ΕΞΥΠΝΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ Α.Π.Θ.
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΕΞΥΠΝΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ Α.Π.Θ.
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com

Η αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ( ΑΠΕ) στο μείγμα παραγωγής των νησιωτικών δικτύων αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για την αποτελεσματική διαχείριση των συστημάτων αυτών
Στο πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα «Έξυπνα και Βιώσιμα Νησιωτικά Ηλεκτρικά Δίκτυα κάτω από Μεγάλης Κλίμακας Διείσδυση ΑΠΕ», που θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή στα νησιά της Ελλάδας, λαμβάνει μέρος το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Συνολικά συμμετέχουν 16 φορείς (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, διαχειριστές νησιών και εταιρείες) από επτά ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Ρουμανία και Κύπρος). Η ερευνητική προσπάθεια είναι ενταγμένη στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (FP7) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ προγραμματίστηκε να ολοκληρωθεί το 2015.
Στο πρόγραμμα προσφέρεται τεχνογνωσία από το ΑΠΘ, η οποία «κατακτήθηκε» χάρις στην πολυετή έρευνα και ανάπτυξη του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας, που πραγματοποίησε δράσεις για τον σχεδιασμό και την προσομοίωση της λειτουργίας των ηλεκτρικών δικτύων, καθώς και των σύγχρονων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.
« Η αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ( ΑΠΕ) στο μείγμα παραγωγής των νησιωτικών δικτύων αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για την αποτελεσματική διαχείριση των συστημάτων αυτών.
Αυτό οφείλεται κυρίως στην περιορισμένη πρόβλεψη και την υψηλή μεταβλητότητα των ΑΠΕ, χαρακτηριστικά τα οποία σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος των δικτύων αυτών και τη διασπαρμένη θέση των μονάδων ΑΠΕ καθιστούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μη ελεγχόμενη από τον Διαχειριστή (σε αντίθεση με τις συμβατικές μονάδες παραγωγής π.χ. θερμοηλεκτρικές, υδροηλεκτρικές, κ.α.), δυσχεραίνοντας σημαντικά την αποδοτική λειτουργία των νησιωτικών δικτύων», εξηγεί ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Μπακιρτζής,
Η αναδυόμενη τεχνολογία των «Έξυπνων Δικτύων» (Smart Grids) κατορθώμει να συνδυάζει προηγμένες τεχνολογίες ελέγχου, πληροφορικής και αμφίδρομων επικοινωνιών.Ακόμη, παρέχει εξαιρετικές δυνατότητες διαχείρισης της ηλεκτρικής παραγωγής και ζήτησης.
Στόχος είναι να βελτιωθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα και να επιτευχθεί το μέγιστο της ενσωμάτωσης σχετικά με τη διανεμημένη παραγωγή στα νησιωτικά ηλεκτρικά δίκτυα.
Το νέο ερευνητικό έργο SiNGULAR (Smart and Sustainable Insular Electricity Grids Under Large-Scale Renewable Integration) διερευνά την επίδραση της μεγάλης διείσδυσης των μονάδων ΑΠΕ και της εφαρμογής τεχνικών διαχείρισης της ηλεκτρικής ζήτησης (Demand Side Management, DSM) στο σχεδιασμό, καθώς και στη λειτουργία των νησιωτικών ηλεκτρικών δικτύων.
Από την ερευνητική προσπάθεια θα αναπτυχθούν τα κατάλληλα μέτρα και θα αναπτυχθούν τεχνικές ή εργαλεία για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των μονάδων ΑΠΕ.Ο άλλος στόχος είναι η ανάπτυξη- λειτουργία των έξυπνων και βιώσιμων νησιωτικών ηλεκτρικών δικτύων.
Τα μεσοπρόθεσμα οφέλη που αναμένονται από την υλοποίηση του SiNGULAR περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- τα εξής:
- Ταχύτερη εκμετάλλευση του πλούσιου δυναμικού των ΑΠΕ των νησιών με τα συνακόλουθα περιβαλλοντικά οφέλη.
- Μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των συμμετεχουσών χωρών.
- Ενίσχυση του τουρισμού στα νησιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς θα μειωθεί σημαντικά η ρύπανση του περιβάλλοντος από τη σταδιακή αντικατάσταση των ρυπογόνων συμβατικών μονάδων με νέες «καθαρές» μονάδες ΑΠΕ.
- Ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών των νησιωτικών περιοχών στη διαμόρφωση του προφίλ κατανάλωσης μέσω της υλοποίησης πιλοτικών προγραμμάτων διαχείρισης της ηλεκτρικής ζήτησης.
- Ενίσχυση της ασφάλειας, της αξιοπιστίας και της ποιότητας της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της υλοποίησης καινοτόμων τεχνικών διαχείρισης της ηλεκτρικής παραγωγής- ζήτησης.
Στο έργο συμμετέχουν τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ0 του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ., με επικεφαλής τον Καθηγητή Αναστάσιο Μπακιρτζή.
©Typologos.com 2013