Ημερίδα για την Αρχαία Σπάρτη
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
HMΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΣΠΑΡΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ- ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΠΟΛΗ
Του Νίκου Μόσχοβου
«Άνοδος και Παρακμή της Σπαρτιατικής Ηγεμονίας: Μαθήματα για Εμάς, Σήμερα», είναι το θέμα του συμποσίου που διοργανώνει η Εταιρεία Μελέτης Προβλημάτων Συλλογικών (Ε.Μ.Π.Ρ.Ο.Σ) στις 4.30 το απόγευμα της Παρασκευής 7 Ιουνίου του 2013 στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη.
Οι εργασίες του συμποσίου τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.
Ομιλητές θα είναι ο αρθρογράφος του www.typologos.com και συγγραφέας, Σωτήρης Γλυκοφρύδης, ο διευθυντής του Κέντρου Σπαρτιατικών και Πελοποννησιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ , Prof. Bill Cavanagh, o καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, Christopher Mee, o ιστορικός- συγγραφέας, Σαράντος Ι. Καργάκος, ο Πατρινός φιλόσοφος και διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών, Απόστολος Πιερρής, ο καθηγητής Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Ιστορίας, Dr. John Karavas, o ειδικός, Δημήτρης Δούκας, η οικονομολόγος, Άννα Ωρολογά, καθώς και ο ειδικός, Γιώργος Στρατάκος.
Το συμπόσιο γίνεται με τη στήριξη του ΙCC Hellas (International Congress of Commerce).
Η Αρχαία Σπάρτη αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα «μυστήριο» για πολλούς ειδικούς, αφού πολύ περισσότερα αναφέρονται σήμερα για την Αθήνα του Περικλέους, καθώς και τη γέννηση της δημοκρατίας.
Ως πόλη- κράτος αποτέλεσε μεγάλη πολιτική- στρατιωτική δύναμη στην Αρχαία Ελλάδα από την Αρχαϊκής Εποχής μέχρι και που νίκησε στον Πελοποννησιακό Πόλεμο επί της Αθήνας γινόμενη ηγεμόνας στις περισσότερες περιοχές του Ελλαδικού χώρου.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η πτώση της Σπάρτης άρχισε από την ήττα της από τους Θηβαίους και την άνοδο του Μακεδονικού Βασιλείου. Ως πολιτικό σύστημα στηρίχθηκε η συγκεκριμένη πόλη- κράτος στην αγωγή του Λυκούργου και στην αυστηρή εφαρμογή των νόμων.
Οι παραλληλισμοί εκείνης της εποχής με τη σημερινή αποτελούν για τους ειδικούς , «κάτι παραπάνω από πασιφανείς». Η αυστηρή «γραμμή» της Σπάρτης οδήγησε γρήγορα στο τέλος της ηγεμονίας της, μόλις το 371 π. Χ. εξαιτίας της στρατιωτικής ήττας από τους Θηβαίους ή μήπως όχι;
Μήπως ξεκίνησε η ήττα από το φιλοσοφικό- θεωρητικό πεδίο του δόγματός της;
Τις «στάχτες της» – όμως – διαδέχθηκε το Μακεδονικό Βασίλειο, που αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια παγκόσμιας συνύπαρξης ή ομοσπονδοποίησης των λαών – λόγω του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των επιγόνων του.
Ωστόσο, το γιατί έπεσε τόσο σχετικά γρήγορα η Σπαρτιατική Ηγεμονία φαίνεται ότι μπορεί να προσφέρει και ένα πολύτιμο δίδαγμα για τα τεκταινόμενα της οικονομικής κρίσης, που ζούμε όλοι-ες.
©Typologos.com 2013