Επαναστάσεις στη Φυσική των αρχών του 20ού αιώνα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Επαναστάσεις στη Φυσική των αρχών του 20ού αιώνα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Αναμνηστική φωτογραφία συνεδρίου Φυσικής του έτους 1927

Αναμνηστική φωτογραφία συνεδρίου Φυσικής του έτους 1927

Για τις «Επαναστάσεις στη Φυσική των αρχών του 20ού αιώνα» θα μιλήσουν οι καθηγητές του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας  Γαβρόγλου και Θόδωρος  Αραμπατζής στην εναρκτήρια εκδήλωση της σειράς  συναντήσεων «Διασταυρώσεις», που θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα της Τετάρτης  26 Φεβρουαρίου 2014 στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφόρος  Συγγρού 387, 175 64,  Παλαιό  Φάληρο, είσοδος από την  οδό Πεντέλης 11).

Οι ομιλητές  είναι επιμελητές των  δύο ενδιαφερόντων  βιβλίων: « Η κρίση στη Φυσική και η Δημοκρατία της Βαϊμάρης (2012)»  και «Ο Αϊνστάιν και η σχετικότητα (2006)», που  «κυκλοφορούν» ήδη από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης,

Τα δύο βιβλία προτείνουν έναν ενδιαφέροντα διάλογο επάνω στους θεωρητικούς προβληματισμούς, τα πειραματικά αποτελέσματα,  τους κοινωνικούς και τους πολιτισμικούς παράγοντες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση, καθώς  και στην αποδοχή ρηξικέλευθων θεωριών στην Φυσική.

Οι ομιλητές θα «μεταφέρουν» το κοινό  στις αρχές του 20ού αιώνα. Ήταν η εποχή  που ανατράπηκε η «κλασική» φυσική και εδραιώθηκαν δύο επαναστατικές θεωρίες:  Η  θεωρία της σχετικότητας και η κβαντική μηχανική.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσίευσε το 1905 την εργασία για την «Ηλεκτροδυναμική των Κινούμενων Σωμάτων» με την οποία πρότεινε την αναθεώρηση των θεμελιωδών εννοιών του χώρου και του χρόνου.

Δέκα χρόνια αργότερα ( 1915-1916) επέκτεινε  ο Αϊνστάιν τη θεωρία της σχετικότητας στα φαινόμενα της βαρύτητας, αναδεικνύοντας έτσι την αλληλεξάρτηση του  χωροχρόνου και  της ύλης.

Η διαμόρφωση της κβαντικής μηχανικής ακολούθησε  μια πολύ πιο σύνθετη πορεία που άρχισε  το 1900 με τη θεωρία του Μαξ Πλανκ για την ακτινοβολία του μέλανος σώματος και ολοκληρώθηκε το 1925-26 με τη διατύπωση μιας πιθανοκρατικής θεωρίας για τον μικρόκοσμο από τους Βέρνερ Χάιζενμπεργκ – Έρβιν Σρέντιγκερ.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.  Απαραίτητη είναι – όμως – η κράτηση θέσης, η  οποία γίνεται  στα τηλέφωνα της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210-9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία. Υφίσταται η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936-17.71.43 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr

Η σειρά  συναντήσεων «Διασταυρώσεις»

Η ιστορία και η φιλοσοφία μέσα από τη σειρά συναντήσεων «Διασταυρώσεις»  συναντούν –για δεύτερη χρονιά- την επιστήμη και την τεχνολογία στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Η ιστορία και η φιλοσοφία διασταυρώνονται με την τεχνολογία και τις επιστήμες στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου, προκειμένου να θέσουν ερωτήματα , καθώς και να αναζητήσουν απαντήσεις σε μερικά από τα πιο γοητευτικά -επίκαιρα ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού.

Άλλωστε, σήμερα είναι ιδιαίτερα επίκαιρος ο κριτικός στοχασμός για την ανθρώπινη κατάσταση, η οποία ορίζεται  ολοένα και περισσότερο από την «ορμή» των τεχνολογικών καινοτομιών και την εξουσία του επιστημονικού λόγου.

Οι «Διασταυρώσεις» αποτελούν μία σειρά συναντήσεων, που θα πραγματοποιούνται μία φορά τον μήνα και θα έχουν  διαφορετικό θέμα την κάθε φορά. Το  θέμα θα αποτελεί ευκαιρία για δημιουργικό διάλογο. 

Οι εισηγητές είναι  άνθρωποι, οι οποίοι  ασχολούνται με την πανεπιστημιακή διδασκαλία της ιστορίας και της φιλοσοφίας των επιστημών. Οι ομιλητές θα παρουσιάζουν τις νέες τάσεις στον δημόσιο λόγο περί  της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Αφορμή  για τις ομιλίες θα αποτελεί η  πρόσφατη κυκλοφορία ενός ή περισσότερων σχετικών βιβλίων  στα Ελληνικά  

Η Βιβλιοθήκη παράλληλα με τις διαλέξεις θα οργανώνει μια μικρή (σχετική με τα θέματα)  έκθεση βιβλίων.

Τα βιβλία  θα έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται οι παριστάμενοι μετά από  το πέρας της κάθε εκδήλωσης.

 Βιογραφικά  Σημειώματα

Ο Θόδωρος Αραμπατζής είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε  διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Princeton.  Θήτευσε ως  μεταδιδακτορικός υπότροφος του Dibner Institute for the History of Science and Technology στο ΜΙΤ.

Διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής στο Max Planck Institute for the History of Science, και επισκέπτης καθηγητής στην École des hautes études en sciences sociales (ΕΗΕSS), καθώς  και στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Είναι ο  συγγραφέας του βιβλίου: «Representing Electrons: A Biographical Approach to Theoretical Entities»  (University of Chicago Press, 2006) και συν-επιμελητής των τόμων: «Ο Αϊνστάιν και η σχετικότητα: Ιστορικές μελέτες»  (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2005),  «Η κρίση στη Φυσική και η Δημοκρατία της Βαϊμάρης: Η πολιτισμική ιστορία της Κβαντικής Θεωρίας» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2012) και  «Kuhn’s The Structure of Scientific Revolutions Revisited» (Routledge, 2012). Συνδιευθύνει το διεθνές περιοδικό Metascience.

Ο Κώστας Γαβρόγλου είναι καθηγητής στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σπούδασε θεωρητική φυσική στο πανεπιστήμιο του Lancaster και πήρε διδακτορικό από το Imperial College του πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο State University of New York και επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College, στο Harvard University, στο Boston University, στο Cambridge University και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Istanbul.

Υπήρξεερευνητικόςεταίροςστο Chemical Heritage Foundation στην Pennsylvania τωνΗνωμένωνΠολιτειώνκαιστο Dibner Institute for the History of Science and Technology στο MIT.

Είναι  οσυγγραφέαςτων  εξήςβιβλίων: « Fritz London: A Scientific Biography» (Cambridge University Press, 2005), «Neither Physics Nor Chemistry: A History of Quantum Chemistry»   ( μαζίμετην Ana Simões, MIT Press, 2011) καιεπιμελητήςτουσυλλογικούτόμου «History of Artificial Cold, Scientific, Technological and Cultural Issues» (Springer, 2013).

 Με τον Θόδωρο Αραμπατζή έχουν επιμεληθεί τους εξής τόμους: « Ο Αϊνστάιν και η σχετικότητα: Ιστορικές μελέτες (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2005)» και « Η κρίση στη Φυσική και η Δημοκρατία της Βαϊμάρης: Η πολιτισμική ιστορία της Κβαντικής Θεωρίας» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2012).

©Typologos.com 2014.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.