίρμα) και “vandalism” (= βανδαλισμός).  Πρόκειται για μια νέα κίνηση που, με το δικό της μοναδικά δημιουργικό τρόπο, «αποκαθηλώνει» τις πομπώδεις διαφημίσεις από τα ταμπλό των δημοσίων χώρων και τις αντικαθιστά με αφίσες έργων τέχνης, φιλοτεχνημένων αποκλειστικά για την εν λόγω δράση. Το καθαρά εμπορικό μεταμορφώνεται σε πινελιές τέχνης… λες και γίνεται αναδάσωση!

8K7A3109

 

8K7A3085

 

Με αφορμή τον καταιγισμό εικόνων και λεκτικών μηνυμάτων που κατακλύζουν στις μέρες μας τους δημόσιους χώρους και κύριο ερώτημα το βαθμό στον οποίο ο βομβαρδισμός των αμέριμνων περαστικών με διαφημιστικά μηνύματα αποτελεί θεμιτή μέθοδο προσέλκυσης πελατών, ολιγομελείς ομάδες πολιτών «βγήκαν έξω» και μετέτρεψαν τους γκρίζους δρόμους δέκα πόλεων του Ηνωμένου Βασιλείου σε υπαίθριες εκθέσεις εικαστικής έκφρασης.

Γλασκόβη, Εδιμβούργο, Λίβερπουλ, Λιντς, Λονδίνο, Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ, Μπράιτον, Μπρίστολ και Οξφόρδη ήταν οι τυχερές πόλεις που δέχτηκαν την πολύχρωμη… «επίθεση» της τέχνης του δρόμου (ή αλλιώς street-art), μεταφέροντας μηνύματα αφύπνισης. Το θέμα δεν ήταν ένα αλλά πολλά και πολυδιάστατα. Ο υπερκαταναλωτισμός και η περιβαλλοντολογική επιβάρυνση, τα πεπερασμένα μεν, ισχύοντα δε στερεότυπα των δύο φύλων, το «μεγάλο κεφάλαιο» και τα χρέη, η δαιμόνια κυριαρχία της διαφήμισης και το δικαίωμα της ελευθερίας στην πόλη ήταν τα σύγχρονα ζητήματα που επέλεξαν να θέσουν οι δημιουργοί μέσα από τα έργα τους.

Paul_I_Hashtag_day_London

 

8K7A3079

 

Μόλις το 2012 δύο νέοι που κουράστηκαν να αντικρίζουν την υπερπληθώρα των διαφημίσεων αποφάσισαν να «κατεβάσουν» 36 διαφημιστικές αναρτήσεις σε πέντε πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Δύο χρόνια μετά η ιδέα έχει διαδοθεί και πλέον υπάρχουν 16 ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται ουσιαστικά για «μια επανάσταση ενάντια στον «οπτικό βιασμό» που γιγαντώνεται από τα μέσα ενημέρωσης και τους μεγιστάνες της διαφήμισης, ασκώντας έντονη πίεση μέσα από την ανάρτηση μηνυμάτων στους δημόσιους χώρους και τη σημασία τους. Μηνύματα που διατηρούν αναλλοίωτα τα αισθήματα της ανασφάλειας, της δυστυχίας και του εθισμού στις αγορές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο site του “Brandalism”.

Αξιόλογο είναι το γεγονός πως κανένα από τα έργα δεν φέρει την υπογραφή του καλλιτέχνη που το εμπνεύστηκε καθώς, όπως τονίζουν οι συμμετέχοντες, στόχος τους είναι η αποφόρτιση του αστικού τοπίου από τις γιγαντιαίες αναρτήσεις των εταιρειών και όχι η προβολή με σκοπό το ίδιον όφελος.

8K7A3134

 

Ο εναλλακτικός αυτός τρόπος διατύπωσης της αντίθεσης του κοινού εντυπωσιάζει και θέτει ίσως τις βάσεις για μια νέα μορφή διαμαρτυρίας και αντίστασης. Δείχνει το δρόμο προς τις αλλαγές όπου οι πολίτες γίνονται εθελοντές για τον καθένα ξεχωριστά μα παράλληλα για όλους μαζί. Ευχή των εμπνευστών είναι το πνεύμα της ιδέας να μεταλαμπαδευθεί ξεπερνώντας τα σύνορα της χώρας. Είδομεν!

Ο… «βανδαλισμός» που στόχο έχει τα διάφορα έντυπα brands ξεκινά τα πρώτα του βήματα και αφήνει ευχάριστα έκπληκτους τους περαστικούς δέκα πόλεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί: 

Brandalism 2014: 40 street artists, 10 cities, 2 days, 365 ad takeovers

*Επίσημος ιστότοπος: http://www.brandalism.org.uk/

 

©Typologos.com 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.