«Η Εξερεύνηση του Διαστήματος» θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2013 στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου στην Αθήνα

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Tα ρεπορτάζ του www.typologos.com

«Η Εξερεύνηση του Διαστήματος» θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2013 στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου στην Αθήνα

Του Νίκου ΜόσχοβουΗ εποποιία της εξερεύνησης του διαστήματος παρουσιάζεται στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου

Η εποποιία της εξερεύνησης του διαστήματος παρουσιάζεται στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου

Εκεί στο διάστημα, στα πέρατα του σύμπαντος μας «ταξιδεύει» η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2013 στην Αθήνα!

Κάθε Σαββατοκύριακο ( από τις 2 Φεβρουαρίου έως και  τις 31 Μαρτίου  του 2013), λοιπόν, θα μπορούν οι επισκέπτες- επισκέπτριες κάθε ηλικίας να δουν την  ενότητα «Η Εξερεύνηση του Διαστήματος».

Μεταξύ άλλων, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν διάφορα πειράματα, ένα διαδραστικό Εργαστήρι για  τα παιδιά και μια διαδραστική Αφήγηση. Ακόμη, διάφοροι ερευνητές θα μιλήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα του Διαστήματος.

Η εποποιία της εξερεύνησης του διαστήματος παρουσιάζεται στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου

Πιο συγκεκριμένα, στην ενότητα  «Η Εξερεύνηση του Διαστήματος»  θα γίνεται η  επίδειξη Πειραμάτων με τίτλο «Οδηγός επιβίωσης για αστροναύτες» κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος μια και μισή – δύο και δέκα το  μεσημέρι του κάθε Σαββατοκύριακη.

Η δράση  προτείνεται για παιδιά ηλικίας  άνω των 8 ετών και ενήλικες, ενώ περιλαμβάνει τα εξής:

Αυτή τη φορά η βαλίτσα θα πάει μακριά! Η ομάδα των πειραμάτων μελετά σε βάθος τα διαστημικά ταξίδια.

Τι καύσιμα χρησιμοποιούν οι πύραυλοι για να εκτοξευθούν στο Διάστημα; Μπορεί κάποια από αυτά να βρίσκονται στην κουζίνα μας; Τι είναι η βαρύτητα και πώς επηρεάζουν οι αλλαγές της,  τους αστροναύτες;

Δοκιμάστε να προστατεύσετε ένα διαστημόπλοιο από την υψηλή θερμοκρασία κατά την επιστροφή του στη Γη.

Επίσης, μάθετε για τις εξωφρενικές ταχύτητες ενός διαστημικού περιπάτου και πώς θα αντιμετωπίζεται η δίψα στο διαστημόπλοιο, όπου τίποτα δεν πάει χαμένο!

Τις ώρες τρεις και μισή το  μεσημέρι- πέντε το απόγευμα  του κάθε Σαββατοκύριακου θα γίνεται το διαδραστικό Εργαστήρι: «Εκτόξευση τώρα!» για παιδιά ηλικίας  από 7 έως  και 10 ετών.

Πρόκειται για μια   δραστηριότητα  που στοχεύει στην εξερεύνηση του Διαστήματος κι απευθύνεται  σε όσους-ες  λατρεύουν την περιπέτεια! Τα  παιδιά  αναλαμβάνουν να οργανώσουν   ομάδες  για μία αποστολή στο Διάστημα! Αφετηρία θα είναι  ο πλανήτης Γη.

Κάθε ομάδα θα στοχεύσει να ταξιδέψει σ’  έναν από τους 9 πλανήτες. Με οδηγό τη φαντασία οργανώνουν το ταξίδι και  παρουσιάζουν ύστερα την αποστολή του, ενώ  κατασκευάζουν τον δικό τους πύραυλο καθώς  και τον εκτοξεύουν!

Από τις πεντέμισι έως και τις έξι και μισή το απόγευμα του κάθε Σαββατοκύριακου θα πραγματοποιείται η διαδραστική αφήγηση, με τίτλο: «Διάστημα: ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο», που  προτείνεται για παιδιά ηλικίας  άνω των 12 ετών, καθώς  και ενήλικες.

Η αφήγηση εξελίσσεται ως εξής:

Όταν ήμασταν μικρά παιδιά, θέλαμε να γίνουμε αστροναύτες και ταξιδεύαμε με τη φαντασία μας,  στο Σύμπαν.

Η φαντασία οδήγησε τον άνθρωπο να δει τι συμβαίνει στα πιο μακρινά άστρα, να συλλέξει πληροφορίες από κόσμους μακρινούς και να στείλει πυραύλους στο Διάστημα.

