Η Γιορτή του Πατέρα

0
333

Η Γιορτή του Πατέρα

15:06:53,06/12/2018

Γραμματόσημο για την Εορτή του Πατέρα, που είχε “κυκλοφορήσει” ο Σύλλογος για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια

Η Γιορτή του Πατέρα γιορτάζεται φέτος  την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018  και είναι  ετήσια κινητή εορτή κατά την οποία γίνονται πολλές εκδηλώσεις ανά τον κόσμο κάθε  Τρίτη Κυριακή του πρώτου μήνα του καλοκαιριού.

Στην Ελλάδα καθιερώθηκε  ως γιορτή από το Σύλλογο για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.)με  ιδρυτή το  Νίκο Σπιτάλα, ενώ από τον ίδιο φορέα έχει κυκλοφορήσει ειδική σειρά  γραμματοσήμων.  Ποιητική βραδιά για την ημέρα  του Πατέρα έχουν διοργανώσει και ο www. typologos.com και ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Κουίντα» στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας 13 Ιουνίου 2016  στο Κινηματοθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας.

Στην εκδήλωση είχε αναγνωσθεί χαιρετισμός του ιδρυτή του γονεϊκού- πατρικού κινήματος – προέδρου του Σ.ΥΓ.Α.Π.Α.  – καθηγητή  Νίκου Σπιτάλα. Στο  χαιρετισμό αναφερόταν  ότι σήμερα η μια στις δύο Ελληνικές Οικογένειες χωρίζει , ενώ τονιζόταν  πως τα παιδιά έχουν τεράστια ανάγκη την πατρική αγάπη. Επίσης, γινόταν αναφορά στις αιτίες, που τα παιδιά αποκτούν το ψυχολογικό φαινόμενο του «Συνδρόμου Γονικής Αποξένωσης».

Η πρώτη  εκδήλωση για τη  Γιορτή του Πατέρα έγινε στις 5 Ιουλίου 1908  στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνιας των Η.Π.Α.  από τη Grace Golden Clayton προς μνήμη των 210 νεκρών πατέρων της τραγωδίας, που συνέβη σε ορυχείο της Monongah κατά το Δεκέμβριο του 1907.

Παρόλα αυτά η Sonora Dodd αναγνωρίστηκε δυο χρόνια μετά ως ιδρύτρια της γιορτής με τον εορτασμό τιμής προς τον πατέρα  της, ο οποίος πολέμησε στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1861-1865). Η Sonora Dodd θεωρούνταν  η πρώτη διοργανώτρια της εορτής μέχρι και τη δεκαετία του 1970, που ένας παρευρισκόμενος της εκδήλωσης της Grace Golden Clayton έθεσε το ζήτημα, με αποτέλεσμα να της αποδοθεί  η κυριότητα του πρώτου δρώμενου του εορτασμού.

Το πρώτο προεδρικό διάταγμα, όμως, για την Γιορτή του Πατέρα ήρθε μόλις το 1966 από τον πρόεδρο των Η.ΠΑ. Lyndon Baines Johnson και ο εορτασμός εδραιώθηκε το 1972 επί προεδρίας Richard Nixon.

Στην Αυστραλία πραγματοποιείται η ίδια γιορτή κατά την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, ενώ η Εκκλησία τιμά και  τον πατέρα με την εορτή  του Αγίου Πνεύματος.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

5 × 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.