Η εξάπλωση του Σακχαρώδη Διαβήτη έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο!
Η εξάπλωση του Σακχαρώδη Διαβήτη έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο.
Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Τσουφλίδης
Website: http://www.tsouflidis.gr/

O πρόεδρος της ΔΕΒΕ – παθολόγος-διαβητολόγος, επίκουρος καθηγητής Νοσηλευτικής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, Κ.Καζάκος (Αριστερά) και ο γενικός γραμματέας- παθολόγος-διαβητολόγος του Διαβητολογικού Κέντρου «Αρεταίος»- επιστημονικός διευθυντής της Κλινικής «Θέρμη» της Θεσσαλονίκης, Ε.Πάγκαλος (Δεξιά).Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης, http://www.tsouflidis.gr/
Η εξάπλωση του Σακχαρώδη Διαβήτη έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο!
Τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Σακχαρώδη Διαβήτη δείχνουν ότι ο αριθμός των πασχόντων ξεπέρασε τα 360 εκατομμύρια, ενώ αναμένεται κατά την επόμενη 20ετία να φθάσει στα 550 εκατομμύρια!
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 900.000 άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη, ενώ υφίστανται και αρκετοί που πάσχουν από αυτόν και δεν το γνωρίζουν. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα αδιακρίτως φύλου ή εθνικότητας.
O όρος διαβήτης διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Έλληνα ιατρό της αρχαιότητας τον Αρεταίο τον Καπαδόκη, που έζησε τον 2ο μ.Χ. αιώνα και ο οποίος θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος γιατρός μετά από τον Ιπποκράτη , καθώς και το Γαληνό.
Η ορολογία προέρχεται από το ρήμα «διαβαίνω» που σημαίνει «περνώ» και αναφέρεται στο πέρασμα του νερού στα ούρα, καθώς και στην πολυουρία.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τις κακές διατροφικές συνήθειες και την μειωμένη σωματική δραστηριότητα, αποτελούν τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που θα οδηγήσουν ταχύτερα στην εκδήλωση της παχυσαρκίας, καθώς και του Σακχαρώδη Διαβήτη.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 που εμφανίζεται συνήθως στους ενήλικες, μπορεί να διαγνωστεί σε μια τυχαία εξέταση αίματος, γιατί πολλές φορές δεν συνοδεύεται από κανένα σύμπτωμα και μάλιστα σε έναν σημαντικό αριθμό από τους νέους διαγνωσθέντες, διαπιστώνονται κατά τη διάγνωση και σοβαρές επιπλοκές.
Αυτό δείχνει τον σημαντικό ρόλο του προληπτικού ελέγχου, που θα πρέπει να συστήνεται σε όλα τα παχύσαρκα άτομα, στα άτομα με υπέρταση ή διαταραχές των λιπιδίων καθώς επίσης και στα άτομα με κληρονομικό ιστορικό Σακχαρώδη Διαβήτη και ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών.
Οι σωστές διατροφικές συνήθειες μαζί με την καθημερινή 30λεπτη σωματική άσκηση αποτελούν τα σημαντικότερα μέσα για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Τα τελευταία χρόνια ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει ακόμη και τα παιδιά!
Όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα μπορεί αυτά να είναι η συχνοουρία, η πολυουρία, η πολυφαγία, η πολυδιψία, η απώλεια βάρους, η θολή όραση και οι συχνές λοιμώξεις. Πολλές φορές- όμως – δεν υφίστανται καθόλου συμπτώματα και η διάγνωση τίθεται μετά από έναν έλεγχο ρουτίνας.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί την πρώτη κατά σειρά αιτία τύφλωσης, τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας και μη τραυματικού ακρωτηριασμού των κάτω άκρων.
Ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πολλαπλάσιος, σε σχέση με τα άτομα που δεν εμφανίζουν τον διαβήτη.
Συχνά τα άτομα με διαβήτη και έμφραγμα του μυοκαρδίου δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα –σιωπηλή ισχαιμία του μυοκαρδίου- εξ αιτίας της νευροπάθειας, που μπορεί να τους συνοδεύει.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απουσιάζει ο θωρακικός πόνος και το ανυποψίαστο άτομο να εκτεθεί σε ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο.
