ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ!
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ!
Πέραν των 8 εκατομμυρίων ευρώ έχει εξασφαλίσει μέχρι και σήμερα το Πανεπιστήμιο Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας
Του Νίκου Μόσχοβου

O Λέκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος θα προσπαθήσει να βρει τη νέα συνδυαστική θεραπεία για τον καρκίνο!
Στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου στοχεύει το νέο ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Κύπρου που εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Starting Grants).
Η χρηματοδότηση δόθηκε στο λέκτορα του Tμήματος Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τριαντάφυλλο Στυλιανόπουλο.
Αφορά, δε, στην διεξαγωγή μιας έρευνας, που θα διαρκέσει μια πενταετίας, με στόχο την εξεύρεση αποτελεσματικότερης θεραπείας των συμπαγών καρκινικών όγκων.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά συγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία τροποποιούν την μικρή δομή του καρκινικού περιβάλλοντος μαζί με τις συνηθισμένες χημικές θεραπευτικές μεθόδους, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά τους.
Για τη συνδυασμένη αυτή μέθοδο θεραπείας του καρκίνου εκτιμάται από τους επιστήμονες ότι θα «οδηγήσει» σε μια εντελώς νέα προσέγγιση στη χρήση της χημειοθεραπείας και στη γενικότερη αντιμετώπιση καρκινικών όγκων.
«Το μέλλον του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι λαμπρό», ανέφερε ο πρύτανης- καθηγητής, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος ευχαρίστησε δημοσίως και έδωσε συγχαρητήρια στον λέκτορα, Τριαντάφυλλο Στυλιανόπουλο.
«Οκτώ ερευνητικές χορηγίες τύπου ERC έχει λάβει η Κύπρος. Οι 6 από αυτές έχουν εξασφαλιστεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, εκ των οποίων οι 2 αφορούν σε ερευνητικές χορηγίες τύπου ERC Advanced Grant», σημείωσε ο πρύτανης.
Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως το συνολικό ποσό που έχει απορροφήσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου από τις ερευνητικές χορηγίες τύπου ERC ανέρχεται στα 8.150.000 ευρώ.
«Η Κύπρος σε αναλογία πληθυσμού στα προγράμματα τύπου ΕRC κατετάγη πρώτη. Σε μια εποχή που όλοι οι οργανισμοί απολύουν κόσμο, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου προσλαμβάνονται νέοι ερευνητές», πρόσθεσε.
Ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων- καθηγητής, Αθανάσιος Γαγάτσης ανέφερε ότι , ο κ. Στυλιανόπουλος είχε αξιοποιήσει πλήρως το ποσό ύψους 80.000 ευρώ της εναρκτήριας χρηματοδότησης που δίνει το Πανεπιστήμιο προς νέους ακαδημαϊκούς.
Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής- καθηγητής, Πάνος Παπαναστασίου ανέφερε για την επιτυχία του κ. Στυλιανόπουλου ότι αυξάνει τις ερευνητικές δραστηριότητες της Πολυτεχνικής Σχολής.
«Η Σχολή έχει ενεργά ερευνητικά προγράμματα με χρηματοδοτήσεις, που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ και εργοδοτεί 189 ερευνητές», συμπλήρωσε.
Την ίδια στιγμή δείχνουν τα στοιχεία του Πανεπιστήμιου Κύπρου ότι απασχολεί περισσότερους από 550 ερευνητές.
Από την πλευρά του, ο Δρ Στυλιανόπουλος ανακοίνωσε ότι με τη χρηματοδότηση θα δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Εργαστήριο «Βιοφυσικής του Καρκίνου», το οποίο θα συνδυάζει τις σύγχρονες μεθόδους Βιολογίας – Μηχανικής.
Από τη χρηματοδότηση θα δημιουργηθούν τέσσερις νέες θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των πέντε ετών θα εργαστούν σε ανερχόμενες πτυχές της έρευνας για την καταπολέμηση του καρκίνου!
Οι χορηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council) θεωρούνται από τους ειδικούς ως οι πιο ανταγωνιστικές στον Ευρωπαϊκό χώρο, αφού σε ετήσια βάση τίθενται υψηλά κριτήρια αξιολόγησης.
Το αποτέλεσμα είναι να χρηματοδοτείται μόλις το 8%-9% των υποβαλλόμενων -προς αξιολόγηση- προτάσεων από όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Ποιο είναι το πρωτοποριακό έργο
Πως ονομάζεται , όμως, το έργο που θα αναπτυχθεί; Η ερευνητική προσπάθεια φέρει τον τίτλο: « Αναδομώντας το μικρο-περιβάλλον συμπαγών καρκινικών όγκων για αποτελεσματικότερη απόδοση της χημειοθεραπείας».
Οι ειδικοί τονίζουν πως στις ημέρες μας, υφίστανται χημικές θεραπευτικές ουσίες που είναι αρκετά ισχυρές για να καταστρέψουν εξ’ ολοκλήρου μεμονωμένα καρκινικά κύτταρα.
Ωστόσο, συχνά αποτυγχάνουν να θεραπεύσουν αρκετά είδη καρκινικών όγκων, όπως είναι αυτά στο πάγκρεας, στο μαστό και στο παχύ έντερο. Αποτυγχάνουν, δε, να θεραπεύσουν διάφορα είδη σαρκωμάτων.
Ο λόγος είναι ότι το χημικό θεραπευτικό σκεύασμα δεν μπορεί να φτάσει στον όγκο σε ποσότητες ικανές να τον καταστρέψουν.
Ο λόγος για την μη αποτελεσματική μεταφορά των φαρμάκων της χημειοθεραπείας στον καρκίνο βασίζεται στο γεγονός ότι ο όγκος κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του συμπιέζει και καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία που τον διαπερνούν. Έτσι, τα αιμοφόρα αγγεία καθίστανται μη λειτουργικά.
Συνεπώς τα φάρμακα της χημειοθεραπείας θα μεταφερθούν μέσω του αίματος σε όλα τα σημεία του ανθρώπινου σώματος, αλλά κατ’ ανάγκη στα καρκινικά κύτταρα.
Η ανάπτυξη ενός καρκινικού όγκου μέσα στο περιορισμένο χώρο του φυσιολογικού ιστού , που τον περιβάλει, οδηγεί συνάμα στην δημιουργία μεγάλων δυνάμεων.
Οι δυνάμεις αυτές μεταφέρονται στις ίνες του κολλαγόνου, στο υαλουρονικό οξύ και σε άλλα δομικά συστατικά που συνυπάρχουν στο μικρο-περιβάλλον του όγκου . Μπορούν, δε, να συμπιέσουν και τελικά να καταστρέψουν τα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής. Επομένως τα αγγεία δεν θα είναι πλέον λειτουργικά και η μεταφορά φαρμάκων στον όγκο μειώνεται δραστικά.
Για τη βελτιστοποίηση της χρήσης της χημειοθεραπείας θα πρέπει να μειωθούν οι δυνάμεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του όγκου, έτσι ώστε τα αγγεία να αποσυμπιεστούν, καθώς και να γίνουν λειτουργικά.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει με τον τρόπο αυτό η χημική θεραπευτική ουσία να φτάσει στον όγκο σε ποσότητες που θα επιτρέπουν την επίδρασή της.
Στο συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα αναμένεται να δοκιμαστούν διάφορες μέθοδοι αναδόμησης του μικρού περιβάλλοντος των συμπαγών καρκινικών όγκων σε πειραματόζωα, ώστε να μειωθούν οι δυνάμεις και να αποφραχθούν τα αγγεία.
Κατόπιν, θα χορηγηθεί το χημικό θεραπευτικό σκεύασμα του οποίου η απόδοση αναμένεται να είναι αυξημένη, αφού ο όγκος θα έχει καταστεί πλέον προσβάσιμος στα φάρμακα.
Η συνδυασμένη αυτή μέθοδος θεραπείας του καρκίνου χρησιμοποιεί ένα φάρμακο που αναδομεί την σύσταση του και ενός άλλου (χημειοθεραπεία) που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.
Η έρευνα αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε μια εντελώς νέα προσέγγιση στη χρήση της χημειοθεραπείας και στην αντιμετώπιση καρκινικών όγκων, γενικότερα.
Βιογραφικό σημείωμα του Κύπριου ερευνητή
Ο Δρ Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος εντάχθηκε το 2010 ως λέκτορας στο δυναμικό του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Είναι αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Μιννεσότα των ΗΠΑ.
Επιπλέον, εργάστηκε για δύο χρόνια ως ερευνητής στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στην Βοστώνη των ΗΠΑ.
©Typologos.com 2013