ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΤΕΣΤ ΤΥΠΟΥ DNA ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ!
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΤΕΣΤ ΤΥΠΟΥ DNA ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ!
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com
Στη «φαρέτρα» των διωκτικών αρχών αναμένεται να προστεθεί σύντομα το πρώτο τεστ τύπου DNA, που θα αποκαλύπτει την ταυτότητα του δράστη ή της δράστιδας ενός εγκλήματος ή και μιας παράνομης ενέργειας από τον καθορισμό του χρώματος των μαλλιών και των ματιών του.
Με τη νέα αυτή τεχνολογία πειραματίζονται ήδη συστηματικά οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Erasmus της Ολλανδίας, ενώ στις έρευνες συνέβαλαν αποφασιστικά και οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)
Η ανεύρεση των δραστών αποτελεί πάντοτε πρόκληση για τις διωκτικές αρχές όλων των χωρών, που μάχονται στην «πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπιση του οργανωμένου ή ανοργάνωτου εγκλήματος.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως εάν το νέο τεστ μια ιατροδικαστική μέθοδος ρουτίνας, τότε θα είναι η πρώτη φορά που θα καταστεί ο καθορισμός των εξωτερικών χαρακτηριστικών ενός δράστη.
«Γεγονός που πιθανότατα θα μπορεί να βοηθήσει τις διωκτικές αρχές στον αποκλεισμό των υπόπτων και στη γρηγορότερη ανεύρεση του πραγματικού δράστη», υπογραμμίζουν.
Ωστόσο, η πειραματική αυτή μέθοδος θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί διεξοδικά κι από άλλους ειδικούς, γιατί η ανεύρεση του πραγματικού δράστη είναι πάντοτε πρώτιστο καθήκον για τους άνδρες των διωκτικών αρχών, καθώς και μια μεγάλη ευθύνη.
Ευθύνη, που έχει να κάνει με τις ζωές πολλών ανθρώπων (π.χ. τις οικογένειες του θύματος ή του δράστη, τον αποκλεισμό όσον το δυνατόν να συλληφθεί ένας αθώος κι όχι ο πραγματικός δράστης) και γι’ αυτό οι ειδικοί θα ελέγξουν πρώτα το νέο τεστ τύπου DNA.
«Το νέο τεστ με το όνομα «HIrisPlex» περιλαμβάνει 24 γενετικούς δείκτες. Είναι σχεδιασμένο ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που συναντούμε στην ανάλυση εγκληματολογικών δειγμάτων, όπως είναι η χαμηλή ποσότητα DNA στα πειστήρια.
Το νέο τεστ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και αποδίδει ακόμα και με ελάχιστες ποσότητες γενετικού υλικού. Πιστεύω επομένως ότι το τεστ «HIrisPlex» θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στην εγκληματολογία»,λέει ο καθηγητής, Manfred Kayser, ππυ ηγήθηκε της έρευνας.
Το τεστ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ερευνητικό επίπεδο και τελεί σε αναμονή προκειμένου να πάρει άδεια για να κυκλοφορήσει στο εμπόριο.
Συμβολή σε αυτή την προσπάθεια είχαν η επιστημονικά υπεύθυνη του ερευνητικού έργου της Επιτροπής Ερευνών με τίτλο «Παροχή Υπηρεσιών Μοριακής Ιατροδικαστικής – DNA», επίκουρη καθηγήτρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Λήδα Κοβάτση και ο καθηγητής, Σαμουήλ Ντούγκου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Forensic Science International: Genetics (Αύγουστος 2012).
©Typologos.com 2012