Η οικονομική διάσταση του διαβήτη αποτελεί αντικείμενο συζήτησης κατά τα τελευταία χρόνια. Το άμεσο κόστος για την αντιμετώπιση του διαβήτη στην Ελλάδα , με μέτριους υπολογισμούς φθάνει στα 1300 ευρώ το χρόνο ανά άτομο.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι τα άτομα με αρρύθμιστο διαβήτη κοστίζουν 60% περισσότερο από τα καλά ρυθμισμένα άτομα (1570 ευρώ έναντι 983 ευρώ το χρόνο).
Το κόστος που αφορά στη φαρμακευτική αγωγή είναι μικρό και το μεγαλύτερο μέρος αυτού συσχετίζεται με την νοσηλεία, καθώς και την ενδονοσοκομειακή αντιμετώπιση των σοβαρών επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη.
Ο διαβήτης θεωρείται σήμερα μια Παγκόσμια απειλή. Ο τίτλος της καμπάνιας της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Σακχαρώδη Διαβήτη (IDF), την τελευταία πενταετία είναι η «Εκπαίδευση και η Πρόληψη» .
Το σλόγκαν είναι το εξής: «Προστατέψτε το μέλλον μας». Αυτό, λοιπόν, το μέλλον των ατόμων με διαβήτη οφείλουν όλο-ες να το προστατεύσουν με κάθε τρόπο.
Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνέντευξη τύπου της Διαβητολογικής εταιρείας Βορείου (ΔΕΒΕ) και στην οποία μίλησαν ο πρόεδρος – παθολόγος-διαβητολόγος, επίκουρος καθηγητής Νοσηλευτικής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, Κ.Καζάκος και ο γενικός γραμματέας- παθολόγος-διαβητολόγος του Διαβητολογικού Κέντρου «Αρεταίος»- επιστημονικός διευθυντής της Κλινικής «Θέρμη» της Θεσσαλονίκης, Ε.Πάγκαλος.
Η συνέντευξη τύπου δόθηκε με αφορμή το 27ο Ετήσιο Συνέδριο της ΔΕΒΕ, που πραγματοποιείται στις 14-16 Νοεμβρίου του 2013 στο Grand Hotel Palace της Θεσσαλονίκης.
Η θεματολογία των εργασιών καλύπτει όλα τα θέματα αιχμής που αφορούν στο Σακχαρώδη Διαβήτη και τις σοβαρές επιπλοκές του.
Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα θέματα, που θα συζητηθούν, είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης στο σακχαρώδη διαβήτη , η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη των αποφάσεων και οι σύγχρονες απόψεις για τη διατροφή, καθώς και τη σωματική άσκηση.
Ακόμη, θα αναλυθούν τα σύγχρονα σχήματα της ινσουλινοθεραπείας, η υπογλυκαιμία, η παχυσαρκία και η σχέση Σακχαρώδη Διαβήτη με τον καρκίνο.
Οι ειδικοί θα αναφερθούν στις τεχνολογικές εξελίξεις και στις σύγχρονες συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση, την παρακολούθηση, καθώς και τη θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη.
Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί μια Ημερίδα με είσοδο ελεύθερη για το κοινό και θέμα «Νεότερες απόψεις για το ΣΔ» στο Grand Hotel Palace.
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων – δράσεων της ΔΕΒΕ για την Παγκόσμια Ημέρα του ΣΔ θα διανέμονται ενημερωτικά έντυπα από τις ομάδες φοιτητών της Ιατρικής Σχολής HelMSIC και Νοσηλευτικής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης στις ώρες 11 το πρωί- 2.30 το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Νοεμβρίου του 2013 στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Εκεί θα γίνονται και δωρεάν μετρήσεις σακχάρου στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα σχηματιστεί μια ανθρώπινη αλυσίδα χρώματος μπλε, στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Σημειωτέον ότι το μπλε είναι το επίσημο χρώμα του Σακχαρώδη Διαβήτη .
Το ίδιο βράδυ θα φωτιστεί με μπλε φως κι ο Λευκός Πύργος, που αποτελεί σύμβολο για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Το παγκόσμιο χρώμα του διαβήτη αναμένεται να «ντύσει- φωτίσει» στα μπλε κι άλλα σημαντικά κτίρια σε όλο σχεδόν τον κόσμο.
©Typologos.com 2013.