ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΙΣΟΥΣ ΜΕ ΟΞΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ – ΒΑΛΕ STOP!
2016-01-11, 11:37:29
Συντάκτρια: Σοφία Σοφικίτη
Η αποτρόπαιη τακτική των εγκληματικών επιθέσεων με τη χρήση διαβρωτικού οξέος σε βάρος γυναικών κάνει το γύρο του κόσμου, μέσα από ένα παγκόσμιο ψήφισμα, που σκοπό του έχει την ποινική δίωξη των δραστών. Η θαρραλέα πρωτοβουλία της Hanifa Nakiryowa – θύμα επίθεσης και η ίδια, με δράστη τον πρώην σύζυγό της – προκαλεί το θαυμασμό και καλεί την κοινή γνώμη να πάρει θέση δίπλα στα χιλιάδες θύματα που ζητούν δικαίωση.
«Έχοντας ζήσει δίπλα σε ένα σύζυγο που με κακοποιούσε και ήταν βίαιος, αποφάσισα πως είχε πλέον φτάσει η ώρα να φύγω. Δεν πίστευα πως θα επιβίωνα τον επόμενο χρόνο, εάν παρέμενα μαζί του. Έτσι το 2011, άνοιξα την πόρτα, «σπάζοντας» τη σιωπή μου και την απομόνωση, στην οποία η βία του συντρόφου μου με είχε ρίξει. Αισθάνθηκα ενδυναμωμένη και ελεύθερη και επιτέλους, τόλμησα να οραματιστώ το μέλλον μου. Όμως, επειδή εγκατέλειψα το γάμο μου, ο σύζυγός μου θεώρησε πως ήμουν «ανυπάκουη» και για το λόγο αυτό, μου άξιζε να τιμωρηθώ. Έτσι, μια μέρα όταν με κάλεσε να πάρω τα παιδιά μου από το σπίτι του, ξαφνικά εκτόξευσε οξύ στο πρόσωπο και το σώμα μου.
Εικόνα 1. Τα αποτελέσματα των επιθέσεων είναι καταστροφικά για τα θύματα, τα οποία εξαναγκάζονται να θυμούνται για μια ζωή το πρόσωπο του δράστη μέσα από τα σημάδια παραμόρφωσης του προσώπου τους.
Το επόμενο πράγμα που ήξερα ήταν πως ένιωθα το πρόσωπό μου να καίγεται. Το δέρμα μου στην κυριολεξία έλιωνε.
Πίστεψε ότι θα έκαμπτε την ψυχή μου, όμως με έκανε ακόμη πιο δυνατή. Από την επίθεση σε βάρος μου και έπειτα, καταβάλω σκληρό αγώνα για να πάψει αυτού του είδους η πρακτική να ισχύει στη χώρα μου, την Ουγκάντα. Χρειάζομαι τη βοήθειά σας», καταλήγει η Hanifa.
Αυτή είναι μία μόνο από τις πολλές ιστορίες θυμάτων, καθεμιά όμως το ίδιο τρομακτική με τη μαρτυρία της Hanifa. Επιθέσεις με οξύ λαμβάνουν χώρα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, με αφορμή την εθνικότητα ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Στην Ουγκάντα, από το 1985, έχουν καταγραφεί περίπου 400 επιθέσεις με οξύ. Τον περασμένο χρόνο, σε ένα μόνο νοσοκομείο, καταγράφηκαν και νοσηλεύτηκαν οκτώ θύματα, με δύο από αυτά να υποκύπτουν. Τα περιστατικά αυτά είναι μόνον όσα αναφέρθηκαν. Τα πραγματικά στατιστικά είναι πολύ υψηλότερα.
Ορμώμενες τόσο από τα δικά τους επώδυνα βιώματα όσο και από τις αφηγήσεις άλλων θυμάτων, η Hanifa Nakiryowa μαζί με την Gloria Kankunda, ίδρυσαν το Κέντρο Αποκατάστασης των Θυμάτων Εμπρησμού και επιθέσεων με Οξύ (Center for Rehabilitation of Survivors of Acid and burns Violence) ή αλλιώς CERESAV.
Η υπό όρους εμπορική διάθεση των οξειδωτικών ουσιών που οπλίζουν τους μανιασμένους δράστες είναι ένα μέτρο που θα μείωνε αποτελεσματικά το πλήθος των επιθέσεων στην Ουγκάντα, όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες. Μέσα από το ψήφισμα οι Hanifa και Gloria επιθυμούν ο Πρόεδρος της Ουγκάντα, Yoweri Museveni Kaguta, να συμπεριλάβει τα οξέα στις ελεγχόμενες ουσίες με νόμο.
Απώτερος στόχος του Κέντρου είναι η ποινικοποίηση των επιθέσεων μίσους, οι οποίες βάλουν τη θέση της γυναίκας και την ταυτότητα φύλου εξαιτίας ποικίλλων ρατσιστικών ιδεοληψιών, και η επί του πρακτέου απονομή δικαιοσύνης για τα θύματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Έπειτα από έρευνες, αποδεικνύεται πως ο αποτελεσματικότερος τρόπος μείωσης, ακόμη και εξάλειψης των επιθέσεων με οξύ, είναι ο περιορισμός της διάθεσης του «όπλου», οι βαρύτερες ποινικές διώξεις των θυτών και η διαδεδομένη αφύπνιση των ατόμων και των οικογενειών τους.
Βήμα προς βήμα, το CERESAV ευελπιστεί πως όλα αυτά θα επιτευχθούν, όχι όμως χωρίς τη βοήθεια όλων μας.
Ήδη περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια των δύο γυναικών, ενώ κάθε λεπτό που περνάει μετρά αντίστροφα για κάποιο από τα επόμενα θύματα.
Όταν γυναίκες με δύναμη, όπως η Jaha, που έδωσε το δικό της αγώνα για την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων ή και η Malala, η οποία αποτελεί πρωταθλήτρια για το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση, ενώνουν τις φωνές τους με άλλα θύματα και τον απλό κόσμο, μπορούν να συμβούν υπέροχα πράγματα!
Ενώστε τη φωνή σας μαζί με τη Hanifa και τη Gloria υπογράφοντας επώνυμα στον ακόλουθο σύνδεσμο: