ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΠΟΝΕΜΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ!

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΠΟΝΕΜΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ!

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

 

 Στον καθηγητή Μάριο Πολυκάρπου (φωτογραφία), διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει απονεμηθεί η ερευνητική χορηγία ERC Advanced Grant, που είναι η πιο υψηλή διάκριση στον τομέα ευρωπαϊκών χορηγιών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

 Η ερευνητική χορηγία ERC Advanced Grant παρέχει μακροχρόνια χρηματοδότηση στους επιφανέστερους Ευρωπαίους επιστήμονες για να ακολουθήσουν πολύ φιλόδοξες, πρωτοποριακές και μη-συμβατικές ερευνητικές κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του προγράμματος (http://erc.europa.eu/advanced-grants), κύριος στόχος των χορηγιών αυτών είναι να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει την επιστημονική αριστεία στους καλύτερους και πιο δημιουργικούς ερευνητές της Ευρώπης.

 Η επιλογή του καθηγητή Μάριου Πολυκάρπου επιβεβαιώνει την εξαιρετική διεθνή αναγνώριση που τυγχάνει και τις εντυπωσιακές ερευνητικές επιδόσεις του.

 Είναι –επίσης-  τιμή για το Πανεπιστήμιο Κύπρου να φιλοξενήσει μια τέτοια μοναδική ερευνητική δραστηριότητα και μια απόδειξη της εξαίρετης θέσης που κατέχει το Πανεπιστήμιο μας, διεθνώς σε θέματα ερευνητικής αριστείας.

 Κάθε χρόνο επιλέγονται, με άκρως ανταγωνιστική διαδικασία, για την χορηγία ERC Advanced Grant περίπου 8 επιστήμονες από όλους τους κλάδους του τομέα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, συνήθως από χώρες όπως είναι η  Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

 Είναι η πρώτη φορά που ένας Κύπριος επιστήμονας  πετυχαίνει αυτού του είδους τη διάκριση!

 Η χορηγία του έργου που είναι πέραν των  2 εκατομμυρίων ευρώ  θα χρηματοδοτήσει μια ομάδα 10 περίπου ερευνητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία θα αναλάβει πρωτοποριακή έρευνα με στόχο το σχεδιασμό και την ανάλυση έξυπνων αλγορίθμων που θα μπορούν να επεξεργάζονται δεδομένα από αισθητήρες σε πραγματικό χρόνο για πιο αποδοτική και ασφαλή λειτουργία πολύπλοκων συστημάτων – υποδομών.

 Τέτοια είναι  τα συστήματα διανομής ενέργειας, υδάτινων πόρων και αποβλήτων καθώς και τα  δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

 Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα του καθηγητή, κ. Πολυκάρπου θα αναπτύξει βασική έρευνα και τεχνολογικά εργαλεία τα οποία θα δίνουν την ικανότητα να εντοπίζονται έγκαιρα και να διορθώνονται τυχόν μικρές βλάβες σε πολύπλοκα συστήματα, πριν αυτές προκαλέσουν μεγάλες διαταραχές ή την πλήρη καθήλωση  των βασικών υποδομών.

Ο Μάριος Πολυκάρπου είναι καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου και διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Κοίος».

 Μετά από πολύχρονη ακαδημαϊκή καριέρα στις Η.Π.Α., επέστρεψε το 2001 στην Κύπρο,  όπου βοήθησε στην έναρξη της Πολυτεχνικής Σχολής.

 Πρόκειται για την 4η ερευνητική χορηγία της ERC που κερδίζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 Η συγκεκριμένη χορηγία ERC Advanced Grant αφορά  στους έμπειρους ερευνητές.

 Οι  τρεις προηγούμενες χορηγίες ERC Starting Grant δόθηκαν σε ερευνητές που ήταν στην αρχή της ακαδημαϊκής τους καριέρας. Το συνολικό ύψος των εν λόγω χορηγιών που κέρδισε το Ίδρυμα ξεπερνά τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

 ©Typologos.com 2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.