Εντυπωσιακές εφευρέσεις μαθητών παρουσιάζονται στο 10ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας!

Εντυπωσιακές εφευρέσεις  μαθητών παρουσιάζονται στο 10ο  Μαθητικό Συνέδριο  Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας!

17:52:17,04/19/2018

Συνολικά 240 πρωτότυπες εργασίες παρουσιάζονται από το βήμα των ομιλητών

Εντυπωσιακές εφευρέσεις ή εργασίες μαθητών παρουσιάζονται στο 10ο  Μαθητικό Συνέδριο  Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας, που φιλοξενείται μέχρι  και αύριο Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 στο συνεδριακό Κέντρο «Ν. Οικονόμου» στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Στο συνέδριο συμμετέχουν 3.000 μαθητές κι  ας  δούμε μερικές από τις εφευρέσεις ή τις εργασίες:

Αυτοματοποίηση της διαδικασίας της συγκομιδής στη Γεωργία

Η ομάδα της Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί ανέπτυξε ένα ρομποτικό σύστημα,  που υποστηρίζει τις λειτουργίες της επιλεκτικής συγκομιδής,  καθώς και της φροντίδας της σποράς. «Με τον όρο επιλεκτική συγκομιδή εννοούμε τη συγκομιδή ορισμένων τμημάτων της καλλιέργειας , τα οποία πληρούν τα επιτρεπτά όρια ποιότητας». εξηγεί η υπεύθυνη καθηγήτρια Χριστίνα Τίκβα.

Η ομάδα αποτελείται  από τέσσερις μαθητές ηλικίας 13 και 14 ετών , εργάστηκε για 6 μήνες και παρουσίασε την ιδέα στο 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, στο οποίο  απέσπασε το Βραβείο Πρωτότυπης Ιδέας.

Πώς δουλεύει το σύστημα αυτόματης συγκομιδής

Με τη χρήση αισθητήρων, που αντιλαµβάνονται την ποιότητα της καλλιέργειας,   επιλέγονται τα φυτά, τα οποία  είναι έτοιμα για συγκοµιδή. Τα υπόλοιπα αφήνονται να ωριμάσουν και πιθανόν τους παρέχονται επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Το σύστημα αναπτύχθηκε με βάση την εκπαιδευτική πλατφόρμα Lego Mindstorms. Πρόκειται για ένα αυτοκινούμενο όχημα,  το οποίο διαθέτει κεντρική μονάδα επεξεργασίας, ένα σύστημα με  βραχίονα για τη συγκομιδή καθώς και ένα σύστημα  που φροντίζει τα φυτά.

«Η χρήση ρομποτικής τεχνολογίας στη γεωργία μπορεί να αποτελέσει μία αποτελεσματική λύση στα υφιστάμενα προβλήματα, αφού ως γνωστό το γεωργικό επάγγελμα φθίνει.  Η εξεύρεση εργατικού δυναμικού είναι δύσκολη, ενώ από την άλλη, υπάρχει η ανάγκη για αύξηση της γεωργικής παραγωγής,  έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι αυξανόμενες ανάγκες παραγωγής τροφίμων.

Επιπλέον, οι γεωργικές εργασίες συχνά είναι επίπονες, επαναλαμβανόμενες, αλλά όχι πανομοιότυπες, ενώ εκτελούνται συνήθως κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες σε απρόβλεπτο και δύσκολο περιβάλλον.

H Έξυπνη Γεωργία συνδέεται στενά με τρεις διασυνδεδεμένους τομείς τεχνολογιών: τα Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης, τη  Γεωργία Ακριβείας, και τους Γεωργικούς αυτοματισμούς και τη ρομποτική»,  αναφέρει η κ.  Τίκβα.

Σύστημα μέτρησης σκολίωσης

Escape room, θέατρο σκιών και gameland σε ένα μαθητικό θεσμό που εξελίσσεται σε γιορτή της τεχνολογίας

Όταν διαπιστώθηκε  ότι έπασχε από σκολίωση , ο τον παρότρυνε πατέρας του να στραφεί στο hobby του. Τη Ρομποτική. Ο Κωνσταντίνος Γκατζώνης, μαθητής της Α’  Λυκείου στο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, δημιούργησε ένα σύστημα μέτρησης της σκολίωσης, που  επιτρέπει στο γιατρό να παρακολουθεί την πορεία του ατόμου που τον φορά, ρυθμίζοντάς τον ανάλογα , ακόμη και από απόσταση.

Η συσκευή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο περσινό συνέδριο Πληροφορικής. Φέτος, ως μαθητής της Β’  Λυκείου στο ΙΒ Ανατόλια College  επέστρεψε δριμύτερος ο Κωνσταντίνος στο 10ο  Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας , όπου εκτύπωσε την εφαρμογή σε 3D εκτυπωτή και την παρουσίασε, καθώς και την πατένταρε συνάμα. O ίδιος εξήγησε τη λειτουργία της εφαρμογής  κηδεmanager   χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη γλώσσα της πληροφορικής!