Τα παιδιά λαμβάνουν μέρος σε μια διαδραστική αφήγηση και  ακούν για την προσπάθεια του ανθρώπου να κατακτήσει το Άγνωστο. Ποιοι ήταν, άραγε,  αυτοί που είδαν και πήγαν πιο μακριά με μόνα όπλα τους τη φαντασία, καθώς και τη δίψα για γνώση;

Αξίζει  να σημειωθεί ότι για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση,  αλλά οι επισκέπτες- επισκέπτριες μπορούν  να τις παρακολουθήσουν με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης, το οποίο είναι ημερήσιο.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Διαδραστικής  Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας, σε  περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το πανόραμα της Διαδραστικής Έκθεσης

Το πανόραμα της Διαδραστικής Έκθεσης

Στο πλαίσιο της εκθεσιακής δράσης για το διάστημα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες ερευνητών, οι οποίες  προτείνονται για παιδιά  ηλικίας  άνω των 13 ετών και ενήλικες.

Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης  θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις ομιλίες  για τις οποίες θα είναι ελεύθερη η είσοδος.

Στις 8 το βράδυ  του Σαββάτου  2 Φεβρουαρίου του 2013 θα μιλήσει ο διδάκτορας Ηλιακής Φυσικής και Φυσικής Πλάσματος του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δρ. Μανώλης  Γεωργούλης, με τίτλο: «Διαστημικός Καιρός: Γένεση και Πρόγνωση των Επιδράσεών του στο Ηλιακό Σύστημα».

«Το διαστημικό περιβάλλον από τον Ήλιο στη Γη, έως και τα εξώτατα όρια του Ηλιακού μας Συστήματος, κάθε άλλο παρά στατικό είναι.

Αντίθετα, χαρακτηρίζεται από συνεχή και μεταβλητό «άνεμο», καθώς και από αιφνίδιες «καταιγίδες». Πρόκειται για τον «διαστημικό καιρό», όρος ο οποίος έχει επικρατήσει διεθνώς την τελευταία δεκαπενταετία», θα πει ο Δρ. Γεωργούλης,  που θα προσπαθήσει να ιχνηλατήσει τα μονοπάτια του διαστημικού καιρού αρχής γενόμενης από τη γένεση του φαινομένου έως και την επίδραση αυτού στα σώματα του Ηλιακού Συστήματος.

«Η πρόγνωση του διαστημικού καιρού είναι μια επιστήμη σε νηπιακή ηλικία. Συνδυάζει την αιχμή του δόρατος της σύγχρονης ηλιακής και διαστημικής φυσικής με τις προχωρημένες έννοιες στατιστικής τεκμηρίωσης, καθώς  και της  θεωρίας τωβ πιθανοτήτων», θα τονίσει ο  Δρ. Γεωργούλης.

Στις 8 το βράδυ της  Κυριακής  10 Φεβρουαρίου θα μιλήσει η διδάκτορας Αστροφυσικής – ειδική στη Ραδιοαστρονομία, της Σχολής  Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Δρ. Νεκταρία  Γκιζάνη με τίτλο: «Η εξερεύνηση της απόκοσμης κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου».

«Με τα μάτια μας και με ένα οπτικό τηλεσκόπιο βλέπουμε σχεδόν σκοτεινό τον χώρο (υπόβαθρο) ανάμεσα στα αστέρια, καθώς  και στους γαλαξίες.

Ένα σχετικά ευαίσθητο ραδιοτηλεσκόπιο-  όμως-  αποκαλύπτει μια αμυδρή, οπτικά αόρατη λάμψη, που μάλιστα είναι και σχεδόν ομοιόμορφη προς όλες τις διευθύνσεις της παρατήρησης.

Η ακτινοβολία αυτή δεν προέρχεται από τα αστέρια, τους γαλαξίες ή οποιοδήποτε άλλο ουράνιο ή επίγειο σώμα και ανιχνεύεται στη μικροκυματική περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

Είναι η Κοσμική Μικροκυματική Ακτινοβολία Υποβάθρου. Ερμηνεύεται ως ο απόηχος της Μεγάλης Έκρηξης, του αποκαλούμενου  Big Βang, που φαίνεται να σηματοδότησε τη γέννηση του Κόσμου  πριν  από 13.77 δισεκατομμύρια χρόνια.

Στην παγερή (-270.15ᵒC) αυτή ακτινοβολία είναι βουτηγμένο το υλικό και «σκοτεινά» υλικό μας Σύμπαν», θα εξηγήσει η  Δρ. Νεκταρία  Γκιζάνη.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Διαδραστική Έκθεση μπορούν οι ενδιαφερόμενοι-ες  να αναζητήσουν  στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου:

 http://www.eugenfound.edu.gr

©Typologos.com 2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.