ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ EINAI ΤΟ ΕΞΥΠΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ!
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ EINAI ΤΟ ΕΞΥΠΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ!
Το «έξυπνο» σύστημα θεωρείται μοντέλο καλής πρακτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση!
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com
Δυναμική είσοδο στην αγορά αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι κατασκευαστές του πρωτοποριακού συστήματος άρδευσης και μεγάλης εξοικονόμησης νερού «WaterBee» (φωτογραφία), το οποίο δημιουργήθηκε από επιστήμονες – ανάμεσά τους κι αυτοί του Ερευνητικού Κέντρου ««Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την καθοδήγηση του καθηγητή, Χρίστου Παναγιώτου!
Το «WaterBee» προσφέρει ένα πλήρες- ανθεκτικό – οικονομικό έξυπνο σύστημα άρδευσης και διαχείρισης νερού. Μέσω της λειτουργίας του συστήματος αναμένεται να βοηθηθούν πολλοί αγρότες, ιδιοκτήτες σύγχρονων χώρων πράσινου ή αθλητικών γηπέδων και οι διαχειριστές μεγάλων εκτάσεων γης που θα επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα!
Το νερό εξοικονομείται με τη λειτουργία ενός έξυπνου- ευέλικτου – εύκολου και πολύ ακριβούς (σε αποτελέσματα) συστήματος, το οποίο μπορεί να το αποκτήσει κανείς μέσω ενός πολύ λογικού κόστους.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη αναπτυσσόμενη τεχνολογία δύναται να συνεισφέρει σημαντικά στο στόχο των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καλύτερη διαχείριση και συντήρηση των υδάτινων πόρων. Θεωρούν, μάλιστα, ότι το σύστημα επιτυγχάνει σημαντική εξοικονόμηση νερού συμβάλοντας γενικότερα στην οικονομία.
Για την πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία ενδιαφέρονται ήδη παρά πολλοί διεθνείς και Ευρωπαίοι παράγοντες από διάφορους επιχειρηματικούς ή κοινωνικούς τομείς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το «WaterBee» (φωτογραφία) επιλέχθηκε ως μοντέλο καλύτερης πρακτικής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, η οποία το χαρακτήρισε ως ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα ανάπτυξης νέας εφαρμόσιμης και εμπορεύσιμης τεχνολογίας, που θα συνδράμει στην οικονομία της «Γηραιάς Ηπείρου».
Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύουν πολλές φορές το «WaterBee» ως ένα αξιόλογο αποτέλεσμα, το οποίο επιτεύχθηκε χάρις στην Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και στήριξη.
Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό κανάλι ειδήσεων « Euronews» αφιέρωσε ένα λεπτομερές ρεπορτάζ παρουσιάζοντας λεπτομερειακώς την λειτουργία του συστήματος και τα οφέλη που προσφέρει!
Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας παρουσιάστηκε το «WaterBee» στην μεγαλύτερη έκθεση γεωργικών μηχανημάτων, International Agricultural and Gardening Machinery Exhibition (EIMA), που φιλοξενήθηκε για το 2012 στη Μπολόνια της Ιταλίας, όπου την επισκέφθηκαν 200. 000 άτομα από όλο τον κόσμο!
«Η εισαγωγή του συστήματος στον τομέα της γεωργίας έχει ιδιαίτερη αξία επειδή είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και την μεγαλύτερη απειλή προς το περιβάλλον», τονίζουν οι επιστήμονες.
Τα στοιχεία του World Wildlife Foundation (WWF) δείχνουν πως ο γεωργικός τομέας σπαταλά ποσότητα νερού της τάξεως του 60%, το οποίο αντιστοιχεί σε 1.500 τρισεκατομμύρια λίτρα από τα 2,500 τρισεκατομμύρια που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο
Ουσιαστικά, η γεωργία απορροφά το 70% της ποσότητας του παγκόσμιου διαθέσιμου νερού κι ένα από τα κύρια αίτια αυτής της σπατάλης είναι τα μη αποτελεσματικά συστήματα άρδευσης!
Ο ακριβής προσδιορισμός της ανάγκης για άρδευση επιτυγχάνεται από το «WaterBee» μέσω των μετρήσεων που πραγματοποιούν οι αισθητήρες υγρασίας του εδάφους, οι οποίοι κατανέμονται σε διάφορα σημεία εντός του χωραφιού ή είναι χωμένοι σε διαφορετικά μέτρα στο χώμα.
Τα δεδομένα των αισθητήρων μεταδίδονται από το ασύρματο δίκτυο χαμηλού κόστους και ενέργειας ZigBee προ τον κόμβο, όπου κι αναλύονται. Με την ανάλυση επιτυγχάνεται η διάθεση του απαραίτητου νερού σε κάθε σημείο και βοήθεια προς τον καλλιεργητή, προκειμένου να παράγει ποιοτικότερο προϊόν, καθώς και να αναπτύξει το αγρόκτημά του!
Όλα γίνονται με την χρήση έξυπνων κινητών τηλεφώνων (φωτογραφία), τα οποία μπορούν να μεταδώσουν αποφάσεις για τον τρόπο και τον χρόνο άρδευσης εξ’ αποστάσεως . Οι αποφάσεις εκτελούνται άμεσα από το σύστημα και ποτίζεται το χωράφι!
Η τεχνολογία αναπτύχθηκε εντός δύο φάσεων με στήριξη και χρηματοδότηση από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρώτα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν την απαιτούμενη τεχνολογία κι ύστερα την μετέτρεψαν σε προϊόν, που μπορεί να εισέλθει στην αγορά!
Για το «WaterBee» συνεργάστηκαν δημιουργικά ένας αριθμός εταιρειών και Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής προσφέροντας τις εμπειρικές – επιχειρηματικές και τεχνολογικές γνώσεις τους, καθώς και την ακαδημαϊκή κατάρτισή τους.
Εταίρος στο ερευνητικό έργο είναι και το Ερευνητικό Κέντρο «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου, που κατάφερε να αναπτύξει μια σειρά έξυπνων αλγορίθμων, με τους οποίους λειτουργεί το πρωτοποριακό σύστημα!
©Typologos.com 2012