«Η σειρά συσκευών κηδεmanager , έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της θεραπείας της σκολίωσης. Πρόκειται για μετρητές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το σπίτι,  με αποτέλεσμα να μην απαιτούνται συνεχείς επισκέψεις σε ορθοπεδικό καθώς και η έκθεση σε ακτινοβολία μέσω των  ακτινογραφιών για τη μέτρηση της σκολίωσης.

Στη βελτιωμένη έκδοση που παρουσιάζουμε , βελτιώνουμε τον κηδεmanager . Στη σκολίωση πρέπει να μετρηθεί η κλίση , δηλαδή η γωνία της καμπύλης,  που σχηματίζει η σπονδυλική στήλη.

Η δεύτερη είναι η στρέψη των σπονδύλων , η οποία και κορυφώνεται στον σπόνδυλο με τη  μεγαλύτερη απόκλιση από τον κάθετο άξονα,  στον οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται κανονικά η σπονδυλική στήλη.

Η συσκευή κηδεmanager v2.5 χρησιμοποιεί  αισθητήρες για να μετρήσει και τις δύο αυτές τιμές. Αυτοί οι αισθητήρες συνδέονται σε έναν μικροεπεξεργαστή,  ο οποίος διαχειρίζεται και τα δεδομένα από αυτούς. Επάνω στην πλακέτα είναι -επίσης-  συνδεδεμένο ένα SD Card module, δηλαδή μια πλακέτα που επιτρέπει την καταγραφή των δεδομένων των μετρήσεων σε κάρτα τύπου  micro sd.

Στο arduino έχει συνδεθεί και ένα Bluetooth module που επιτρέπει την ασύρματη επικοινωνία με το κινητό. Τα υλικά αυτά είναι κολλημένα σε μια πλακέτα με τη χρήση καλάι και στεγάζονται σε μια πλαστική θήκη, που σχεδιάστηκε με το  λογισμικό tinkercad, καθώς  και εκτυπώθηκε σε τρισδιάστατο εκτυπωτή. Η συσκευή παίρνει ρεύμα από μπαταρίες για να είναι δυνατή η ευέλικτη χρήση της. Η εφαρμογή του κινητού δημιουργήθηκε με χρήση app invetor».

Hydrobots με τηλεχειριστήριο και αισθητήρες για καθαρισμό της θάλασσας από μια πετρελαιοκηλίδα

Tη λειτουργία hydrorobots στο Θερμαϊκό κόλπο σχεδίασαν οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς

Ηydrodots με τηλεχειριστήριο και αισθητήρες για καθαρισμό της θάλασσας από μια πετρελαιοκηλίδα, όμως, προτίθενται να χρησιμοποιήσουν και οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, αφού ήδη κατέθεσαν σχετική εργασία στο 10ο  Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής  Κεντρικής Μακεδονίας.

«Θα χρησιμοποιήσουμε ένα στόλο από τηλεκατευθυνόμενα Hydrobots , σε μέγεθος μεγαλύτερα από το δικό μας, και συνδεδεμένα μεταξύ τους με απορροφητικά φίλτρα. Τα ρομπότ θα πλησιάσουν την πετρελαιοκηλίδα και θα απλώσουν τα φίλτρα,  που θα απορροφήσουν το πετρέλαιο. Στο πρώτο σενάριο, χρησιμοποιείται κάμερα απομακρυσμένου ελέγχου στο πρώτο Hydrobot, που πηγαίνει μπροστά και οδηγεί τα υπόλοιπα.

Στο δεύτερο σενάριο το πρώτο Hydrobot διαθέτει ένα σύστημα αισθητήρων,  που θα ανιχνεύσει την πετρελαιοκηλίδα , όπως  είναι ο αισθητήρας  μέτρησης φωτεινότητας νερού.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της λύσης είναι ότι το Hydrobot φτιάχνεται από απλά ανακυκλώσιμα υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και θα έχει μικρό κόστος. Το Hydrobot  χρησιμοποιείται και αποθηκεύεται εύκολα επάνω σε ένα πλοίο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το πλήρωμά του», αναφέρουν τα παιδιά στην εργασία τους.

Παράλληλα, οι  μαθητές του 14ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης κατασκεύασαν ένα εξακόπτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που φτιάχτηκε με σκοπό την Εποπτεία Δασικών Περιοχών για την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών!

Στο ίδιο μήκος εφευρετικότητας  στέκονται και οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, οι οποίοι  δημιούργησαν  το ρομπότ, που  γράφει ό,τι του υπαγορεύεις!

©Typologos.com 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

πέντε + δεκαπέντε =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.