Η ΑΟΖ και το Θηρίο με τα 7 κεφάλια 8
Η ΑΟΖ και το Θηρίο με τα 7 κεφάλια 8
(Πετρέλαιο: από τους μύθους και την ιστορία στην ύστερη πραγματικότητα)
του Σωτήρη Γλυκοφρύδη e-mail: sotglyk@otenet.gr
2. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ο «δεύτερος κήπος της Εδέμ: «Αν ήξεραν πού κοιμούνται οι Έλληνες θα είχαν χάσει τον ύπνο τους», φέρεται να ένας Σουηδός ειδικός αναφερόμενος στο ορυκτά της Ελλάδας.
Πετρέλαιο και σπάνια μέταλλα (όπως όσμιο και κόκκινος υδράργυρος) φαίνεται πως ανιχνεύτηκαν σε πολυμεταλλικούς κονδύλους βγαλμένους από τον ουλώδη ιστό των υποθαλάσσιων τεκτονικών πλακών της γης από τον οποίο η Μεσόγειος και το Αιγαίο βρίθουν.
Αυτό, όμως, που έχει σημασία είτε υπάρχουν αυτά τα σπάνια μεταλλεύματα είτε όχι αλλά υπάρχει μόνο το πετρέλαιο, επί του οι ενδείξεις συγκλίνουν πως πρέπει να υπάρχει, είναι ότι ο τόπος αυτός, από την Προποντίδα ως σχεδόν την Αίγυπτο προκύπτει για πολλούς ως ένας δεύτερος κήπος της Εδέμ.
Αυτοί που το κατάλαβαν πρώτοι υπήρξαν οι Ισραηλίτες, εκείνοι που δεν το κατάλαβαν ακόμη είναι οι Έλληνες, αλλά τι να καταλάβουν; Ο Ύπνος και ο Έρωτας υπήρξαν εδώ αδέλφια, δίδυμα – ετερόζυγα παιδιά θανάτου, που όταν ο ένας ήταν στο κρεσέντο του έκανε πιανίσιμο ο άλλος.
Πάντως, εάν το υποτιθέμενο πετρέλαιο πραγματικά υπάρχει έστω και στις μισές φημολογούμενες ποσότητες, ο τόπος αυτός θα προκύψει για πολλούς ως ένας δεύτερος κήπος της Εδέμ. Και είναι πιθανό, γιατί η πορεία από τον παράδεισο δεν τελείωσε, που σημαίνει ότι ο άνθρωπος βρίσκεται εκεί κοντά του.
Ο β΄ κήπος της Εδέμ προκύπτει για τους κολασμένους: O τόπος της Μεσόγειου – Αιγαίου θεωρείτο από τους κατοίκους της επιβιωτικά ακραίος, εξ αυτού του λόγου γεννήθηκε η τραγωδία (η οποία επαναλαμβανόμενη καταλήγει σε κωμωδία – σατυρικό δράμα).
Και η δημοκρατία ακόμη που γεννήθηκε εδώ, μια τραγωδία ήταν. Όσο για τη φιλοσοφία ο Πλάτων δικαίως την ονόμασε «σπουδή θανάτου». Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα, μόλις ο Έλληνας άρχισε να νοιώθει άνθρωπος πλακώσανε τα χρέη. Ποιος κήπος της Εδέμ, κόλαση εδώ προκύπτει, ως κήπος της Εδέμ ο τόπος ετούτος πρέπει να λογίζεται μονάχα για τους κολασμένους.
Το κοίτασμα «Λεβιάθαν»: Το Ισραήλ που βρίσκεται σε κατάσταση εμπάργκο ενέργειας λόγω του φραγμού των πολλών εχθρών γειτόνων του (διέξοδο για να φέρει πετρέλαιο έχει μόνο από τη θάλασσα), πανηγύρισε όταν ανακάλυψε τα κοιτάσματα Mari, Dalit και Tamar στα ύδατά του.
Μετά από ένα χρόνο οι Ισραηλίτες έκαναν γιορτή όταν βρήκαν λίγο πιο απόμακρα, στο ενδιάμεσο «οικόπεδο 12» της ΑΟΖ με την Κύπρο, ένα κοίτασμα «φάλαινα» που είπαν Λεβιάθαν, το γνωστό κήτος – ψάρι που έφαγε τον Ιωνά, τον θεωρούμενο κατ’ αυτούς πρόγονο των Ιώνων, τον οποίο και ξέρασε μη μπορώντας να τον χωνέψει.
Το κοίτασμα αυτό, για το οποίο οι ενδείξεις συγκλείνουν πως είναι αβυσσώδες, δίνει στο Ισραήλ τη δυνατότητα όχι μόνο της ενεργειακής του αυτάρκειας αλλά και να μεταβληθεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό εξαγωγέα (βλ. Leviathan gas field ).
Το όνομα «Λεβιάθαν» η χώρα αυτή το διάλεξε όχι μόνο λόγω του μεγέθους του κοιτάσματος αλλά και διότι μέσα από μια βαθύτερη φιλοσοφική σκοπιά συνδέεται με την εδραίωση της θρησκευτικο-κοσμικής εξουσίας (βλ. Λεβιάθαν κατά Hobbes).
