Η αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΝ TYPOLOGOS.COM
Η αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος, e–mail: nikmoshov@gmail.com

Ένας νέος ψηφιακός κόσμος θα δημιουργηθεί, ώστε να βοηθηθούν οι νέοι-ες με προβλήματα ψυχικής υγείας
Στην ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων για την βελτίωση της ψυχικής υγείας των νέων στοχεύει μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, που αξιοποιεί τα οφέλη τα οποία προσφέρονται από τις προόδους στην τεχνολογία.
Την ομάδα «διευθύνουν» ο διευθυντής της ομάδας Τεχνολογίας Λογισμικού της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφοριών κι αναπληρωτής καθηγητής Rafael Calvo , καθώς κι ο διευθυντής του Brain and Mind Research Institute, καθηγητής, Ian Hickie .
Αμφότεροι συνεργάζονται με το Συνεταιριστικό Κέντρο Ερευνών The Young and Well CRC, ώστε να επιτύχουν παρεμβάσεις για τη στήριξη της ψυχικής υγείας των νέων.
Ο συγκεκριμένος φορέας είναι ένα διεθνές κέντρο έρευνας που ενώνει τους νέους με τους επαγγελματίες, τους ερευνητές, φορείς καινοτομίας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής . Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν επάνω από 70 οργανισμοί-εταίροι.
Ο αναπληρωτής καθηγητής, κ. Calvo, δήλωσε ότι «οι ερευνητές διερευνούν τον ρόλο της τεχνολογίας στη ζωή των νέων και το πώς μπορεί αυτή να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων ηλικίας από 12 έως και 25 ετών»!
«Η έρευνα επικεντρώνεται στο πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη των διαταραχών, καθώς και για την προώθηση της ψυχολογικής ευημερίας.
Η εστίαση αυτή προέρχεται από την κοινή αντίληψη ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν επιδράσει σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Σύμφωνα με την ψυχολογία, αυτή η επίδραση επηρεάζει την ευημερία μας – δηλαδή, αφορά στα πάντα, από τις κοινωνικές σχέσεις και την περιέργεια, την εμπλοκή, καθώς και τη μάθηση».
Ακόμα ανέφερε πως οι ερευνητές να διερευνήσουν το πώς οι τεχνολογίες του διαδικτύου σαν το e-mail και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Facebook θα μπορούσαν να υποστηρίξει λύσεις στα προβλήματα ψυχικής υγείας ιδιαίτερα για τους νέους!
«Οι μηχανικοί που κατασκευάζουν αυτές τις τεχνολογίες του διαδικτύου σπάνια έχουν ασχοληθεί με τον ψυχολογικό αντίκτυπο αυτών των εργαλείων μέχρι και τώρα», είπε ο κ. Calvo.
Η ομάδα επιδίδεται σε διεπιστημονικές προσεγγίσεις, ώστε να δημιουργηθούν νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι ειδικά σχεδιασμένες για να υποστηρίξουν την ψυχική υγεία και ευεξία.
«Οι τεχνολογίες αυτές βοηθούν τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος ή άλλα θέματα ψυχικής υγείας, καθώς και εκείνους που είναι υγιείς , αλλά θέλουν να αναπτύξουν περαιτέρω θετικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η αντοχή, η εν-συναίσθηση, η αισιοδοξία, η ευγνωμοσύνη και άλλους παράγοντες, οι οποίοι φαίνονται να έχουν αντίκτυπο στην ικανοποίηση από τη ζωή, καθώς και στην ψυχολογική ευεξία», εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Calvo.
Το όλο πρόγραμμα θα διαρκέσει τρία χρόνια και μεταξύ άλλων, θα δημιουργηθούν ένα ψηφιακό περιβάλλον, όπου οι νέοι άνθρωποι θα μπορούν να κατεβάσουν πολλά εργαλεία ή διάφορες εφαρμογές για τη βελτίωση της ευημερίας τους.
Ακόμη, θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική γραμμή απευθείας σύνδεση για την παροχή άμεσης κλινικής στήριξης προς τους νέους ή τις νέες, που βιώνουν δυσκολίες στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Τα αποτελέσματα της έρευνα αυτής μαζί με διάφορες περιπτωσιολογικές μελέτες από όλο τον κόσμο, θα περιγράφονται στο υπό έκδοση βιβλίο του αναπληρωτή καθηγητή, Rafael Calvo με τίτλο: « Θετική Πληροφορική: Τεχνολογία για έναν καλύτερο κόσμο».
Το βιβλίο θα εκδοθεί από το MIT Press.
©Typologos.com 2013.