Από την ανακάλυψή του κήτους αυτού αρχίζει να διαμορφώνεται μια τυρβώδης περίοδος στην περιοχή που πολλοί πιστεύουν ότι όταν το θεριό βγει στην επιφάνεια θα οδηγήσει μάλλον σε καταστροφή (βλ. Leviathan Gas Field Could Bring Catastrophe or …).
Τα κεφάλια θηρίου: Κάποιοι θεωρούν ότι το Λεβιάθαν είναι μια κεφαλή ενέργειας το σώμα της οποίας βρίσκεται να κείται από τη Λεβαντινή (Ανατολική) λεκάνη (Συρία – Λίβανος – Ισραήλ – Κύπρος) ως την Απούλια λεκάνη (Νότιο Ιταλική – Σικελική) με επέκταση και στο Ιωνικό ρήγμα, έχοντας επίκεντρο τη λεκάνη του Ηροδότου (Κύπρος – Κρήτη – Αίγυπτος – Ισραήλ).
Η λεκάνη του Ηρόδοτου είναι –ίσως- η πιο μυστηριώδης, διότι περιλαμβάνει τα χάσματα των τριών τεκτονικών πλακών, της Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής (βλ. άρθρα για Herodotus Basin area και Φυσικό Αέριο μεταξύ Κρήτης-Κύπρου–Αιγύπτου).
Εκτός από το Λεβιαθανικό κεφάλι, οι ενδείξεις είναι πως υπάρχουν και άλλα: ένα στη μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου περιοχή, ένα κοντά στην Αίγυπτο, ένα λίγο νότια της Κρήτης, ένα δυτικά της Πελοποννήσου, ένα προς το Ιόνιο – Απούλια λεκάνη, ενώ της Θάσου είναι ίσως το βόρειο Αιγαιακό – Θρακικό κεφάλι βγάζοντας την υγρή σε πετρέλαιο ανάσα του κοντά στην ύφαλο – ξέρα «λαδόξερα».
Γενικώς, προκύπτουν κεφάλια του θηρίου πολλά, ίσως και επτά, με ρουθουνισμούς δύσκολο να προσδιοριστούνε. Το κήτος – κοίτασμα αυτό, όταν βγει στην επιφάνεια, λογικά με το ένα πόδι πρέπει να πατήσει στην Κύπρο και με το άλλο στην Κρήτη για να γίνει επεξεργασία των αερίων σε στεριανά τέρμιναλς και το γκάζι να κατευθυνθεί προς τη διψασμένη Ευρώπη. Υπάρχει η εκδοχή να πάει και στη Μέση Ανατολή, αλλά θα είναι ανταγωνιστής του Blue stream 2, αλλά δεν συμφέρει την ΕΕ να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα..
Ο «άρχων της καβάλας»: Στην περίπτωση των ενεργειακών πηγών όποιος εδραιώνεται πρώτος αποκομίζει τα περισσότερα οφέλη. Και φυσικά η περίπτωση να καβαλήσει το θηρίο πρώτος Έλληνας δεν υφίσταται, αυτό θα το κάνει όταν το θηρίο θα έχει ξεψυχήσει και «αν».
Ο Έλληνας είναι καλός στην κριτική, σκεπτόμενος απίθανα λογικά πράγματα, όπως, «μήπως ο θεός που παρουσιαζόταν τα πρώτα χρόνια στον Αδάμ ήταν ο διάβολος, διότι ο Θεός τους έδιωξε από τον Παράδεισο και τους δυο…».
Αυτός που προκύπτει ως πρώτος που το καβάλησε είναι εκείνος που το ανακάλυψε, ένας αυτοδημιούργητος Ισραηλινός επιχειρηματίας, o Yitzhak Tshuva,της Delek , θεωρούμενος ως ο 382ος πλουσιότερος άνθρωπος στη γη.
Ο Ισραηλινός Ισαάκ Τσούβα ως και ολίγον Τεξανός αποδεικνύεται «ο άρχων της καβάλας», ενταγμένος στο θεοκρατικό πιστεύω της πατρίδας του και εξελισσόμενος ως ένας από τους μεγάλους πετρελαιάδες.
Το Ισραήλ το οποίο έψαχνε μανιωδώς για πετρέλαιο στο χώρο του από την αρχή της πρόσφατης εγκατάστασής του, και μέσα στα ασβεστολιθικά πετρώματα ακόμα (με ό,τι συνεπαγόταν για τη μόλυνση του υδροφόρου του ορίζοντα), έχει μεγάλη πείρα στην ανακάλυψη των πετρελαϊκών κοιτασμάτων και μεγάλα οικονομικά -πολιτικά funds να το υποστηρίζουν.
«Ο Μωυσής δεν θα μας έφερνε εδώ χωρίς να υπάρχει ο συγκεκριμένος λόγος», λένε συχνά οι Ισραηλίτες, και πολλοί μάλιστα το πιστεύουν σοβαρά.
Συνεχίζεται …..
©Typologos.com 2011